Αυτό είναι το έργο που πωλήθηκε σε τιμή – ρεκόρ 69,3 εκατ. δολάρια

Αυτό είναι το έργο που πωλήθηκε σε τιμή – ρεκόρ 69,3 εκατ. δολάρια
Το έργο Everydays: the First 5.000 Days του Beeple που πωλήθηκε αντί 69 εκατ. δολαρίων Beeple

Ένας από τους τρεις ακριβότερους εν ζωή καλλιτέχνες παγκοσμίως έγινε ο Beeple μετά την πώληση ψηφιακού έργου του αντί 69,3 εκατ. δολαρίων σε δημοπρασία.

Ένα ολοκληρωτικά ψηφιακό έργο τέχνης του Αμερικανού καλλιτέχνη Beeple πουλήθηκε έναντι του ποσού των 69,3 εκατομμυρίων δολαρίων από τον οίκο δημοπρασιών Christie’s, ένα ρεκόρ.

Το έργο “Everydays: the First 5.000 Days”, ένα ψηφιακό κολάζ από σχέδια και animation που δημιουργήθηκαν σε καθημερινή βάση, κατά τη διάρκεια 5.000 συναπτών ημερών, καθιστά τον Μάικ Ουίνκελμαν, το πραγματικό όνομα του Beeple, μεταξύ των τριών ακριβότερων εν ζωή καλλιτεχνών παγκοσμίως.

Ηλικίας 39 ετών, ο Μάικ Ουίνκελμαν ήταν γνωστός για τα ψηφιακά δημιουργήματά του και τις συνεργασίες του, όμως δεν είχε πουλήσει ακόμη κάποιο έργο του πριν από τα τέλη Οκτωβρίου.

Όπως ανακοίνωσε μάλιστα ο οίκος Christie’s, ένας αριθμός ρεκόρ 22 εκατομμυρίων ανθρώπων παρακολούθησε τα τελευταία λεπτά της δημοπρασίας του έργου “Everydays: the First 5.000 Days”. Ήταν η πρώτη φορά που ένας μεγάλος οίκος δημοπρασιών πρότεινε ένα έργο που ανήκει στην κατηγορία NFT με ψηφιακά αντικείμενα.

Η πώληση αποτυπώνει την άνοδο μιας νέας τεχνολογίας ελέγχου γνησιότητας, με τη βοήθεια του “blockchain”, το οποίο χρησιμοποιείται στα κρυπτονομίσματα και το οποίο παρουσιάζεται ως ένα “θαυματουργό φάρμακο” για τα αντίγραφα, έναν από τους ανασταλτικούς παράγοντες της ανάπτυξης της ψηφιακής τέχνης.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία επιτρέπει την αγορά και πώληση των έργων, και σχεδόν των πάντων που μπορεί να φανταστεί κανείς στο διαδίκτυο, υπό τη μορφή του “non-fungible token”, “NFT” (μη ανταλλάξιμα στοιχεία).

Το NFT, που «γεννήθηκε» το 2017, καλύπτει κάθε ψηφιακό αντικείμενο σε ό,τι αφορά την ταυτότητα, την αυθεντικότητα και την ιχνηλασιμότητα με τρόπο αδιαμφισβήτητο και απαραβίαστο.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, ένα άλλο έργο του Beeple, το “Crossroads”, μεταπωλήθηκε 6,6 εκατομμύρια δολάρια στην πλατφόρμα Nifty Gateway, που ειδικεύεται στα ψηφιακά έργα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα