Άγαλμα της Ελευθερίας: Ποιο είναι το πραγματικό χρώμα του εμβληματικού μνημείου

Άγαλμα της Ελευθερίας: Ποιο είναι το πραγματικό χρώμα του εμβληματικού μνημείου
Το Άγαλμα της Ελευθερίας Getty Images/iStockphoto

Μπορεί τα τελευταία 100 χρόνια το Άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη να είναι γαλαζοπράσινο, ωστόσο όταν κατασκευάστηκε είχε άλλο χρώμα. Πώς προέκυψε η αλλαγή.

Το Άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα μνημεία στη Γη. Ωστόσο όταν κατασκευάστηκε για να δοθεί ως δώρο από τη Γαλλία το 1885 δεν είχε το μπλε-πράσινο χρώμα που έχει τώρα. Αυτό προέκυψε στο πέρασμα του χρόνου ως χημικό αποτέλεσμα.

Η ιδέα της επιστροφής του στο αρχικό του χρώμα έχει τραβήξει το ενδιαφέρον στην πλατφόρμα X (Twitter). Πώς έχει αλλάξει όμως το χρώμα με τα χρόνια;

Όπως εξηγεί βίντεο από το κανάλι Reactions της Αμερικανικής Εταιρίας Χημείας στο YouTube, το αρχικό χρώμα του Αγάλματος της Ελευθερίας ήταν χάλκινο.

«Στις πρώτες του δεκαετίες στο Μεγάλο Μήλο, το άγαλμα έγινε σιγά-σιγά από αυτό το γυαλιστερό χάλκινο χρώμα σε ένα θαμπό καφέ και μετά τελικά στο γαλαζοπράσινο που βλέπουμε σήμερα», εξηγεί η Αμερικανική Εταιρία Χημείας στο βίντεό της.

Με τα χρόνια υπήρξαν αρκετές αντιδράσεις. Πρώτον, ο χαλκός αντέδρασε με το οξυγόνο στον αέρα. Ο χαλκός έδωσε ηλεκτρόνια στο οξυγόνο, οδηγώντας στο ορυκτό χαλκό, το οποίο είναι ροζ κόκκινο. Μετά από αυτό, ο χαλκός έδωσε περισσότερα ηλεκτρόνια στο οξυγόνο, σχηματίζοντας τενορίτη, ο οποίος είναι μαύρος, με αποτέλεσμα το άγαλμα να γίνει ακόμα πιο σκούρο.

Το νερό στην ατμόσφαιρα, όταν αναμιγνύεται με θείο, μετατρέπεται σε θειικό οξύ. Όταν αυτό αναμίχθηκε με οξείδια του χαλκού στο άγαλμα, άρχισε να παίρνει το χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα του. Σε αυτό προστέθηκε χλωρίδιο από τη θάλασσα, κάνοντας το άγαλμα ακόμα πιο πράσινο.

Το μνημείο έχει παραμείνει σε αυτό το χρώμα για πάνω από 100 χρόνια, επειδή ο εκτεθειμένος χαλκός είναι πλέον χημικά σταθερός, αλλά κάτω από αυτό το στρώμα, εξακολουθεί να είναι ο αρχικός μπρούτζος.

Αν και μπορεί επί του παρόντος να είναι δημοφιλές στο X (Twitter), όταν προηγουμένως είχε προταθεί να αποκατασταθεί το χρώμα στην αρχική χάλκινη απόχρωση, το κοινό διαμαρτυρήθηκε για την κίνηση, καθώς είχε πλέον συνηθιστεί η μπλε-πράσινη απόχρωση. Φυσικά, αν ποτέ αποκατασταθεί στο αρχικό χάλκινο χρώμα, η προαναφερόμενη χημική διαδικασία θα γίνει ξανά.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα