Αγία Σοφία: Ανοιχτή 24 ώρες το 24ωρο με εντολή Ερντογάν

Αγία Σοφία: Ανοιχτή 24 ώρες το 24ωρο με εντολή Ερντογάν
AP

Την εντολή Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά αποκάλυψε με ανάρτησή του στο twitter ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γερλίκαγια.

Aνοιχτό 24 ώρες το 24ώρο θα είναι εφεξής το «Μεγάλο Τέμενος», όπως ονομάζεται πλέον από την Άγκυρα της Αγίας Σοφίας, κατόπιν εντολής του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μία ημέρα μετά την προπαγανδιστική φιέστα – προσευχή στο εσωτερικό του ιστορικού μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς.

«Ο πρόεδρος μάς έδωσε εντολή να είναι ανοιχτή η Αγιά Σοφία 24 ώρες το 24ωρο για προσευχή, αρχής γενομένης από σήμερα. Το “τζαμί” Αγία Σοφιά θα είναι πάντα ανοιχτό 24 ώρες το 24ωρο. Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στον πρόεδρό μας» έγραψε στο Τwitter ο κυβερνήτης της Κωνσταντίνουπολης, Αλί Γερλικάγια.

Μάλιστα, η 24ωρη λειτουργία της Αγίας Σοφίας θα λαμβάνει χώρα παράλληλα με τα εν εξελίξει έργα για την ολική μετατροπή του μνημείου σε ισλαμικό τέμενος.

Την Παρασκευή, είχε ανακοινωθεί ότι η Αγία Σοφία θα παρέμενε ανοιχτή μέχρι τα ξημερώματα σήμερα και στη συνέχεια θα έκλεινε για 6 μήνες μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες μετατροπής της σε τέμενος.

Ένταση μεταξύ ελληνικού και τουρκικού ΥΠΕΞ

Η Ελλάδα, με το πρόσχημα, της αντίδρασης στην επαναφορά της Αγίας Σοφίας σε λατρευτικο χώρο, έδειξε για άλλη μια φορά την εχθρότητα της προς το Ισλάμ και την Τουρκία, τονίζει σήμερα, Σάββατο 25/7 σε ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπ. Εξωτερικών απαντώντας στις αντιδράσεις της Ελλάδας για την Αγία Σοφία. Ο Χαμί Ακσό, που καταδικάζει σφόδρα και καθιστά υπεύθυνη την ελληνική κυβέρνηση και τους κοινοβουλευτικούς για τις δηλώσεις τους, που ισχυρίζεται ότι υποκίνησαν πολίτες και επέτρεψαν να κάψουν δημόσια τουρκική σημαία στη Θεσσαλονίκη.

Αποκαλεί την Ελλάδα «κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης», και αφού κάνει αναφορά στην μικρασιατική καταστροφή την κατηγορεί ότι, πρέπει να ξυπνήσει από το βυζαντινό όνειρο, από το οποίο δεν μπόρεσε να ξυπνήσει εδώ και 567 χρόνια.

Με σκληρή γλώσσα απάντησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ: «Η διεθνής κοινότητα του 21ου αιώνα παρατηρεί έκπληκτη τα παραληρήματα θρησκευτικού και εθνικιστικού φανατισμού της σημερινής Τουρκίας. Έχουν καταδικαστεί και είναι ανάξια απάντησης, ενώ εκθέτουν διεθνώς όλο και περισσότερο αυτούς που τα εκστομίζουν και τα υποκινούν» αναφέρει το ελληνικό υπουργείο.

Τζουμχουριέτ: Προσβολή στον Κεμάλ

Η χθεσινή πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία ως τέμενος απασχολεί όλα τα τουρκικά μέσα που αναφέρονται σε ιστορική μέρα. Εξαίρεση αποτελεί η Τζουμχουριγιέτ που στο πρωτοσέλιδο έχει τίτλο προσβολή στον Κεμάλ αναφερόμενη στην ομιλία του Προέδρου θρησκευτικών υποθέσεων Αλί Ερμπάς που είπε ότι όποιος άλλαξε την χρήση της Αγίας Σοφίας είναι καταραμένος.

Επίσης στην ίδια εφημερίδα στο πρωτοσέλιδο βλέπουμε την αντίδραση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που βρήκε κλειστή την πόρτα του μαυσωλείου του Κεμάλ, την ώρα που γινόταν η προσευχή στην Αγία Σοφία. Τους ανακοινώθηκε ότι έχει γίνει απολύμανση. Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και διάφορες ΜΚΟ είχαν πάει να επισκεφθούν το μαυσωλείο για την επέτειο της Συνθήκης της Λωζάνης και κατάφεραν να μπουν μέσα μετά από δίωρη διαμαρτυρία. Παράλληλα οι νομαρχίες της Αττάλειας και της Σμύρνης ακύρωσαν την κατάθεση στεφάνου για την επέτειο της Συνθήκης με αφορμή τα μέτρα για τον κορωνοϊό.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αντιδρά λέγοντας πως δεν τρέχει τίποτε με τον κορωνοϊό όταν πρόκειται για την προσευχή στην Αγία Σοφία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα