Αγία Σοφία: Κατέστρεψαν την ιστορική Αυτοκρατορική Πύλη

Αγία Σοφία: Κατέστρεψαν την ιστορική Αυτοκρατορική Πύλη
Εικόνα της κατεστραμμένης αυτοκρατορικής πύλης Twitter

Σημαντικές φθορές φέρει η ιστορική Αυτοκρατορική Πύλη στην Αγία Σοφία. Τη νομική οδό θα ακολουθήσει η Ένωση Ιστορίας της Τέχνης.

Την καταστροφή της ιστορικής αυτοκρατορικής πύλης της Αγίας Σοφίας κατήγγειλε η Ένωση Ιστορίας της Τέχνης.

Πιο συγκεκριμένα, η Ένωση σε ανάρτησή της στο Twitter, όπου και έκανε γνωστό το περιστατικό, κατήγγειλε τα εξής: “Διαπιστώσαμε ότι η ιστορική Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση και τη φωτογραφίσαμε, γύρω στις 20:45 σήμερα το βράδυ (18.04.2022)”.

Στην ίδια ανάρτηση, παρατίθεται και σχετική φωτογραφία της πύλης, στην οποία αποτυπώνονται ξεκάθαρα οι ζημιές που προκλήθηκαν.

Η Ένωση επικρίνει και την απάντηση του υπεύθυνου ασφαλείας της Αγίας Σοφίας, ο οποίος δήλωσε άγνοια για το περιστατικό και πως οι κάμερες ασφαλείας δεν κατέγραφαν.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν μέλη του συνδέσμου, φέρεται να τους είπε ότι “δεν ήταν τίποτα μην ανησυχείτε, θα το φτιάξουμε”.

Θα υποβάλλουμε μήνυση τόσο για να εντοπίσουμε αυτούς που κατέστρεψαν την ιστορική πύλη όσο και για να εκδιωχθεί αυτό το άτομο από αυτό το πόστο το συντομότερο δυνατό”, έγραψαν στο twitter.

Νωρίτερα, η Ένωση γνωστοποίησε από το προφίλ της ότι η Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων της Τουρκίας ξεκίνησε σχετική έρευνα για το περιστατικό.

Νομική παρέμβαση ζητά ο γ.γ. του δήμου Κωνσταντινούπολης

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του δήμου Κωνσταντινούπολης, Μαχίρ Πολάτ, σχολιάζοντας το περιστατικό, ζήτησε τη σύλληψη των ατόμων που φέρουν την ευθύνη.

“Το άτομο ή τα άτομα που προκάλεσαν αυτή την καταστροφή θα πρέπει να ταυτοποιηθούν μέσω κάμερας. Το θέμα θα πρέπει να οδηγηθεί στον εισαγγελέα, καθώς σκόπιμα προκάλεσαν ζημιά στο νούμερο 1 ιστορικό κτήριο, την Αγία Σοφία”.

ΥΠΕΞ: “Οι εικόνες του βανδαλισμού μας προκαλεί αποτροπιασμό και λύπη”

“Οι εικόνες του βανδαλισμού της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς μας προκαλεί αποτροπιασμό και λύπη”, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών καλεί τις αρμόδιες αρχές να πράξουν τα δέοντα ούτως ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, καθώς και να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στο Μνημείο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα