Στην αντεπίθεση η BP

Στην αντεπίθεση η BP
© AP

Ευθύνες σε τρεις εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Halliburton, επιρρίπτει η BP για την μεγάλη οικολογική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού. Τα συστήματα ασφαλείας που δεν λειτούργησαν και οι αγωγές των δισεκατομμυρίων (Vid+Pics)

Ο βρετανικός πετρελαϊκός όμιλος ΒΡ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι προσέφυγε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Ορλεάνης σε βάρος του αμερικανικού ομίλου Halliburton, κατηγορώντας τον ότι συνέβαλε στην πρόκληση της καταστροφής στον Κόλπο του Μεξικού.

Είχαν προηγηθεί προσφυγές σε βάρος της εταιρίας Transocean που εδρεύει στην Ελβετία και ενός άλλου υπεργολάβου, της εταιρίας Cameron International.

"Το απλό γεγονός είναι ότι στις 20 Απριλίου του 2010 κάθε συσκευή και σύστημα ασφαλείας, όπως και κάθε διαδικασία ελέγχου στη εξέδρα πετρελαίου Deepwater Horizon δεν λειτούργησαν με αποτέλεσμα να προκληθεί η καταστροφή", τονίζει η ΒΡ στη μήνυση ζητώντας αποζημίωση δισεκατομμυρίων δολαρίων.

In this aerial photo taken in the Gulf of Mexico, weathered oil is seen near the coast of Louisiana from a leaking pipeline that resulted from last week's explosion and collapse of the Deepwater Horizon oil rig  Monday, April 26, 2010.  (AP Photo/Gerald Herbert)
In this aerial photo taken in the Gulf of Mexico, weathered oil is seen near the coast of Louisiana from a leaking pipeline that resulted from last week's explosion and collapse of the Deepwater Horizon oil rig Monday, April 26, 2010. (AP Photo/Gerald Herbert) AP

Η ΒΡ που είχε την εκμετάλλευση της εξέδρας πετρελαίου, διευκρίνισε ότι «κατέθεσε αγωγή κατά της Halliburton ώστε η εταιρία να θεωρηθεί υπεύθυνη για τον καθοριστικό ρόλο της στο δυστύχημα με την έκρηξη στη Deepwater Horizon πριν από ένα χρόνο, που προκάλεσε τη χειρότερη πετρελαιοκηλίδα στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ο πετρελαϊκός όμιλος, που είχε αναθέσει στην αμερικανική Halliburton να πραγματοποιήσει την τοποθέτηση τσιμεντένιου καλύμματος στην πετρελαιοπηγή, ώστε να σταματήσει η διαρροή, δηλώνει ότι η προσφυγή του στηρίζεται σε επίσημη έκθεση για τα αίτια της πετρελαιοκηλίδας που "συμπέρανε ότι το σκυρόδεμα που παρασκευάστηκε και διοχετεύθηκε από τη Halliburton ήταν ελαττωματικό".

In a photo released by Korean Federation for Environmental Movement, a bird covered in fuel oil from the spill sits on the beach near Mallipo, South Korea.
In a photo released by Korean Federation for Environmental Movement, a bird covered in fuel oil from the spill sits on the beach near Mallipo, South Korea. AP

Η ΒΡ προσάπτει επίσης στον αμερικανικό όμιλο ότι δεν προέβλεψε εγκαίρως ότι το τσιμέντο ήταν ελαττωματικό και ότι εργάτες του δεν είχαν εντοπίσει εγκαίρως "ενδείξεις ότι το πετρέλαιο διέρρεε".

Η εξέδρα πετρελαίου, σε απόσταση σχεδόν 80 χλμ. από τη Νέα Ορλεάνη, ανήκε στην ελβετική εταιρία Transocean, και μέρος της είχε κατασκευαστεί από τη Halliburton.

Η έκρηξή που προκάλεσε την καταστροφή της στις 20 Απριλίου του 2010, το θάνατο 11 εργατών και τη διαρροή εκατομμυρίων λίτρων αργού πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, μέχρι το κλείσιμό της τέσσερις μήνες αργότερα.

Στην αντεπίθεση η BP

Η ΒΡ είχε ήδη ανακοινώσει την Τετάρτη ότι κατέθεσε αγωγή κατά των εταιριών Transocean και Cameron International.

Εκπρόσωπος της Transocean κατηγόρησε με δηλώσεις του στο οικονομικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg τη ΒΡ για αποφάσεις που οδήγησαν στην καταστροφή.

Οι αγωγές αυτές εντάσσονται σε μια γενική αγωγή για την έκρηξη στην εξέδρα Deepwater στην οποία εμπλέκονται πολλές πλευρές και έχει κατατεθεί σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Ορλεάνης.

Στην αντεπίθεση η BP

Η Τετάρτη ήταν η τελευταία ημέρα κατά την οποία οι εμπλεκόμενες πλευρές μπορούσαν να καταθέσουν προσφυγές σε βάρος των άλλων πλευρών.

SHARE:

24Media Network