Αγωνία για χιλιάδες αμάχους σε Ισραήλ και Γάζα: “Απομακρυνθείτε από το χείλος του γκρεμού”

Διαβάζεται σε 2'
Ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στο Ισραήλ
Ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στο Ισραήλ Associated Press

Έκκληση για άμεσο τερματισμό της βίας σε Ισραήλ και Γάζα απευθύνει ο ΟΗΕ, εν μέσω σφοδρής σύγκρουσης των ισραηλινών δυνάμεων με την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς.

Έκτακτη συνεδρίαση την Κυριακή πρόκειται να πραγματοποιήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και το πράσινο φως του τελευταίου για χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, με χιλιάδες αμάχους να βρίσκονται ξανά εν μέσω μιας σφοδρής σύγκρουσης.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καταδίκασε την επίθεση της Χαμάς και προέτρεψε «όλες τις διπλωματικές προσπάθειες για να αποφευχθεί μια ευρύτερη κλιμάκωση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στέφαν Ντουζάρικ.

«Ο Γενικός Γραμματέας ανησυχεί βαθιά για τον άμαχο πληθυσμό και προτρέπει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση. Οι πολίτες πρέπει να προστατεύονται σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο ανά πάσα στιγμή» πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως, μέχρι στιγμής, το Ισραήλ έχει ανακοινώσει 250 νεκρούς και περισσότερους από 1.100 τραυματίες, ενώ οι παλαιστινιακές αρχές 232 νεκρούς και πάνω από 1.700 τραυματίες, αριθμοί που αναμένεται να αυξηθούν κατά πολύ τις επόμενες ώρες, αν κρίνει κανείς από τις δηλώσεις των επικεφαλής των δύο πλευρών.

Έκκληση για τον άμεσο τερματισμό της βίας

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, απηύθυνε έκκληση για τον άμεσο τερματισμό της βίας.

Ο Τουρκ δήλωσε σοκαρισμένος από τις πληροφορίες ότι εκατοντάδες ρουκέτες ερρίφθησαν σήμερα προς το Ισραήλ και ότι αιχμαλωτίστηκαν ισραηλινοί πολίτες. «Αυτή η επίθεση έχει φρικτό αντίκτυπο στους ισραηλινούς αμάχους. Οι άμαχοι δεν θα πρέπει ποτέ να είναι στόχος επιθέσεων».

Ο Τουρκ κάλεσε το Ισραήλ να λάβει προληπτικά μέτρα για να αποφευχθούν θύματα μεταξύ των αμάχων. «Καλώ για τον άμεσο τερματισμό της βίας και απευθύνομαι προς όλες τις πλευρές και τις σημαντικές χώρες στην περιοχή να αποκλιμακώσουν για να αποφευχθεί περαιτέρω αιματοχυσία».

Από την πλευρά του, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, Τορ Γουένσλαντ, καταδίκασε τις επιθέσεις προειδοποιώντας με ανακοίνωσή του: «Αυτός είναι ένας επικίνδυνος γκρεμός και κάνω έκκληση σε όλους να απομακρυνθούν από το χείλος του». Ο ίδιος κάλεσε για μέγιστη αυτοσυγκράτηση και ζήτησε από όλες τις πλευρές να προστατεύσουν τους αμάχους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα