Ισραήλ: Γιατί κανείς δεν είδε την επίθεση της Χαμάς να έρχεται

Διαβάζεται σε 4'
Israel Palestinians
Παλαιστίνιοι πανηγυρίζουν πάνω σε κατεστραμμένο ισραηλινό άρμα 2023 Yousef Masoud/AP Photo

Ραγδαίες είναι τις τελευταίες ώρες οι εξελίξεις στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής, όπου το ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς εξαπέλυσε στο Ισραήλ τη μεγαλύτερη επίθεση εδώ και χρόνια. Η αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών και οι επόμενες δύσκολες ώρες.

Σκηνές βγαλμένες από τους μεγαλύτερους εφιάλτες των Ισραηλινών. Μαχητές της Χαμάς να κυκλοφορούν στους δρόμους του νότιου Ισραήλ ένα πρωινό Σαββάτου, ανοίγοντας πυρ με καλάσνικοφ. Απαγωγές και αναφορές για δολοφονίες πολιτών και στρατιωτών των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων (IDF).

Τίποτα παρόμοιο δεν έχει συμβεί εδώ και 50 χρόνια. Τίποτα τέτοιο δεν έπρεπε να μπορεί να συμβεί.

Σήμερα, η Χαμάς ανακοίνωσε εξέγερση κατά του Ισραήλ. Μαχητές της πέρασαν τα σύνορα από τη Γάζα, κάτι που προηγουμένως θεωρούνταν αδύνατο, και εξαπέλυσαν αιματηρή επίθεση. Βίντεο και φωτογραφίες, των οποίων η αυθεντικότητα δεν έχει επιβεβαιωθεί, τούς δείχνουν να διασχίζουν τον συνοριακό φράχτη με μοτοσικλέτες και αλεξίπτωτα, σε συνδυασμό με μπαράζ ρουκετών.

Σύμφωνα με αναφορές τοπικών ΜΜΕ, έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το πέρασμα του Ερέζ προς τη Γάζα, τμήμα της αυστηρά φυλασσόμενης συνοριακής περιοχής που θεωρούνταν επί της ουσίας απόρθητο. Ισραηλινοί αξιωματούχοι, δε, επιβεβαίωσαν ότι η Χαμάς ελέγχει αρκετούς οικισμούς κοντά στα σύνορα με τον θύλακα. Μέσα στη Γάζα, βίντεο φαίνεται να δείχνουν μαχητές της Χαμάς να οδηγούν ισραηλινά οχήματα και να κρατούν Ισραηλινούς αιχμάλωτους, μπροστά σε πλήθη που ζητωκραυγάζουν.

Σε απάντηση, το Ισραήλ ανακοίνωσε την έναρξη της επιχείρησης «Σιδερένια Σπαθιά», με τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου, να δηλώνει πως η χώρα «βρίσκεται σε πόλεμο, τον οποίο θα κερδίσουμε». Ήδη, επιστρατεύονται έφεδροι των IDF και το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι πλήττει στόχους στη Γάζα, αν και οι πολίτες εκεί λένε ότι η κατάσταση είναι ακόμη σχετικά ήρεμη.

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι διαμηνύουν ότι η απάντησή τους θα είναι άμεση και ηχηρή, με έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας στη Γάζα να φαντάζει σχεδόν αναπόφευκτος.

Αναπάντητα ερωτήματα

Αυτό που κυριαρχεί, ωστόσο, λίγες ώρες μετά την ανάφλεξη στην περιοχή είναι ένα πλήθος ερωτημάτων που παραμένουν αναπάντητα.

1) Πώς είναι δυνατόν να περιμένει κάποιος μια τέτοια εξέλιξη, όταν μόλις πριν από μερικές ημέρες τα πνεύματα στη Γάζα ήταν ήρεμα. Το Ισραήλ είχε διαπραγματευτεί, μέσω του Κατάρ, μια εκεχειρία για να τερματιστούν οι διαμαρτυρίες που λάμβαναν χώρα στον συνοριακό φράχτη με τον θύλακα.

Πρόκειται, εξάλλου, για μια κατάσταση που δεν έχει προηγούμενο στα 15 και πλέον χρόνια από τότε που η Χαμάς ανέλαβε τον έλεγχο της Γάζας.

2) Πώς είναι δυνατόν οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις και οι υπηρεσίες πληροφοριών και ασφαλείας να είναι τόσο απροετοίμαστες για ένα τέτοιο χτύπημα. Πρόκειται, επί της ουσίας, για μια κολοσσιαία αποτυχία τους.

Η χώρα διαθέτει ένα από τα πιο εκτεταμένα και εξελιγμένα δίκτυα πληροφοριών στη Μέση Ανατολή. Έχει πληροφοριοδότες ενσωματωμένους μέσα σε ομάδες μαχητών όχι μόνο στα παλαιστινιακά εδάφη αλλά και στον Λίβανο, τη Συρία και αλλού. Ενώ στο παρελθόν έχει καταφέρει να δολοφονήσει ηγέτες μαχητών είτε με πλήγματα ακριβείας με μη επανδρωμένα αεροσκάφη είτε ακόμη και με παγιδευμένα κινητά τηλέφωνα.

Και όμως σήμερα, στο τέλος μιας εβραϊκής γιορτής, φαίνεται ότι πιάστηκαν στον ύπνο.

Ήδη, μάλιστα, υπάρχουν αναφορές ότι αξιωματούχοι της ισραληνικής κυβέρνησης έχουν ξεκινήσει έρευνα για την παταγώδη αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών.

3) Πώς μπόρεσε η Χαμάς, «στραγγαλισμένη» από τον ισραηλινό και αιγυπτιακό αποκλεισμό του θύλακα των 140 τετραγωνικών μιλίων, να αποκτήσει τη δύναμη πυρός και την ικανότητα να εξαπολύσει αυτή την επίθεση. Μια επιχείρηση, εξαιρετικά συντονισμένη και υπό άκρα μυστικότητα.

Το ότι το Ισραήλ θα ανταποδώσει με μαζική ισχύ είναι δεδομένο. Αλλά οι Ισραηλινοί θα αναρωτιούνται τώρα γιατί οι κατάσκοποι του έθνους τους απέτυχαν να δράσουν εγκαίρως και να προειδοποιήσουν τη χώρα αναλόγως.

4) Τί σχέση έχει αυτό με το χάος που επικρατεί στην πολιτική σκηνή του Ισραήλ, όπου η κυβέρνηση εμφανίζεται αποδυναμωμένη λόγω της διαμάχης στο Ανώτατο Δικαστήριο, και υπό την πίεση των διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας. Θα εμποδίσουν αυτοί οι εσωτερικοί διχασμοί την αντίδραση του Ισραήλ;

Πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση

Όπως εκτιμούν αναλυτές, θα υπάρξουν άμεσα εξελίξεις και είναι πολύ πιθανό η ένταση να κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο. Ένα μεγάλο ερώτημα παραμένει τι θα συμβεί τώρα -όχι μόνο μέσα και γύρω από τη Γάζα- αλλά και στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, όπου εδώ και μήνες παρατηρείται επανειλημμένη και εντεινόμενη βία μεταξύ παλαιστινιακών ένοπλων ομάδων και ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας και εποίκων.

Μια ήδη ασταθής κατάσταση είναι βέβαιο ότι θα επιδεινωθεί από τα τελευταία γεγονότα, ενώ ταυτόχρονα δεν αποκλείεται η αποστολή στρατευμάτων στη Γάζα.

Κάποιοι, δε, κάνουν αναπόφευκτα συγκρίσεις με τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, της μεγαλύτερης εβραϊκής εορτής, ακριβώς πριν από 50 χρόνια. Τότε, η σύρραξη έληξε με κατάπαυση του πυρός μετά από 19 ημέρες. Τώρα…;

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα