Ποταμός αίματος στη Λιβύη

default image

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Λιβύη. Σουηδία και Γαλλία καλούν τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν τη χώρα. Ξένες πετρελαϊκές εταιρίες απομακρύνουν το προσωπικό τους. Για κίνδυνο εμφυλίου πολέμου έκανε λόγο ο γιος του Καντάφι

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται για την απομάκρυνση όλων των πολιτών της από τη Λιβύη, μετέδωσε  το NBN καθώς εντείνονται οι πληροφορίες για επέκταση των ταραχών. Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών είναι συγκεχυμένες, αν και ο αριθμός αναμένεται να ξεπεράσει τους 150.

Νωρίτερα, ο γιος του Μοαμάρ Καντάφι, Σαΐφ αλ-Ισλάμ Kαντάφι, μιλώντας στο κρατικό κανάλι LIBYAN TV,  έκανε λόγο για κίνδυνο εμφυλίου πολέμου, και υποσχέθηκε ότι το καθεστώς του πατέρα του θα προχωρήσει άμεσα σε ένα πρόγραμμα αλλαγών.

Ήδη η Σουηδία συνέστησε σήμερα στους πολίτες της να αποφύγουν τα ταξίδια στη Λιβύη “μέχρι νεωτέρας”, επικαλούμενη τη συνεχιζόμενη κατάσταση χάους στη χώρα. Το υπουργείο Εξωτερικών εκτιμά ότι 40 με 50 Σουηδοί ζουν στη βορειοαφρικανική χώρα.

Περίπου 40 Λίβυοι συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία της Λιβύης στη Στοκχόλμη ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης του Μουάμαρ Καντάφι, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Γαλλία: Έκκληση να επιστρέψουν πίσω οι Γάλλοι

Την ίδια ώρα η γαλλική κυβέρνηση έδωσε εντολή να κλείσουν τα γαλλικά σχολεία στη Λιβύη και κάλεσε τους Γάλλους πολίτες να επιστρέψουν στη Γαλλία, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Λοράν Βοκιέ, μετά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Τρίπολη.

Ο υπουργός είπε όταν 30 Γάλλοι έφυγαν από τη Βεγγάζη, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποιούν επιχειρήσεις καταστολής των διαδηλώσεων, και ταξίδεψαν αεροπορικώς στην Τρίπολη.

“Προσπαθούμε να οργανώσουμε τα πράγματα ώστε τα γαλλικά σχολεία να κλείσουν τώρα και καλούμε τους Γάλλους και τις οικογένειές τους που βρίσκονται στην Τρίπολη και γενικά στη Λιβύη να γυρίσουν στη Γαλλία”, είπε σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

Σχεδόν 750 Γάλλοι ζουν στη Λιβύη, είπε ο Βοκιέ διευκρινίζοντας ότι “επί του παρόντος δεν υπάρχει άμεση απειλή” γι αυτούς.

 

Βρετανία: Διαμαρτυρίες και απόδοση δικαιοσύνης

Και οι βρετανικές αρχές διαμαρτυρήθηκαν στο λίβυο πρεσβευτή για τη βία και την καταστολή στη Λιβύη και ζήτησαν την προστασία των ξένων υπηκόων. Παράλληλα, ζήτησαν την προσαγωγή των υπευθύνων στη δικαιοσύνη, όπως δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.

Ο Χέιγκ τόνισε ότι η Βρετανία αξιολογεί την κατάσταση προκειμένου ν’ αποφασίσει εάν θα απομακρύνει από τη Λιβύη τους βρετανούς υπηκόους και κάλεσε τις λιβυκές αρχές να προστατεύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες.

“Η αξιοπιστία της λιβυκής κυβέρνησης σ΄αυτά τα θέματα έχει υπονομευτεί μέχρι τώρα από την αδυναμία της να προστατεύσει τον ίδιο της το λαό και ν’ ανταποκριθεί στα νόμιμα αιτήματα του λιβυκού λαού”, δήλωσε ο Χέιγκ κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, οι οποίοι αναμένεται να συζητήσουν την κατάσταση στη Λιβύη.

 “Θέλουμε να υπάρξει σωστή προστασία των ξένων υπηκόων και να δοθεί ιδιαίτερη βοήθεια σ΄αυτούς που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Η κατάσταση είναι συνεχώς υπό εξέταση. Θα εκτιμήσουμε την ανάγκη για απομάκρυνση των βρετανών υπηκόων καθώς εξελίσσονται τα πράγματα”, τόνισε ο Χέιγκ.                     

Το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 233 άνθρωποι σκοτώθηκαν τις τελευταίες πέντε ημέρες στη Λιβύη, κυρίως στη Βεγγάζη.

Η BP απομακρύνει τους εργαζομένους της

Παράλληλα η νορβηγική πετρελαϊκή εταιρία Statoil άρχισε να απομακρύνει τους “λιγοστούς” ξένους που εργάζονται στις εγκαταστάσεις της στη Λιβύη εξαιτίας των βιαιοτήτων που σημειώνονται στη χώρα.

“Η τοπική μας έδρα, στην Τρίπολη, έκλεισε”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ομίλου Μπάαρντ Γκλαντ Πέντερσεν. “Οι λίγοι ξένοι εργάτες μας έχουν ήδη εγκαταλείψει ή ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα”, είπε.

Στη Λιβύη η Statoil κατέχει μερίδια σε δύο πετρελαιοπηγές, στο Μαμπρούκ και στο Μουρζούκ.

Στο Λονδίνο η ΒΡ ανακοίνωσε ότι αρχίζει να απομακρύνει μέρος του προσωπικού της στη Λιβύη. Ο βρετανική πετρελαϊκή εταιρία απασχολεί συνολικά 140 εργαζόμενους.

Ο ιταλικός όμιλος αεροναυπηγικής και άμυνας Finmeccanica ανακοίνωσε ότι “οι λιγότεροι από δέκα ξένοι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις του ετοιμάζονται να επιστρέψουν από τη Λιβύη”.

Ο ιταλικός όμιλος ΕΝΙ, πρώτος στην παραγωγή υδρογονανθράκων στη Λιβύη, δραστηριοποιείται στη Λιβύη από το 1959 και συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά στη χώρα. “Δεν υπάρχει αλλαγή στην παραγωγή. Οι ξένοι εργαζόμενοι που ανήκουν στο προσωπικό μας επί του παρόντος παραμένουν στη χώρα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα