Αιφνιδιαστικές έφοδοι σε μεγάλες τράπεζες στο Παρίσι για “ξέπλυμα” και φορολογικές απάτες

Αιφνιδιαστικές έφοδοι σε μεγάλες τράπεζες στο Παρίσι για “ξέπλυμα” και φορολογικές απάτες
Παρίσι AP

Έφοδο σε πέντε τράπεζες στο Παρίσι πραγματοποίησαν οι γαλλικές αρχές, στο πλαίσιο έρευνας για ύποπτες υποθέσεις μαζικής φορολογικής απάτης και ξεπλύματος "βρώμικου" χρήματος.

Περίπου 150 ερευνητές διεξήγαγαν έρευνες σε πέντε τράπεζες στο Παρίσι και στην περιοχή La Defense, σε σχέση με ύποπτη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και ύποπτη φορολογική απάτη.

Πριν τη διεξαγωγή των ερευνών προηγήθηκε προετοιμασία αρκετών μηνών, στο πλαίσιο της οποίας συμμετείχαν 16 ανακριτές και περισσότεροι από 150 οικονομικούς ερευνητές.

Στις εφόδους ενεπλάκησαν και εισαγγελείς από τη Γερμανία, όπου ήρθαν στο φως παρόμοιες φορολογικές απάτες τα τελευταία χρόνια.

Όπως μεταδίδει το france24, εκπρόσωπος της Societe Generale επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η γαλλική τράπεζα ερευνάται από τις αρχές, αλλά δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τον λόγο.

Η γαλλική ανταγωνίστρια BNP Paribas και η μονάδα της Exane, ο χρηματοοικονομικός όμιλος Natixis και ο βρετανικός τραπεζικός κολοσσός HSBC βρίσκονται μεταξύ των “στόχων” για έρευνα.

Τα μερίσματα που εξαφανίστηκαν

Μια ομάδα ευρωπαϊκών ειδησεογραφικών πρακτορείων δημοσίευσε έρευνα με την ονομασία “CumEx-Files” για τη φορολογική απάτη το 2018.

Τα ποσά που εμπλέκονται υπολογίζεται ότι έφτασαν τα 140 δισ. ευρώ (151 δισ. δολάρια) σε μια περίοδο 20 ετών, ανέφερε ο όμιλος μέσων ενημέρωσης το 2021.

«Η απάτη περιλαμβάνει έναν ξένο μέτοχο μιας εταιρείας εισηγμένης στη Γαλλία που μεταβιβάζει προσωρινά τις μετοχές που κατέχει σε γαλλικό τραπεζικό ίδρυμα, περίπου την ημερομηνία πληρωμής του μερίσματος», ανέφερε η PNF.

Στόχος είναι «να αποφευχθεί η καταβολή του φόρου που ισχύει για την πληρωμή αυτού του μερίσματος», πρόσθεσε.

Οι τράπεζες είναι ύποπτες ότι ενεργούν ως μεσάζοντες στην πρακτική και ότι χρεώνουν ακόμη και προμήθεια στους επενδυτές που συμμετέχουν.

Γερμανικό δικαστήριο καταδίκασε τον Δεκέμβριο τον δικηγόρο Χάνο Μπέργκερ σε οκτώ χρόνια φυλάκιση για τη φοροδιαφυγή «cum-ex» (όπως την αποκαλούν), καταδικάζοντάς τον για τρεις κατηγορίες επιδεινούμενης φοροδιαφυγής.

Το περιφερειακό δικαστήριο διαπίστωσε ότι ο 72χρονος -που πιστεύεται ότι ήταν ο “εγκέφαλος”- βοήθησε να διευθετηθούν δόλιες συναλλαγές στη γερμανική τράπεζα MM Warburg μεταξύ 2007 και 2013 που κόστισαν στο ταμείο του Βερολίνου 278 εκατομμύρια ευρώ.

Πέραν της φυλάκισης, το δικαστήριο διέταξε την κατάσχεση 13,7 εκατομμυρίων ευρώ (14,8 εκατομμυρίων δολαρίων) προσωπικών εσόδων από το σύστημα από τους λογαριασμούς του Μπέργκερ.

Ο Μπέργκερ παραδέχτηκε εν μέρει την αδικοπραγία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, επιμένοντας ότι ορισμένες από τις συναλλαγές ήταν νόμιμες εκείνη την εποχή.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα