Αίγυπτος: Βρέθηκαν απολιθώματα τετράποδης φάλαινας

Αίγυπτος: Βρέθηκαν απολιθώματα τετράποδης φάλαινας
Φωτογραφία αρχείου shutterstock

Ζωικά απολιθώματα βρήκαν ερευνητές στην Αίγυπτο, τα οποία ανήκαν σε μια τετράποδη φάλαινα που ζούσε εκατομμύρια χρόνια πίσω.

Απολιθώματα ενός περίεργου είδους φάλαινας, η οποία ζούσε περίπου 43 εκατομμύρια χρόνια πριν και όπως φαίνεται ήταν τετράποδη, εντοπίστηκαν δυτικά της Αιγύπτου, σε έρημο. Το άγνωστο αυτό είδος φάλαινας μπορούσε να περπατήσει στη στεριά και να κολυμπήσει στο νερό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για το αμφίβιο ‘Phiomicetus anubis’, το οποίο ήταν 600 κιλά και είχε μήκος τρία μέτρα. Χαρακτηριστικό του ήταν τα δυνατά του σαγόνια με τα οποία έπιανε το θήραμά του, όπως αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη (25/08).

Τα κομμάτια σκελετού βρέθηκαν σε μια περιοχή κοντά στην όαση Fayum της Αιγύπτου και αναλύθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Mansoura. Παρ’ όλο που η περιοχή εκεί είναι πλέον έρημος, κάποτε αποτελούνταν από θάλασσα και είναι σημαντική περιοχή εύρεσης απολιθωμάτων.

“‘Το Phiomicetus anubis’ αποτελεί μια ανακάλυψη ενός νέου βασικού είδους φάλαινας, τόσο κρίσιμη για την αιγυπτιακή και αφρικάνικη παλαιοντολογία” δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Abdullah Gohar, στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που βρέθηκε απολίθωμα φάλαινας με πόδια, το ‘Phiomicetus anubis’ πιστεύεται ότι είναι ο πρώτος τύπος ημι-υδρόβιας φάλαινας που ανακαλύφθηκε στην Αφρική.

Οι πρώτες φάλαινες αυτού του είδους, πιστεύεται ότι αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά στη Νότια Ασία πριν από περίπου 50 εκατομμύρια χρόνια, όπως αναφέρει το BBC. Το 2011, μια ομάδα παλαιοντολόγων στο Περού ανακάλυψε ένα απολίθωμα φάλαινας ηλικίας 43 εκατομμυρίων ετών με τέσσερα πόδια και ενωμένα δάχτυλα από μεμβρανώδες δέρμα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα