Αϊτή: Οι συμμορίες απειλούν με εμφύλιο αν δεν παραιτηθεί ο πρωθυπουργός

Διαβάζεται σε 3'
Συμμορίες στην Αϊτή
Συμμορίες στην Αϊτή AP Photo Odelyn Joseph

Κλιμακώνεται η ένταση στην Αϊτή μετά την πολιορκία σε φυλακή της χώρας και την απελευθέρωση κρατουμένων. Οι συμμορίες απειλούν με εμφύλιο πόλεμο, αν δεν παραιτηθεί ο πρωθυπουργός της χώρας.

Εκτός ελέγχου βγαίνει η κατάσταση στην Αϊτή, μετά την πολιορκία στη μεγαλύτερη φυλακή της χώρας και την απελευθέρωση πολλών κρατουμένων.

Ο αρχηγός της συμμορίας που βρίσκεται πίσω από τη βία που πλήττει την πρωτεύουσα της Αϊτής προειδοποίησε ότι θα υπάρξει “εμφύλιος πόλεμος” εάν ο πρωθυπουργός της χώρας, Ariel Henry, δεν παραιτηθεί.

Ο Jimmy “Barbecue” Chérizier απείλησε καθώς μέλη της συμμορίας του προσπαθούσαν να καταλάβουν το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας για να εμποδίσουν τον Ariel Henry να επιστρέψει από το εξωτερικό.

Η αναταραχή έχει εξαπλωθεί και σε άλλες πόλεις, ενώ χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τη βία.

Ο Barbecue, ο οποίος ηγείται της ισχυρής συμμαχίας συμμοριών G9, δήλωσε ότι “αν ο Ariel Henry δεν παραιτηθεί… θα οδηγηθούμε κατευθείαν σε έναν εμφύλιο πόλεμο που θα οδηγήσει σε γενοκτονία”.

 

Η Αϊτή πλήττεται από τη βία των συμμοριών εδώ και χρόνια. Αλλά ενώ ο πρωθυπουργός Χένρι βρισκόταν σε επίσκεψη στην Κένυα την περασμένη εβδομάδα, ο Μπαρμπέκα κλιμάκωσε τη βία.

Ο Henry επεδίωκε να συμφωνήσει μια συμφωνία για την Κένυα να ηγηθεί μιας πολυεθνικής αστυνομικής επιχείρησης για την καταστολή της βίας στην Αϊτή.

Ο Barbecue φοβάται ότι ο Ariel Henry θα χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις για να παραμείνει στην εξουσία.

Ο αρχηγός της συμμορίας αντιτίθεται στον πρωθυπουργό από τότε που ανέλαβε την εξουσία λίγο μετά τη δολοφονία του προέδρου Jovenel Moïse τον Ιούλιο του 2021, χωρίς εκλογές.

Ο αρχηγός της συμμορίας στην Αϊτή
Ο αρχηγός της συμμορίας στην Αϊτή AP Photo Odelyn Joseph

Οι επικριτές του Ariel Henry υποστηρίζουν ότι η διακυβέρνησή του είναι παράνομη. Επισημαίνουν επίσης το γεγονός ότι δυόμισι χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας δεν έχει ακόμη οργανώσει προεδρικές εκλογές, όπως είχε αρχικά υποσχεθεί.

Ο πρωθυπουργός δεν έχει μιλήσει δημοσίως από τότε που ξέσπασαν τα βίαια επεισόδια. Το μόνο που έκανε ήταν να κάνει retweet την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που διέταξε ένας από τους υπουργούς του εν τη απουσία του.

Το πού βρισκόταν ο Ariel Χένρι ήταν άγνωστο για μέρες μέχρι αργά την Τρίτη, όταν πέταξε από το Νιου Τζέρσεϊ προς το αμερικανικό έδαφος του Πουέρτο Ρίκο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα