Άκαρπος και ο πέμπτος γύρος διαπραγματεύσεων για το Brexit

Άκαρπος και ο πέμπτος γύρος διαπραγματεύσεων για το Brexit
Press Conference by UK Prime Minister, Teresa may, after the European Union leaders summit at the European Council in Brussels, Belgium on Jun. 23, 2017 / 23 , 2017 SOOC

Βασικό «αγκάθι» παραμένει η διαφορά στη θέση των δύο πλευρών: η ΕΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι πρώτα θα υπάρξει συμφωνία αποχώρησης και μετά θα συζητηθούν οι σχέσεις του Λονδίνου με την Ένωση, ενώ η Βρετανία ζητά το ακριβώς αντίθετο. Το μόνο νέο στοιχείο κατά τη συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων ήταν η "εισβολή" στην αίθουσα μιας Super Woman

Χωρίς ιδιαίτερη πρόοδο ολοκληρώθηκε ο πέμπτος γύρος των διαπραγματεύσεων για το Brexit που πραγματοποιούνται κάθε μήνα στις Βρυξέλλες. Τα δικαιώματα των πολιτών, ο «λογαριασμός Brexit», τα χρήματα δηλαδή που πρέπει να πληρώσει το Ηνωμένο Βασίλειο κατά την αποχώρηση και το θέμα της βόρειας Ιρλανδίας βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων.

Ο επίσημος διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ και ο αρμόδιος από το Ηνωμένο Βασίλειο Ντέιβιντ Ντέιβις έδωσαν πριν από λίγο συνέντευξη Τύπου για την πορεία των συζητήσεων στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους  των Βρυξελλών. Παρά τα χαμόγελα και το φαινομενικά καλό κλίμα, ο χρόνος περνάει χωρίς συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Βασικό «αγκάθι» παραμένει η διαφορά στη θέση των δύο πλευρών: η ΕΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι πρώτα θα υπάρξει συμφωνία αποχώρησης και μετά θα συζητηθούν οι σχέσεις του Λονδίνου με την Ενωση. Την αντίθετη ακριβώς θέση έχει η άλλη πλευρά, που επιθυμεί πρώτα να καθοριστεί το μέλλον και μετά να οριστούν οι λεπτομέρειες της αποχώρησης.

«Δουλέψαμε με εποικοδομητικό πνεύμα. Αλλά δεν έγιναν μεγάλα βήματα μπροστά», είπε ο Μισέλ Μπαρνιέ που αναγνώρισε πρόοδο –ουσιαστικά- μόνο στο ζήτημα της Ιρλανδίας. Για το θέμα των οικονομικών, ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής χρησιμοποίησε τη βαριά λέξη «αδιέξοδο» για να περιγράφει την κατάσταση. Στο ζήτημα των δικαιωμάτων των πολιτών, υπάρχουν ακόμη διαφωνίες στις διαδικασίες επανένωσης οικογενειών, τα επιδόματα, αλλά και στο ζήτημα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. 

Από την πλευρά του, ο Ντέιβιντ Ντέιβις είπε ότι «συνεχίσαμε να δουλεύουμε αυτήν την εβδομάδα με επαγγελματικό και αποτελεσματικό τρόπο και έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο από τον Ιούνιο». Στην τοποθέτησή του επανέλαβε πολλές φορές τη λέξη «ασφάλεια», για να καταλήξει ότι «η ασφάλεια σε πολίτες, εταιρίες και δύο πλευρές είναι το σημαντικό. Και γι’αυτό πρέπει να μιλήσουμε για το μέλλον».

Αν όλα πήγαιναν καλά, στην Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται την επόμενη εβδομάδα, ο Μισέλ Μπαρνιέ θα ενημέρωνε τους ηγέτες ώστε να ξεκινήσουν συζήτηση για την «επόμενη μέρα» του Brexit. Όπως είπε σήμερα ο διαπραγματευτής της ΕΕ, αυτό δεν θα μπορέσει να γίνει.

Το μόνο καινούργιο στοιχείο της διαδικασίας είναι μία “super woman” που βρέθηκε ντυμένη καταλλήλως στην αίθουσα Τύπου των Βρυξελλών. Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για μια Βρετανίδα συγγραφέα, κατά του Brexit, που ήρθε να… επηρεάσει με τις σούπερ δυνάμεις της τη διαδικασία, ώστε να ανασταλεί! Η σούπερ γυναίκα αποχώρησε συνοδευόμενη στην έξοδο, αλλά πρόλαβε να απαθανατιστεί από τους δεκάδες φωτογράφους που βρίσκονταν στην αίθουσα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα