Άκυρα έκρινε τα μνημόνια με την Τουρκία η Βουλή της Λιβύης

Άκυρα έκρινε τα μνημόνια με την Τουρκία η Βουλή της Λιβύης
O Χαλίφα Χάφταρ AP

Η λιβυκή βουλή των αντιπροσώπων που εδρεύει στη Βεγγάζη απέρριψε τα δύο μνημόνια που έχει υπογράψει η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης με την Τουρκία.

Όπως αναμενόταν, η λιβυκή βουλή των αντιπροσώπων (που εδρεύει στη Βεγγάζη και ελέγχεται πλήρως από τον Χάφταρ) ψήφισε για την απόρριψη των δύο μνημονίων που υπέγραψε η κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας με την Τουρκία.

Προχώρησε μάλιστα στην ακύρωση των δύο μνημονίων ενώ τα μέλη του αξίωσαν την παραπομπή στη δικαιοσύνη του επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας Φαγέντ αλ Σάρατζ αλλά και του υπουργού Εξωτερικών Μοχάμεντ Σιλάλα για το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων ανακοίνωσε ότι το κοινοβούλιο θα ζητήσει την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ζήτησε την ανάληψη δράσης από την διεθνή και την αραβική κοινότητα για να αποτραπεί η ανάμειξη της Τουρκίας στην Λιβύη.

Το λιβυκό κοινοβούλιο εξελέγη το 2014 και υποστηρίζει τον Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης που εξαπέλυσε τον Απρίλιο επίθεση κατά της ΚΕΣ.

Κατά την διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης στην Βεγγάζη, το κοινοβούλιο «ψήφισε ομοφώνως υπέρ της διακοπής των σχέσεων με την Τουρκία», δήλωσε ο εκπρόσωπός του Αμπντάλα Μπλέχεκ.

Ενέκρινε επίσης «την ακύρωση των μνημονίων ασφαλείας και στρατιωτικής συνεργασίας…ανάμεσα στην κυβέρνηση» του Φάγεζ αλ Σάρατζ και την Αγκυρα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

«Ο επικεφαλής της ΚΕΣ, οι υπουργοί του των Εξωτερικών και των Εσωτερικών … πρέπει να δικασθούν για εσχάτη προδοσία και για την επαναφορά της αποικιοκρατίας» στην Λιβύη, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ο Αμπντάλα Μπλέχεκ δήλωσε επίσης ότι το κοινοβούλιο ψήφισε την ακύρωση της συμφωνίας του Σκιράτ (Μαρόκο, 2015), βάσει της οποίας σχηματίσθηκε η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας, και κάλεσε τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς «να αποσύρουν την αναγνώριση προς την ΚΕΣ».

Είναι δύσκολο να εξακριβωθεί από ανεξάρτητη πηγή ο αριθμός των βουλευτών που ήσαν παρόντες στην σημερινή συνεδρίαση του κοινοβουλίου. Μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας ισχυρίσθηκαν ότι δεν υπήρξε απαρτία.

Το κοινοβούλιο της Λιβύης εμφανίζεται αποδυναμωμένο μετά την αποχώρηση περί τους σαράντα βουλευτών αντιπάλων του Χάφταρ που προσχώρησαν στην κυβέρνηση της Τρίπολης.

Η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας και ο Χαλίφα Χάφταρ διεκδικούν την εξουσία εδώ και χρόνια στην Λιβύη, η οποία βυθίστηκε στο χάος μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

Κατά της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία έχουν ταχθεί τόσο ο Αραβικός Σύνδεσμος όσο και η γειτονική Αίγυπτος του Αλ Σίσι.

Ο Ερντογάν, πάντως, θα επιμείνει αλλά ακόμα δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του. Πληροφορίες πάντως κάνουν λόγο ότι ήδη έχουν σταλεί στη Λιβύη 200 Σύροι μισθοφόροι που έχουν υπογράψει και σχετική σύμβαση εργασίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα