Αλαμπάμα: Αποφάνθηκε ότι τα κατεψυγμένα έμβρυα είναι παιδιά

Διαβάζεται σε 5'
Πορεία υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση
Πορεία υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση AP Photo Charlie Riedel

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αλαμπάμα αποφάνθηκε ότι τα κατεψυγμένα έμβρυα είναι παιδιά, θέτοντας σε κίνδυνο την εξωσωματική γονιμοποίηση.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αλαμπάμα αποφάνθηκε την Παρασκευή ότι τα κατεψυγμένα έμβρυα είναι παιδιά, και όποιος τα καταστρέψει μπορεί να κατηγορηθεί ως υπεύθυνος, σε μια απόφαση που οι υποστηρικτές των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων λένε ότι θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εξωσωματική γονιμοποίηση εν συνόλω και να επηρεάσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στις ΗΠΑ.

Η απόφαση (7-2) ήρθε μετά από δύο αγωγές για “πρόκληση θανάτου” σε μια κλινική γονιμότητας το 2021, όταν ένας άνδρας φέρεται να εισέβαλε σε αυτή και να κατέστρεψε αποθηκευμένα έμβρυα.

Πρόκειται για την πρώτη στο είδος της απόφαση, την ώρα που οι Πολιτείες σε εθνικό επίπεδο εξετάζουν πρόσθετους περιορισμούς για τις αμβλώσεις και την αναπαραγωγή, αναδεικνύοντας το όλο ζήτημα ως ένα εκ των κορυφαίων ενόψει των προεδρικών εκλογών. Ομοσπονδιακά, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα αποφασίσει εάν θα περιορίσει την πρόσβαση σε ένα φάρμακο για την άμβλωση, στην πρώτη ομοσπονδιακή απόφαση που θα έρθει μετά την υπόθεση Roe v. Wade του 2022.

H συγκεκριμένη απόφαση δίνει το δικαίωμα σε μεμονωμένες Πολιτείες ακόμα και να απαγορεύσουν τη διαδικασία της άμβλωσης, παραβιάζοντας έτσι κάθε δικαίωμα των γυναικών.

Η απόφαση της Αλαμπάμα επικεντρώθηκε στο σκεπτικό της στο εάν κάποιος που κατέστρεψε τα κατεψυγμένα έμβρυα άλλων ζευγαριών, θα μπορούσε να θεωρηθεί υπεύθυνος, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες πρόκλησης θανάτου. Το δικαστήριο έκρινε πως “τα αγέννητα παιδιά είναι παιδιά” και ότι αυτό θα ίσχυε και για τα κατεψυγμένα έμβρυα, παρέχοντας τελικά στα γονιμοποιημένα ωάρια την ίδια προστασία με τα μωρά, σε περίπτωση που υπάρξει καταστροφή τους.

“Η απόφαση ισχύει για όλα τα παιδιά, γεννημένα και αγέννητα χωρίς περιορισμό”, ανακοίνωσε το δικαστήριο. “Δεν είναι ρόλος του εν λόγω δικαστηρίου να προχωρήσει σε έναν περιορισμό, βασιζόμενο στη δική μας οπτική, ή στο τι θεωρείται πολιτικά ή όχι ορθό. Στην περίπτωση αυτής της Πολιτείας, οι πολίτες έχουν υιοθετήσει ένα πλαίσιο που στοχεύει στο να αποτρέπει τα δικαστήρια από το να μην περιλαμβάνουν την “αγέννητη ζωή” στη “νομική προστασία”.

Η ετυμηγορία αυτή υπερκαλύπτει προηγούμενη, χαμηλότερου δικαστηρίου, που εκτιμούσε πως τα έμβρυα δεν ανταποκρίνονται στην υπόσταση ενός παιδιού, όπως αναφέρει η Washington Post. Το πόρισμα του δικαστηρίου θα έχει “καταστροφικές συνέπειες” για το 1 στα 6 άτομα που βιώνουν υπογονιμότητα και χρειάζονται εξωσωματική γονιμοποίηση για να δημιουργήσουν οικογένεια, δήλωσε ο Barb Collura, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του “Resolve: The National Infertility Association”.

Οι υπέρμαχοι των νόμων κατά των αμβλώσεων προσπάθησαν στο παρελθόν να καταστήσουν παράνομη την καταστροφή εμβρύων, αν και κανένα ανώτατο δικαστήριο δεν είχε ως τώρα αποφανθεί με τρόπο ανάλογο. Το Κάνσας, μεταξύ άλλων Πολιτειών, είχε εξετάσει νομοθεσία που θα απαγόρευε την καταστροφή εμβρύων, ωστόσο το νομοσχέδιο δεν προχώρησε.

Στην Αλαμπάμα οι πολίτες ψήφισαν νομολογία το 2018 που αποδίδει πλήρη δικαιώματα προσωπικότητας στα αγέννητα παιδιά, χωρίς να τα διακρίνει από τα κατεψυγμένα έμβρυα. Επίσης η Αλαμπάμα “ευθύνεται” για παραπάνω από τις μισές δικαστικές υποθέσεις που αφορούν κύηση σε όλες τις ΗΠΑ, με τις αμβλώσεις να θεωρούνται παράνομες στην εν λόγω Πολιτεία.

Οι υποστηρικτές του δικαιώματος στην άμβλωση εκτιμούν πως η κίνηση αυτή της Αλαμπάμα δημιουργεί “λογικό δεδικασμένο” για τους ενάντιους των αμβλώσεων, δίνοντάς τους επιχείρημα στη φαρέτρα τους. Ζητούμενο είναι το τι θα γίνεται με τα γονιμοποιημένα ωάρια που θα διατηρούνται κατεψυγμένα, σε περίπτωση που μια γυναίκα μείνει ήδη έγκυος κατά την προσπάθεια εξωσωματικής, κατά την οποία δημιουργούνται πολλαπλά έμβρυα.

Τα πράγματα λοιπόν περιπλέκονται καθώς οι ενδιαφερόμενοι γονείς και οι κλινικές εξωσωματικής προβληματίζονται γύρω από το αν η πιθανή απόρριψη γονιμοποιημένων ωαρίων θα μπορούσε να τους καταστήσει υπεύθυνους, επισύροντας ποινές για αυτούς. Το ίδιο ισχύει και για υγειονομικούς σε περίπτωση ακούσιας καταστροφής ενός εμβρύου.

Αυτό θα μπορούσε άμεσα να επηρεάσει το εάν οι ασθενείς αποφασίσουν να ακολουθήσουν την εξωσωματική γονιμοποίηση. Ο Ιατρικός Σύλλογος της Αλαμπάμα, προειδοποίησε επίσης ότι η απόφαση αυτή θα μπορούσε να καταστήσει πιο δαπανηρή την εξωσωματική γονιμοποίηση ή να οδηγήσει σε κλείσιμο ή μετακίνηση κλινικών γονιμότητας εκτός Πολιτείας, λόγω του αυξημένου κινδύνου αγωγών.

Σκοταδισμός από τη Βίβλο

Οι δικαστές απέρριψαν όλες τις παραπάνω ανησυχίες. Μάλιστα, κατά την αγόρευσή του ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Αλαμπάμα, Τομ Πάρκερ, παρέθεσε εδάφιο από τη… Βίβλο, μιλώντας για την “ιερότητα της αγέννητης ζωής”. “Ακόμη και πριν από τη γέννηση, όλα τα ανθρώπινα όντα φέρουν την εικόνα του Θεού και η ζωή τους δεν μπορεί να καταστραφεί χωρίς να χάνεται μαζί και η δόξα Του”, ανέφερε χαρακτηριστικά, όπως μεταδίδει η Washington Post.

Ο Τζο Μπάιντεν υπέρ της προστασίας των αμβλώσεων
Ο Τζο Μπάιντεν υπέρ της προστασίας των αμβλώσεων AP Photo Alex Brandon

Ευλόγως η κριτική γύρω από την αγόρευση του δικαστή εστίασε στο ότι οι θρησκευτικές πεποιθήσεις ενός λειτουργού της δικαιοσύνης δεν μπορούν να επηρεάζουν σε τέτοιο βαθμό μια προσωπική απόφαση που εντέλει καθορίζει τις ζωές τρίτων. Η ετυμηγορία του δικαστηρίου δεν ρυθμίζει τους όρους εξαίρεσης που θα επέτρεπαν πιθανή καταστροφή ωαρίων, ωστόσο δίνει ένα σκοταδιστικό “σήμα” που ενδέχεται να υιοθετηθεί και σε άλλες Πολιτείες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στις ΗΠΑ υπάρχουν τουλάχιστον 600.000 κατεψυγμένα έμβρυα σε αποθήκευση σε όλη τη χώρα. Ακόμη, περίπου το 2% των γεννήσεων ανά έτος στη χώρα, περιλαμβάνει εξωσωματική γονιμοποίηση.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να προστατεύσει τις αμβλώσεις και την πρόσβαση στα αναπαραγωγικά δικαιώματα , ενώ ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε προς τους υποστηρικτές ότι θα υποστήριζε την απαγόρευση των αμβλώσεων μετά από 16 εβδομάδες, αφού όμως διόρισε συντηρητικά μέλη στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, που ανέτρεψαν τα δικαιώματα των αμβλώσεων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα