Επίδειξη δύναμης από τις ΗΠΑ: Σούπερ βομβαρδιστικά πέταξαν κοντά στη Β. Κορέα

Επίδειξη δύναμης από τις ΗΠΑ: Σούπερ βομβαρδιστικά πέταξαν κοντά στη Β. Κορέα
In this photo released by the U.S. Air Force, a U.S. Air Force B-1B Lancer bomber assigned to 37th Expeditionary Bomb Squadron, deployed from Ellsworth Air Force Base, South Dakota, takes off from Andersen Air Force Base, Guam, to fly a mission with two Koku Jieitai (Japan Air Self-Defense Force) F-15s, Sept. 9, 2017. (Senior Airman Jacob Skovo/U.S. Air Force via AP) Senior Airman Jacob Skovo/U.S. Air Force via AP

Ο Ντόναλντ Τραμπ κορυφώνει την ένταση με την Πιόνγιανγκ και στέλνει σούπερ βομβαρδιστικά, οι πρόγονοι των οποίων είχαν σχεδιαστεί για πυρηνικό πόλεμο. Τι ανακοίνωσε η Β. Κορέα για την κίνηση της Ουάσινγκτον

Αμερικανικά βομβαρδιστικά τύπου Β-1Β, συνοδευόμενα από μαχητικά F-15 πέταξαν σε διεθνή εναέριο χώρο, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Βόρειας Κορέας σε μία επίδειξη δύναμης που, σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, καταδεικνύει το εύρος των επιλογών που βρίσκονται στην διάθεση του Αμερικανού Προέδρου.

Η πτήση  πραγματοποιήθηκε λίγο πριν ο υπουργός Εξωτερικών της Β. Κορέας εκφωνήσει την ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη.

“Πρόκειται για το βορειότερο σημείο από την Αποστρατικοποιημένη Ζώνη, που χωρίζει Βόρεια και Νότια Κορέα, στο οποίο έχουν πετάξει αμερικανικά αεροσκάφη τον 21ο αιώνα”, δήλωσε η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Ντέινα Γουάιτ, ενώ χαρακτήρισε το πυρηνικό πρόγραμμα της Β. Κορέας “τεράστια απειλή”.

“Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλο το εύρος των στρατιωτικών μας δυνατοτήτων για να υπερασπιστούμε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους μας” πρόσθεσε η Γουάιτ.

Όπως ανακοίνωσε η Διοίκηση Ειρηνικού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ,  τα βομβαρδιστικά απογειώθηκαν από τη νήσο Γκουάμ και τα μαχητικά από την Οκινάουα της Ιαπωνίας, ενώ η πτήση τους καταδεικνύει την “ισχυρή δέσμευση των ΗΠΑ να υπερασπιστούν εαυτόν και τους συμμάχους τους” αλλά και τη σημασία την οποία δίνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην “απερίσκεπτη συμπεριφορά” της Πιονγιάνγκ.

Τα βομβαρδιστικά Β-1Β, τέθηκαν σε χρήση την δεκαετία του 1980, και είχαν σχεδιαστεί προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε πυρηνικό  πόλεμο. Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, όταν η πιθανότητα πυρηνικού πολέμου φαινόταν να εξαφανίζεται, ο στόλος των B-1B, υπέστη τροποποιήσεις προκειμένου και πλέον φέρουν συμβατικό οπλοστάσιο.

Η κίνηση έρχεται μερικές μόλις μέρες μετά την κλιμάκωση της ρητορικής από τους ηγέτες των ΗΠΑ και της Β. Κορέας.

Κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο Ντόναλντ Τραμπ είχε απειλήσει τη Βόρεια Κορέα με “ολική καταστροφή”,  για να λάβει από τον Κιμ Γιονγκ Ουν την απάντηση ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με ” συνέπειες που δεν θα περιμένει”.

‘Αναπόφευκτη πλέον η επίθεση κατά των ΗΠΑ’

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Ρι Γιονγκ Χο δήλωσε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αποκαλώντας τον ηγέτη της χώρας του Κιμ Γιονγκ-ουν «rocket man», έχει καταστήσει «την επίσκεψη των πυραύλων μας σε ολόκληρο το έδαφος των ΗΠΑ αναπόφευκτη».

«Είναι φρούδα ελπίδα να θεωρεί κανείς ότι η Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας θα κουνηθεί έστω και μία σπιθαμή ή θα αλλάξει τη στάση της εξαιτίας των σκληρότερων κυρώσεων των εχθρικών δυνάμεων» πρόσθεσε.

Ο βορειοκορεάτης υπουργός Εξωτερικών αποκάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ «διαταραγμένη προσωπικότητα», «μεγαλομανή», «αρχιψεύτη», «γκάνγκστερ», «άνθρωπο που κηλίδωσε αυτόν τον χώρο με βίαια και απερίσκεπτα λόγια», ο οποίος αποτελεί σήμερα «μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την ειρήνη».


( Με πληροφορίες από Reuters, φωτογραφία: Senior Airman Jacob Skovo/U.S. Air Force via AP)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα