Αμερικανικές εκλογές: Ισοπαλία, ένα μακρινό αλλά υπαρκτό σενάριο

Αμερικανικές εκλογές: Ισοπαλία, ένα μακρινό αλλά υπαρκτό σενάριο
Μπάιντεν και Τραμπ στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου AP

Τι θα συμβεί σε περίπτωση που οι δύο υποψήφιοι συγκεντρώσουν από 269 εκλέκτορες έκαστος; Πόσο πιθανό είναι αυτό το ενδεχόμενο;

Πόσο πιθανό είναι το σενάριο της ισοπαλίας στις αμερικανικές εκλογές του 2020, με την καταμέτρηση των ψήφων να βρίσκεται σε εξέλιξη και 6 πολιτείες να εκκρεμούν;

“Όχι και πολύ”, είναι η πρώτη, γρήγορη απάντηση, η οποία όμως δεν καθιστά αυτό το σενάριο εντελώς εξωπραγματικό.

Θα πρέπει βέβαια να μεσολαβήσει μία σειρά ανατροπών ελάχιστα πιθανών: να χάσει ο Μπάιντεν την Αριζόνα(προηγείται με 2,4%)  και την Νεβάδα (προηγείται με 0,6%) και να κερδίσει την Τζόρτζια (προηγείται ο Τραμπ με 0,4%)

Εάν αυτό συμβεί και με την προϋπόθεση ότι οι υπόλοιπες εκκρεμούσες πολιτείες θα παραμείνουν ως έχουν, περάσουν και επίσημα δηλαδή στον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ, τότε οι οι δύο υποψήφιοι θα έχουν από 269 εκλέκτορες, επιτείνοντας την αβεβαιότητα στις ΗΠΑ.

Τι γίνεται σε περίπτωση ισοπαλίας;

Σύμφωνα με την 12η τροποποίηση του αμερικανικού συντάγματος, εάν κανείς από τους δύο υποψηφίους δεν καταφέρει να συγκεντρώσει 270 εκλέκτορες, η Βουλή των αντιπροσώπων είναι αυτή που επιλέγει μεταξύ των επικρατέστερων υποψηφίων.

Η Γερουσία επιλέγει τον αντιπρόεδρο και πάλι μεταξύ των επικρατέστερων.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι καθώς με τα σημερινά δεδομένα στην Βουλή πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί, ενώ στην Γερουσία οι Ρεπουμπλικάνοι, προκύπτει η πιθανότητα πρόεδρος και αντιπρόεδρος να προέρχονται από διαφορετικά κόμματα!

Το ζητούμενο εδώ είναι το εξής: οι βουλευτές δεν ψηφίζουν ως μονάδες, αλλά ως πολιτειακές αντιπροσωπείες. Έτσι, επί παραδείγματι, για την τρέχουσα Βουλή, μπορεί η πλειοψηφία να ανήκει στους Δημοκρατικούς, όμως σε 27 πολιτείες πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Αν μία ενδεχόμενη ισοπαλία θα ευνοήσει Μπάιντεν ή Τραμπ θα φανεί από το αποτέλεσμα των εν εξελίξει βουλευτικών εκλογών.

Για τον αντιπρόεδρο, από την άλλη, η Γερουσία, ψηφίζει κατά γερουσιαστή.

Εάν και στην Βουλή των Αντιπροσώπων κανείς από τους δύο υποψήφιους δεν καταφέρει να συγκεντρώσει 26 ψήφους, τότε χρέη προέδρου αναλαμβάνει ο νεοεκλεγείς αντιπρόεδρος μέχρι η Βουλή να αποφασίσει πού θα δώσει την προεδρία.

Εάν σε αυτή την περίπτωση ούτε η γερουσία καταστεί δυνατό να εκλέξει αντιπρόεδρο, τότε την μεταβατική προεδρία αναλαμβάνει η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην τρέχουσα συγκυρία η επικεφαλής των Δημοκρατικών, Νάνσι Πελόζι.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα