Άμπι Αχμέντ: Πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το νικητή του Νόμπελ Ειρήνης

Άμπι Αχμέντ: Πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το νικητή του Νόμπελ Ειρήνης
Άμπι Άχμεντ AP

Βγάζει "σέλφι" με τον κόσμο που τον υποστηρίζει, οι Αιθίοπες τον λατρεύουν σαν Θεό και δεν διστάζουν να φοράνε μπλουζάκια με τη φιγούρα του, έχει προχωρήσει σε πολλές ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα του.

Στον Αιθίοπα πρωθυπουργό, Άμπι Αχμέντ απονεμήθηκε Νόμπελ Ειρήνης 2019, για τη συμβολή του στο τέλος της σύγκρουσης με την Ερυθραία.

Το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο εννέα εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 900.000 δολάρια), θα απονεμηθεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου.

Πάμε να δούμε πέντε πράγματα για το φετινό νικητή του τιμητικού βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, ή αλλιώς τον εθνικό σταρ της Αιθιοπίας.

1. Οι Αιθίοπες τον λατρεύουν σαν Θεό – Αμπιιμανία

Ο Άμπι Αχμέντ (Abiy Ahmed), 41 ετών και νεότερος ηγέτης της Αφρικής, θεωρείται από πολλούς ως ο άνθρωπος που θα λυτρώσει την πατρίδα του από την εθνοτική βία και την πολιτική ανασφάλεια. Ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού στις 2 Απριλίου με πλούσια ατζέντα ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων και κατάφερε να “μαγέψει” τους Αιθίοπες.

Σκεφτείτε ότι κυκλοφορούν T-Shirts με τη φιγούρα του, φωτογραφίες προφίλ στο Facebook με την εικόνα του. Τον προηγούμενο Ιούνιο, σε συγκέντρωση στην Αντίς Αμπέμπα, υπολογίζεται ότι τον αποθέωσαν πάνω από 4 εκατομμύρια άνθρωποι.

Άμπι Άχμεντ AP

“Οι άνθρωποι μιλούν γι’αυτόν σαν να τον θεωρούν τον υιό του Θεού ή προφήτη”, σχολιάζει ο Τομ Γκάρντνερ, Βρετανός δημοσιογράφος που ζει στην αιθιοπική πρωτεύουσα.

2. Έκανε ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις

Ο Άμπι Αχμέντ απελευθέρωσε χιλιάδες πολιτικούς κρατουμένους, επανέφερε σε λειτουργία εκατοντάδες “λογοκριμένους” ιστοτόπους, έβαλε τέλος στην εμπόλεμη κατάσταση με την Ερυθραία, υπογράφοντας ιστορική “κοινή διακήρυξη ειρήνης και φιλίας”, ήρε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και προώθησε το άνοιγμα κομβικών οικονομικών τομέων σε ιδιώτες επενδυτές – μεταξύ αυτών και τον κρατικό αερομεταφορέα.

3. “Συμβολικές” ενδυματολογικές επιλογές

Ο Αιθίοπας πρωθυπουργός ξεχωρίζει συχνά λόγω των ενδυματολογικών επιλογών του, οι οποίες εκτός από κομψές, είναι συχνά και συμβολικές.

Για παράδειγμα στην περιοδεία του στις ΗΠΑ, το σακάκι του παρέπεμπε στην παραδοσιακή φορεσιά της φυλής Ορόμο.

4. Έχει πολλές ρίζες

Ο Άμπι Αχμέντ έχει πατέρα Μουσουλμάνο Ορόμο, μητέρα χριστιανή, ενώ ο ίδιος μιλάει τη γλώσσα των Ορόμο, των Αμχάρικ, των Τιγκρίνια και Αγγλικά. Είναι παντρεμένος και έχει τρεις κόρες.

Από ποικιλία χαρακτηρίζεται και το βιογραφικό του Αιθίοπα πρωθυπουργού. Τη δεκαετία του 90 βρέθηκε στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στη Ρουάντα, στη συνέχεια ανέλαβε καθήκοντα επικεφαλής της υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας της χώρας του, ενώ αργότερα διετέλεσε υπουργός Επιστημών και Τεχνολογίας.

5. Δεν “συμπαθεί” τα ιδιωτικά μέσα

Στους τέσσερις μήνες θητείας του δεν έχει παραχωρήσει ούτε μία συνέντευξη, ενώ επιλέγει στις κυβερνητικές εκδηλώσεις να μην καλεί ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης για κάλυψη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα