Αν μπορείς να δεις το ηθικά αδιανόητο στο Διαδίκτυο, τότε τι έπεται;

Αν μπορείς να δεις το ηθικά αδιανόητο στο Διαδίκτυο, τότε τι έπεται;
Pile of multicolored multiple medical latex gloves top view on a blue background. Coronavirus protection. iStockphoto

Η διαρκής πρόκληση του Διαδικτύου να τολμήσεις να μάθεις και η υπονόμευση της ηθικότητας.

* Το άρθρο του αρθρογράφου και φιλόσοφου, Daniel Callcut δημοσιεύτηκε στο Aeon. Τo Αeon, είναι διαδικτυακό περιοδικό, που θέτει μεγάλα ερωτήματα, αναζητώντας φρέσκες απαντήσεις και μια νέα οπτική στην κοινωνική πραγματικότητα, την επιστήμη, τη φιλοσοφία και τον πολιτισμό. Το NEWS 24/7 αναδημοσιεύει κάθε εβδομάδα μια ιστορία για όσους λατρεύουν την πρωτότυπη σκέψη πάνω σε παλιά και νέα ζητήματα.

Φαντάσου ότι εργάζεσαι σε ένα εργοστάσιο γαντιών λατέξ. Ένα βράδυ, πληκτρολογείς “Latex” στο Google: ψάχνεις για προϊόντα ανταγωνιστών, αλλά βρίσκεις και άλλα πράγματα. Κάποια από αυτά που βρίσκεις σε ενεργοποιούν. Αλλά μερικά από αυτά θα ήθελες να μην τα δεις: πριν από την αναζήτηση, ήταν ηθικά αδιανόητα.

Είναι εύκολο να υποτιμήσουμε τη σημασία του ηθικά αδιανόητου. Οι συζητήσεις για την ηθική τείνουν να επικεντρώνονται σε θέματα συνειδητής επιλογής: ποιους ηθικούς κανόνες πρέπει να ακολουθήσεις ή συμβουλές για το πώς να προσεγγίσεις ηθικά διλήμματα. Αλλά ένα εξαιρετικά σημαντικό μέρος της ηθικής αφορά αυτό που είναι αδιανόητο. Μπορεί, για παράδειγμα, να είσαι “στριμωγμένος” οικονομικά, αλλά το να κλέψεις τους γείτονες είναι απίθανο να είναι επιλογή σου. Αυτό συμβαίνει γιατί, όποτε το σκέφτεσαι, έχεις ήδη αποκλείσει κάθε είδους αδιανόητες πιθανότητες. Δεν είναι ότι σκέφτεσαι την κλοπή μόνο για να την απορρίψεις: η ιδέα δεν περνάει καν από το μυαλό σου.

Ένας από τους κύριους τρόπους με τους οποίους λειτουργεί η ηθικότητα είναι η αποσιώπηση μιας ολόκληρης σειράς ανήθικων δυνατοτήτων, για να δανειστούμε έναν όρο από τον φιλόσοφο Τζον ΜακΝτάουελ στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ. Η “ηθικότητα” μπορεί να ακούγεται απαρχαιωμένη – αποπνικτικές και υπερβολικά ηθικολογίες – αλλά παίζει έναν απαραίτητο ρόλο στην καθημερινή ζωή. Απλώς δεν κάνεις ορισμένες σκέψεις – να περάσεις κόκκινο φανάρι, να κλέψεις την τσάντα ενός συναδέλφου, να κάνεις ένα αγενές αστείο – γιατί απλά δεν είσαι τέτοιος άνθρωπος.

Υπάρχουν τουλάχιστον δύο έννοιες του “ηθικά αδιανόητου”. Η πρώτη είναι για κάτι που δεν έχεις ιδέα – όπως στο παράδειγμα του Latex – και είναι ίσως η πιο αγνή μορφή ηθικής αθωότητας. Όχι μόνο δεν μπορείς να σκεφτείς να κάνεις το Χ: δεν ξέρεις καν τι είναι το Χ. Αυτή είναι η αθωότητα που οι γονείς ανησυχούν ότι τα παιδιά τους θα χάσουν στο διαδίκτυο. “Απλώς θυμήσου“, όπως λέει ο πατέρας στον γιο του στο δυστοπικό μυθιστόρημα του Κόρμακ ΜακΚάρθι The Road (2006), “ότι τα πράγματα που βάζεις στο μυαλό σου είναι εκεί για πάντα“.

Έπειτα, υπάρχει η ανησυχία ότι αν κάτι γίνει ενδεχόμενο με την ευφάνταστη έννοια, τότε μπορεί τελικά να γίνει πιθανό και με την πρακτική έννοια. Ίσως, όπως και στον τραγικό θάνατο της Βρετανίδας έφηβης Μόλι Ράσελ το 2017, κάποιος κινείται από την έκθεση σε εικόνες αυτοτραυματισμού στο Instagram σε πραγματικό αυτοτραυματισμό. Εάν ακολουθείς τον αθλητισμό, τότε οι ατελείωτες διαφημίσεις τυχερών παιχνιδιών στο διαδίκτυο κανονικοποιούν τη δραστηριότητα του στοιχήματος: μετά από αυτό, υπάρχει μόνο το ερώτημα εάν θα ξεκινήσεις να στοιχηματίζεις μόνος σου και, εάν το κάνεις, εάν θα εθιστείς. Ο πειρασμός να παρασυρθούμε από μισογυνική πορνογραφία είναι επίσης ξεκάθαρος, περισσότερο προφανές για τα στρέιτ αγόρια και τους άνδρες. Εάν η ηθικότητα εξαρτάται εν μέρει από το γεγονός ότι οι πράξεις είναι αδιανόητες, τότε το Διαδίκτυο έχει αναμφίβολα την τάση να κάνει τις μη ενάρετες ενέργειες, πολύ πιθανές.

Μία από τις πιο εμβληματικές φιλοσοφικές εκφράσεις του Διαφωτισμού είναι η δήλωση του Γερμανού φιλοσόφου του 18ου αιώνα, Ιμμάνουελ Καντ (από τον Ρωμαίο ποιητή Οράτιο) Sapere aude ή “Τόλμησε να γνωρίζεις“. Το Διαδίκτυο, σε μια περίεργη παραλλαγή της διεγερτικής δήλωσης του Καντ, είναι μια διαρκής πρόσκληση για να τολμήσεις να μάθεις. Και τι λαμπρό πράγμα είναι αυτό. Αλλά λίγοι είναι οι γονείς που δεν έχουν ανησυχήσει για το πώς θα μπορούσαν να αλλάξουν τα παιδιά τους από τα εξερευνητικά τους ταξίδια στο Διαδίκτυο.

Ίσως αναπόφευκτα, η δημόσια συζήτηση για τις δυνατότητες του Διαδικτύου να υπονομεύσει την ηθικότητα, εστιάζει στην τεράστια ποσότητα εύκολα προσβάσιμης πορνογραφίας. Όταν η ισχυρή Επιτροπή Ουίλιαμς για την Χυδαιολογία και τη Λογοκρισία στον Κινηματογράφο έκανε αναφορά στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου το 1979, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχαν σαφείς αποδείξεις για σχέση μεταξύ της έκθεσης σε ρητό σεξουαλικό υλικό και της ροπής σε σεξουαλική βία. Αλλά από τότε, τέτοιες μελέτες έχουν αυξηθεί πολύ και τα ερευνητικά ερωτήματα είναι πλέον πιο ακριβή. Η φιλόσοφος Λόρνα Φινλέισον στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ σημειώνει σε μια περίληψη έρευνας για την πορνογραφία ότι υπάρχουν συντριπτικά στοιχεία ότι ορισμένα είδη πορνό τροφοδοτούν βίαιες σεξουαλικές πράξεις και συμπεριφορές. Η ίδια η Φινλέισον προτείνει ότι αυτό θα πρέπει να είναι εξίσου αναπάντεχο με το να ανακαλύψεις ότι στις πάπιες αρέσει το νερό ή ότι η γεύση της μπύρας σε κάνει να θέλεις να πιεις περισσότερη.

Αυτό που φανταζόμαστε δεν είναι αδρανές: αυτό που σκεφτόμαστε αλλάζει τον άνθρωπο που είμαστε, είτε γρήγορα είτε με την πάροδο του χρόνου – αλλά εξακολουθεί να μας αλλάζει. Το πορνό, υποδηλώνει η έρευνα, έχει την τάση να ενθαρρύνει την επικράτηση σκέψεων που δεν πρέπει να γίνονται: ότι οι γυναίκες απολαμβάνουν τον βιασμό και ότι το Όχι δεν σημαίνει πραγματικά Όχι. Γενικότερα, έχει την τάση να ενθαρρύνει αυτό που η Βρετανίδα φεμινίστρια θεωρητικός του κινηματογράφου Λόρα Μάλβεϊ στη δεκαετία του 1970 ονόμασε ανδρικό βλέμμα“: οι άνδρες κοιτάζουν τα γυναικεία σώματα με τρόπο που παρακάμπτει την ανησυχία για τη συναίνεση μιας γυναίκας. Οι φιλελεύθεροι, που ανησυχούν για πιθανή λογοκρισία, μπορεί μερικές φορές να βρεθούν να υπερασπίζονται την παράλογη θέση ότι η μεγάλη τέχνη έχει μεγάλα οφέλη, αλλά ότι αυτή η άχρηστη κουλτούρα δεν προκαλεί ποτέ κανένα κακό.

Η ιδέα ότι το να είσαι αξιοπρεπής άνθρωπος συνεπάγεται τον έλεγχο των ειδών σκέψεων που επιτρέπεις στον εαυτό σου να κάνει και μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστουν με αντίσταση. Εάν η ηθικότητα εξαρτάται από τα όρια σε ό,τι είναι πιθανό, και ότι ένα ορισμένο ελεύθερης σκέψης ιδανικό δεν εξυμνεί όρια, τότε η πιθανή σύγκρουση μεταξύ της ελεύθερης σκέψης και της ηθικότητας είναι προφανής. Και αν προσφέρεται η επιλογή ανάμεσα στο να σκέφτεσαι ό,τι σου αρέσει και να είσαι ενάρετος, τότε ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ορισμένοι θα επιλέξουν την απόλυτη ελευθερία σκέψης. Η ελευθερία, για τους καλλιτέχνες και τους στοχαστές αυτής της παράδοσης, είναι η υπέρτατη αξία – και, ως εκ τούτου, η ηθικότητα περιγράφεται ως περιοριστική και τετράγωνη. Αυτό που αναδύεται είναι ένα άναρχο, ελεύθερης σκέψης ιδανικό που αγαπά το χιούμορ και να σοκάρει. Μπορείτε να το βρείτε στην πανκ μουσική και στη σειρά κινουμένων σχεδίων South Park, και ενσωματωμένο στο θεμελιωμένο ελευθεριακό ήθος του διαδικτύου. Οι σύγχρονοι εκπρόσωποι του ιδεώδους με τη μεγαλύτερη επιρροή είναι αναμφίβολα οι ακροδεξιοί χρήστες του 4chan, αλλά είναι βασικά παντού στο διαδίκτυο.

Η ανησυχία για την ηθικότητα και την αθωότητα, ειδικά αν χρησιμοποιήσουμε αυτούς τους τώρα αμυδρά αρχαϊκούς όρους, είναι κάτι που είναι εύκολο να κοροϊδεύουμε, ιδιαίτερα σε πολιτισμούς που τιμούν ό,τι είναι νευρικό και έξυπνο. Η με ιρλανδικό πνεύμα, αντίδραση του Όσκαρ Ουάιλντ για την Κοινωνία για την Περιστολή της Ανηθικότητας (σ.σ. οργάνωση για την εποπτεία της ηθικής του κοινού, που ιδρύθηκε το 1802 στο Λονδίνο) ήταν να αστειεύεται ότι αυτός και η μητέρα του “είχαν ιδρύσει μια κοινωνία για την καταστολή της ηθικότητας“. Και ξέρουμε με τι αντιτάχθηκε ο Ουάιλντ (και αργότερα οι οπαδοί του στα βήματά του): με τους κακοπροαίρετους ηθικολόγους, τους ξενέρωτους, τους ασυνείδητους επιβολείς της παραδοσιακής ηθικής. Οι κρίσεις για τη σεξουαλική ηθική, επιπλέον, μπορεί να είναι εμφανώς δύσκολες. Εάν η εικόνα που βλέπεις είναι ενοχλητική, είναι επειδή είναι σαφής και άγνωστη σε εσένα ή επειδή είναι λάθος; Πότε εξετάζεις ένα πρόβλημα και πότε το πρόβλημα είσαι εσύ;

Το ότι οι άνθρωποι μπορεί να κάνουν ηθικά λάθος δεν είναι, ωστόσο, καλός λόγος για να μην έχουμε καθόλου ηθική. Και το γεγονός του λάθους δεν αφαιρεί την βασική τάση που προσδιορίστηκε παραπάνω: μεταξύ της ηθικής που από τη φύση της περιορίζει τη σκέψη και τη φαντασία και του κυρίαρχου πνεύματος του διαδικτύου που ενθαρρύνει την ιδέα ότι τα πάντα πρέπει να είναι θεατά και πιθανά. Η ιδέα ότι η ελευθερία και η ελεύθερη σκέψη μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα για την ηθικότητα δεν ξεκίνησε με το Διαδίκτυο. Η πιθανή σύγκρουση εμφανίζεται στον πολιτισμό παντού, από το Paradise Lost του Τζον Μίλτον (1667-74) μέχρι τα γραπτά του Μαρκήσιου ντε Σαντ. Όμως, όπως συμβαίνει με πολλά άλλα, το Διαδίκτυο εντείνει την κατάσταση. Αν, όπως έγραψε ο Ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας Τζορτζ Μπέρναρντ Σο, η ηθικότητα είναι ανεπαρκής πειρασμός, τότε το Διαδίκτυο φροντίζει να μην έχουμε ποτέ έλλειψη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα