Αν ο μεταναστευτικός δρόμος της Μεσογείου γίνει επικίνδυνος, πέρασμα θα γίνουν τα Βαλκάνια

Αν ο μεταναστευτικός δρόμος της Μεσογείου γίνει επικίνδυνος, πέρασμα θα γίνουν τα Βαλκάνια

Η βελγική εφημερίδα "La Libre Belgique" αναφέρει πως αν ο μεταναστευτικός δρόμος της Μεσόγειου γίνει επικίνδυνος για τους παράτυπους μετανάστες θα αναζητήσουν πέρασμα στα Βαλκάνια

"Αν ο δρόμος της μετανάστευσης από τη Μεσόγειο γίνει υπερβολικά επικίνδυνος, αυτή θα επικεντρωθεί στο πέρασμα από τα Βαλκάνια" αναφέρει σε σημερινή έρευνά της η βελγική εφημερίδα La Libre Belgique η οποία επισημαίνει ότι "μερικά μόνο μέτρα από τα σύνορα της Σερβίας και στα βουνά της ΠΓΔΜ, όπου ζουν κυρίως Αλβανοί, ο κόσμος επιβίωνε κυρίως από το λαθρεμπόριο τσιγάρων και βενζίνης. Εδώ και πέντε χρόνια, οι κάτοικοι στράφηκαν σε ένα πιο αποδοτικό εμπόριο, εκείνο των μεταναστών".

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι το 2014, περίπου 16.500 πρόσφυγες ζήτησαν άσυλο στη Σερβία, ενώ το 2012 ήταν μόνο 1.800. Στη συνέχεια αναφέρονται τα εξής: "Η Σερβία και άλλες χώρες των Βαλκανίων υπέγραψαν ευρωπαϊκές συμφωνίες για το δικαίωμα ασύλου, και έτσι είναι δυνατό να καταθέσει κανείς μία πρώτη αίτηση χορήγησης ασύλου σε υποψήφια προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρα, προτού γίνει δεύτερη αίτηση σε μία χώρα της ζώνης 'Σένγκεν'".

Ενώ αναφέρεται πως: "Έτσι, οι χώρες των Βαλκανίων παίζουν το ρόλο του προθάλαμου υποδοχής της Ευρώπης, απορροφώντας και συγκρατώντας μέρος των μεταναστευτικών ροών, ακόμη και όταν οι δυνατότητες υποδοχής της χώρας είναι περιορισμένες".

(Πηγή: ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network