Ανατριχιαστικό: Πάνω από 3000 μυστικοί τάφοι στο Μεξικό από το 2006 και μετά

Ανατριχιαστικό: Πάνω από 3000 μυστικοί τάφοι στο Μεξικό από το 2006 και μετά
Φωτογραφίες αγνοουμένων στο Μεξικό AP

Ο ακήρυχτος πόλεμος των αρχών του Μεξικού με τα καρτέλ των ναρκωτικών έχει λάβει ασύλληπτες διαστάσεις. Διαβάστε αναλυτικά.

Πάνω από 3.000 μυστικοί τάφοι, που περιείχαν σχεδόν 5.000 πτώματα, έχουν βρεθεί στο Μεξικό αφότου η κυβέρνηση της χώρας ανέπτυξε το 2006 τον στρατό στο εσωτερικό της χώρας για να πατάξει τα καρτέλ των ναρκωτικών, αποκαλύπτει κυβερνητική έκθεση που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή.

Μέσα σε 13 χρόνια, το κύμα βίας που αποδίδεται στις συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος στο Μεξικό έχει στοιχίσει τη ζωή σε 250.000 και πλέον ανθρώπους. Ειδικοί επισημαίνουν ότι η εμπλοκή του μεξικανικού στρατού συνέβαλε στον κατακερματισμό των καρτέλ σε μικρότερες, πιο αιμοδιψείς συμμορίες.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναγνωρίζει την ύπαρξη τόσο μεγάλου αριθμού μυστικών τάφων», σημείωσε η Κάρλα Κιντάνα Οσούνα, επικεφαλής της εθνικής επιτροπής που είναι επιφορτισμένη με τις έρευνες για τους εξαφανισθέντες, η οποία παρουσίασε την έκθεση με την ευκαιρία της διεθνούς ημέρας των θυμάτων εξαναγκαστικών εξαφανίσεων.

Η εθνική επιτροπή ερευνών, η αποστολή της οποίας είναι να εξακριβώσει την τύχη των τουλάχιστον 40.000 ανθρώπων που θεωρούνται αγνοούμενοι στο Μεξικό, ανακοίνωσε πως έχουν βρεθεί 3.024 μυστικοί ομαδικοί τάφοι, που περιείχαν τουλάχιστον 4.974 πτώματα.

Η έκθεση χαρακτηρίζεται «ιστορική», καθώς είναι η πρώτη φορά από το 2006 που οι αρχές δημοσιοποιούν ένα πανόραμα για αυτό το εξαιρετικά οδυνηρό ζήτημα. Ενώ τα στοιχεία παρουσιάζονταν στο εσωτερικό του προεδρικού παλατιού στην πρωτεύουσα, συγγενείς θυμάτων και μέλη οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαδήλωναν έξω από το κτίριο. «Πού είναι τα παιδιά μας;» έγραφαν πλακάτ και πανό πολλών ανθρώπων που πήραν μέρος στην κινητοποίηση, μαζί με φωτογραφίες αγνοουμένων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα