“Ανάβει” και πάλι το Καταλανικό: Επιστολή του Τόρα στον Σάντσεθ για άμεση συνάντηση

“Ανάβει” και πάλι το Καταλανικό: Επιστολή του Τόρα στον Σάντσεθ για άμεση συνάντηση
O επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης Κιμ Τόρα AP

Ο κύβος για ένα νέο δημοψήφισμα στην Καταλανία ερρίφθη με επιστολή του Κιμ Τόρα στον Πέδρο Σάντσεθ. Ο Καταλανός ηγέτης ζητά άμεση συνάντηση.

Πιεζόμενος τόσο από το λαϊκό αίσθημα όσο και από τα μέλη της τοπικής βουλής, ο Κιμ Τόρα απέστειλε (και δημοσιοποίησε) την Τετάρτη επιστολή στον Πέδρο Σάντσεθ έτσι ώστε να συναντηθούν άμεσα για το καταλανικό ζήτημα.

Ο επικεφαλής της Χενεραλιτάτ (της κυβέρνησης της Καταλονίας) ζητά από τον Ισπανό Πρωθυπουργό να κάνουν μία βαθιά και ανοιχτή συζήτηση η οποία είναι “επιτακτική ανάγκη” για να “υλοποιηθούν οι όροι του διαλόγου που μπορούμε να θέσουμε”.

Ο Τόρα είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του από την Τρίτη όταν μιλώντας στη καταλανική Βουλή ανέλαβε τη δέσμευση να λύσει το ζήτημα “τον επόμενο μήνα” για να απαντήσει εν συνεχεία ο Σάντσεθ στο αίτημα για νέο δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση.

Στην επιστολή του όμως ο Τόρα δεν βάζει σαφές χρονικό όριο και ζητά μία συνάντηση “τις επόμενες εβδομάδες” κατά την οποία οι δύο άνδρες “θα μιλήσουν για όλα, ακόμα και για την άσκηση του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση”.

Ο Τόρα κατέληξε ότι η λύση μπορεί να δοθεί δημοκρατικά και ότι ο λαός της Καταλονίας αξίζει μία γενναία αλλά και διαφορετική απάντηση σε σχέση μ’ αυτή που έχει λάβει μέχρι τώρα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα