Αναβολή στη δίκη του Μόρσι λόγω κλουβιού

Αναβολή στη δίκη του Μόρσι λόγω κλουβιού

Για τις 23 Φεβρουαρίου αναβλήθηκε η δίκη του έκπτωτου Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι. Το ηχομονωμένο γυάλινο κλουβί, μέσα στο οποίο ήταν ο κατηγορούμενος, προκάλεσε αντιδράσεις

Η δίκη για "κατασκοπεία" με σκοπό τη διάπραξη "τρομοκρατικών ενεργειών" του ισλαμιστή Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος ανατράπηκε από το στρατό, αναβλήθηκε την Κυριακή (16/02) για τις 23 Φεβρουαρίου μετά την αποχώρηση των συνηγόρων υπεράσπισης.

Κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας στο Κάιρο ο έκπτωτος πρόεδρος έκανε λόγο για "φάρσα" και οι συνήγοροί του αποχώρησαν καταγγέλλοντας την παρουσία ηχομονωμένων χωρισμάτων γύρω από το κλουβί του κατηγορουμένου.

Το δικαστήριο ανέβαλε τη δίκη για τις 23 Φεβρουαρίου ώστε ο δικηγορικός σύλλογος να ορίσει νέους δικηγόρους για να υπερασπιστούν τον Μόρσι, ο οποίος διώκεται επίσης για άλλες τρεις υποθέσεις.

Εκτός από τον Μόρσι, πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο αρχηγό του κράτους στην Αίγυπτο, συγκατηγορούμενοί του είναι άλλοι 35 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ηγέτες των Αδελφών Μουσουλμάνων, οι οποίο είχαν κερδίσει όλες τις εκλογές μετά την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ στις αρχές του 2011. Αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να τους επιβληθεί η ποινή του θανάτου.

"Βρισκόμαστε μέσα σε μια φάρσα και αυτό γιατί με φοβάστε", δήλωσε σήμερα ο Μόρσι, που δεν έχει σταματήσει να προβάλλει τη προεδρική νομιμότητά του στις άλλες δίκες όπου είναι κατηγορούμενος. "Φοβάστε γιατί ο πρόεδρος μιλάει", πρόσθεσε, ρωτώντας τους δικηγόρους του: "Αν αυτή η φάρσα συνεχιστεί, μην έρθετε άλλο στο δικαστήριο".

Είκοσι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν ενώπιον του δικαστηρίου, μεταξύ των οποίων ο ανώτατος ηγέτης των Αδελφών Μουσουλμάνων Μοχάμεντ Μπαντί και ο αναπληρωτής του, Χάιρατ αλ-Σάτερ. Ο Μόρσι βρισκόταν σε ένα ξεχωριστό κλουβί μαζί με έναν από τους πρώην συμβούλους του.

"Αποσυρόμαστε έως ότου το δικαστήριο σηκώσει αυτό το γυάλινο κλουβί", εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σελίμ αλ-Άουα, μέλος της υπεράσπισης του Μόρσι. Το εν λόγω κλουβί είναι ηχομονωμένο ώστε ο Μόρσι και οι άλλοι κατηγορούμενοι να μην μπορούν να διακόψουν την ακροαματική διαδικασία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αίγυπτος
SHARE:

24Media Network