Πυρηνικός τρόμος στη γειτονιά μας

default image

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Greenpeace, σχετικά με τους πυρηνικούς αντιδραστήρες οι οποίοι υπάρχουν ή είναι υπό κατασκευή στην Ευρώπη. Γίνεται αναφορά και στης Βουλγαρίας, ο οποίος κατασκευάζεται σε σεισμογενή περιοχή.

Παρά τις προειδοποιήσεις της Greenpeace, οι χώρες μέλη της ΕΕ απέτυχαν να συμφωνήσουν, σχετικά με τα κριτήρια για την αντοχή των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ευρώπη. Έτσι ουσιαστικά η κατάσταση διαμορφώνεται σε “δύο ταχύτητες”.

Αρκετοί εταίροι ζήτησαν να ελεγχθούν επιπλέον οι πυρηνικές εγκαταστάσεις των γειτονικών χωρών, όπως στην Ελβετία, την Τουρκία, την Λευκορωσία και την Ουκρανία) ενώ σύμφωνα με κατάλογο που έδωσε στη δημοσιότητα η Greenpeace, αρκετοί ευρωπαϊκοί αντιδραστήρες είναι ύποπτοι δυσλειτουργίας. Ανάμεσά τους και το Κοζλοντούι, υπ αριθμόν ένα κίνδυνος για τη χώρα μας.

Αναλυτικότερα, στην έκτακτη σύνοδο των συναρμοδίων υπουργών της ΕΕ τη Δευτέρα, διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει η νομική βάση που να καθιστά τη διαδικασία ελέγχου υποχρεωτική, άρα η συμμετοχή των εταίρων σ΄αυτήν είναι εθελοντική.

Όμως, σύμφωνα με τον κατάλογο που έδωσε στη δημοσιότητα η Greenpeace, οι αντιδραστήρες που λειτουργούν με τη ρωσική τεχνολογία VVER440, στην Ουγγαρία (4), τη Σλοβακία (4) και την Τσεχία (4), θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτοι.

Επίσης δύο αντιδραστήρες που βρίσκονται στη Ρουμανία και είναι καναδικής τεχνολογίας χαρακτηρίζονται από ορισμένα στοιχεία τα οποία όπως αποδείχθηκε, υπήρξαν καταστροφικά στην περίπτωση του Τσερνομπίλ, ενώ οι αντιδραστήρες της Σλοβενίας (1) και της Ρουμανίας (2), αλλά και οι σχεδιαζόμενοι της Βουλγαρίας (2) και της Ιταλίας βρίσκονται σε σεισμοπαθείς ζώνες.

Στην έκθεσή της η Greenpeace διατυπώνει ανησυχίες και για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις ορισμένων χωρών, που έχουν ηλικία άνω των 30 ετών, συγκεκριμένα στη Γαλλία, Γερμανία, Φινλανδία, στο Βέλγιο, την Ολλανδία, Σουηδία, Βρετανία και Ισπανία.

Λίγη σημασία έχουν όμως αυτά, καθώς προέκυψε μόνο ασυμφωνία, ανάμεσα στα κράτη μέλη, για τις προδιαγραφές ασφαλείας, αν και ορισμένοι εταίροι ζήτησαν να επεκταθεί ο έλεγχος ασφαλείας και στις γειτονικές προς την ΕΕ χώρες.

“Η ραδιενέργεια δεν γνωρίζει σύνορα” υποστήριξε σχετικά, ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Αουντρόνιους Αζουμπάλις, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για τα σχέδια εγκατάστασης πυρηνικών αντιδραστήρων στη Λευκορωσία και στο Καλίνινγκραντ.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι τόσο από γαλλικής όσο και βελγικής πλευράς, ασκήθηκε κριτική στο Γερμανό επίτροπο Γκίντερ Έτινγκερ για ορισμένες δηλώσεις του που “πλειοδοτούσαν επί τα χείρω” στην περιγραφή του πυρηνικού δυστυχήματος της Ιαπωνίας.

“Δεν υπάρχει κανένας λόγος να δίνουμε τροφή σε νευρώσεις και λυπούμαι για ορισμένες δηλώσεις του επιτρόπου που προκάλεσαν σοκ στη Γαλλία”, είπε ο υπουργός Ενέργειας Ερίκ Μπρεσόν.

Κατά τις πληροφορίες, η επίπληξη Μπρεσόν προς το Γερμανό επίτροπο υποστηρίχθηκε επίσης από τον Βέλγο ομόλογό του Πωλ Μανιέτ, ενώ σημειώνεται πως η “ευαισθησία” των δύο χωρών πρέπει να συσχετιστεί και με το γεγονός, ότι πρόκειται για τις δύο πλέον εξαρτώμενες από την πυρηνική ενέργεια ευρωπαϊκές χώρες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα