Ανησυχία στην Ε.Ε. για την άνοδο φιλορωσικών κομμάτων – Ποιες χώρες προκαλούν πονοκέφαλο

Ανησυχία στην Ε.Ε. για την άνοδο φιλορωσικών κομμάτων – Ποιες χώρες προκαλούν πονοκέφαλο
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν στη Βουδαπέστη AP

Η άνοδος του Ορμπανισμού στην ευρωπαϊκή ήπειρο ανησυχεί την Ε.Ε. που βλέπει το φιλορωσικό μέτωπο να ενισχύεται από δύο ακόμη χώρες.

Την άνοδο του Ορμπανισμού και την ενίσχυση του φιλορωσικού μετώπου σχολιάζει σε σημερινό του δημοσίευμα το playbook του Politico.

Όπως αναφέρει, στην Ε.Ε. προκαλεί πονοκέφαλο η άνοδος των φιλορωσικών κομμάτων σε δύο ακόμη ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες προετοιμάζονται για τις εθνικές τους εκλογές.

Η μία εξ αυτών είναι η Αυστρία, όπου το ακροδεξιό “Κόμμα της Ελευθερίας” διατηρεί προβάδισμα ενόψει των εκλογών του 2024. Αξίζει να σημειωθεί πως η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα έχει περιγράψει τον ηγέτη του συγκεκριμένου κόμματος ως “απλά μη αξιόπιστο”.

Πρόκειται για τον φιλορώσο Herbert Kickl, ο οποίος έχει εξαγγείλει πως θα μετατρέψει τη χώρα του σε “φρούριο” της μετανάστευσης, την ώρα που, όπως λέει το Politico, η κυβέρνηση και η υπόλοιπη αντιπολίτευση δεν δείχνουν να πείθουν. Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δεν συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά, το κόμμα του έχει σημειώσει άνοδο στις δημοσκοπήσεις, αφού αρκετοί Αυστριακοί επιλέγουν αυτόν τον τρόπο για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους

Την ίδια ώρα, πρωτιά στις δημοσκοπήσεις λαμβάνει και ο επίσης φιλορώσεις Ρόμπερτ Φίτσο ενόψει των εκλογών στη Σλοβακία το 2023.

Ο επίδοξος Σλοβάκος ηγέτης είναι επίσης μια “διχαστική φιγούρα”, όπως λέει το Politico, αφού αναγκάστηκε να παραιτηθεί το 2018 μετά από μαζικές διαδηλώσεις, τις οποίες προσπάθησε να καταπνίξει λέγοντας ότι χρηματοδοτήθηκαν από τον Τζορτζ Σόρος.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι οι νίκες των φιλορωσικών κομμάτων στην Αυστρία και τη Σλοβακία θα έδιναν στον Βλαντιμίρ Πούτιν ένα ισχυρό εργαλείο για να διακόψει τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσία και τις προσπάθειές της να βοηθήσει την Ουκρανία.

Χαρακτηριστική είναι η φράση ανώτερου αξιωματούχου της Ε.Ε., ο οποίος σχολίασε σχετικά στο Politico: “Θα ήταν καταστροφή”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα