Ανοίγει ο δρόμος για την ψύξη των αντιδραστήρων

Ανοίγει ο δρόμος για την ψύξη των αντιδραστήρων

Έπεσε η θερμοκρασία στους τρεις αντιδραστήρες της Φουκουσίμα, σύμφωνα με την εταιρεία TEPCO. Σύντομα θα αρχίσει η διαδικασία ψύξης

Η θερμοκρασία έχει μειωθεί σε επίπεδα κάτω από το σημείο βρασμού και στους τρεις αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα Νταϊίτσι στην Ιαπωνία που είχαν υποστεί ζημιά, ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία TEPCO που διαχειρίζεται το σταθμό, σημειώνοντας ότι έτσι ανοίγει ο δρόμος για την ψύξη τους που θα επιτρέψει την παύση της λειτουργίας τους ως το τέλος του έτους.

Μετά τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι του Μαρτίου που είχε προκαλέσει βλάβη στα συστήματα ψύξης και την τήξη ράβδων πυρηνικού καυσίμου σε τρεις από τους έξι αντιδραστήρες του σταθμού, η Tokyo Electric Power προσπαθούσε να τους ψύξει και να μειώσει τις θερμοκρασίες τους κάτω από το σημείο βρασμού.

Η θερμοκρασία σε δύο από τους τρεις αυτούς αντιδραστήρες είχε ήδη πέσει κάτω από τους 100 βαθμούς Κελσίου τον Ιούλιο και στις αρχές Σεπτεμβρίου και απέμενε αυτό να γίνει και στον τρίτο αντιδραστήρα.

Αυτό συνέβη σήμερα. Η θερμοκρασία έπεσε και στον τελευταίο από τους τρεις αντιδραστήρες στους 99,4 βαθμούς, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Tepco Τακέο Ιουαμότο.

"Η θερμοκρασία αυξομειώνεται, αλλά σημειώνει σταθερά μείωση", δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς ο Ιουαμότο. Επομένως "έχουμε λύσει το θέμα της θερμοκρασίας (των αντιδραστήρων) και προχωρούμε προς την επίτευξη της ψύξης τους που θα επιτρέψει την παύση της λειτουργίας τους έως το τέλος του έτους".

Η επίτευξη της ψύξης των αντιδραστήρων η οποία θα επιτρέψει την παύση της λειτουργίας τους αποτελεί προϋπόθεση για την επιστροφή των κατοίκων, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στο σταθμό.

SHARE:

24Media Network