Ισπανία: Χείμαρροι λάσπης κατάπιαν δρόμους και αυτοκίνητα – Μία νεκρή
Διαβάζεται σε 2'
Σφοδρές καταιγίδες προκάλεσαν καταστροφικές πλημμύρες, με δεκάδες εγκλωβισμένους και σχεδόν 90 απεγκλωβισμούς.
- 03 Οκτωβρίου 2026 15:19
Μια γυναίκα έχασε τη ζωή της και σχεδόν 90 πολίτες απεγκλωβίστηκαν από τα ορμητικά νερά, καθώς οι πρωτοφανείς καταρράκτες βροχής μετέτρεψαν ολόκληρες πόλεις της νότιας και ανατολικής Ισπανίας σε απέραντους χειμάρρους, παρασύροντας οχήματα και παγιδεύοντας κατοίκους.
Η μανία της φύσης σάρωσε τις πληγείσες περιοχές μέσα σε ελάχιστη ώρα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Μαδριγκέρας, όπου η ένταση των φαινομένων ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, με 140 χιλιοστά βροχόπτωσης να πέφτουν μέσα σε μόλις 150 λεπτά.
Το αποτέλεσμα ήταν να πλημμυρίσουν ακαριαία ισόγεια και διαμερίσματα, εγκλωβίζοντας εκατοντάδες ντόπιους αλλά και παραθεριστές που βρέθηκαν στο σημείο.
Το πέρασμα της κακοκαιρίας άφησε πίσω του εικόνες απόλυτης αιχμαλωσίας. Στοίβες από κατεστραμμένα αυτοκίνητα, δρόμοι αποκλεισμένοι από λάσπη και πολίτες που κατέφευγαν στα μπαλκόνια των σπιτιών τους ζητώντας βοήθεια συνθέτουν το σκηνικό της επόμενης μέρας.
Οι μετεωρολογικές αρχές είχαν ήδη θέσει τμήματα της Κόστα Μπλάνκα σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής, ωστόσο η σφοδρότητα των καταιγίδων ξεπέρασε τις αρχικές εκτιμήσεις.