Άνοιγμα σχολείων: Προβλήματα και ερωτηματικά σ’ όλη την Ευρώπη

Άνοιγμα σχολείων: Προβλήματα και ερωτηματικά σ’ όλη την Ευρώπη
Σχολείο στη Γαλλία AP

Η πιο δύσκολη εξίσωση που βάζει στις οργανωμένες πολιτείες ο κορονοϊός είναι η ομαλή επανέναρξη των σχολείων. Τα πρώτα αποτελέσματα των προσπαθειών δεν είναι απολύτως ενθαρρυντικά.

Η επαναλειτουργία των σχολείων ανά τον κόσμο, ενώ το δεύτερο κύμα του κορονοϊού “επιτίθεται” με σφοδρότητα στους πληθυσμούς, δεν είναι ένα εύκολο στοίχημα για καμία χώρα, ακόμα και γι’ αυτές που θεωρούνται ισχυρές τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά.

Αλλωστε, οι πρώτες ημέρες της σχολικής χρονιάς στη Γαλλία, στις ΗΠΑ, στη Γερμανία και αλλού κατέδειξαν με τον πιο πειστικό τρόπο ότι ο ιός παραμονεύει και είναι έτοιμος να “χτυπήσει” στις σχολικές αίθουσες ακόμα και αν παρθούν τα πιο αυστηρά μέτρα. Ωστόσο, από την άλλη πλευρά είναι σαφές ότι η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να συνεχιστεί στο διηνεκές αφού, εκτός των άλλων, δεν παρουσιάζεται το ίδιο αποτελεσματική στις μικρές ηλικίες.

Κοντολογίς, υπάρχει αβεβαιότητα αλλά και αγωνία για το πως θα εξελιχθεί την κατάσταση κατά τη διάρκεια της χρονιάς και ιδιαίτερα αν προκύψει έξαρση και των άλλων ιώσεων που συνήθως προκύπτουν το χειμώνα, όπως αυτός της γρίπης.

Αποστάσεις: Το κλειδί για την επιτυχία

Οι επιστήμονες πάντως επιμένουν. Για να προκύψουν όσο το δυνατόν λιγότερα κρούσματα στις σχολικές αίθουσες πρέπει να διασφαλιστούν αποστάσεις. Αυτό, παρά τα όσα ακούγονται στην Ελλάδα, ακόμα και από τα επίσημα χείλη της Υπουργού Παιδείας, επιτυγχάνεται με τη μείωση του αριθμού των μαθητών στα τμήματα. Είναι κομβικό και έχει τεράστια σημασία. Το έκανε η Γαλλία, το έκανε η Ιταλία, το έκανε η Γερμανία.

Από εκεί και πέρα η χρήση της μάσκας είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντική αλλά από μόνη της δεν μπορεί να διασφαλίσει την επιτυχία. Πρέπει, παράλληλα, στο κάθε σχολικό περιβάλλον να συνδυαστούν στοιχεία όπως ο συνεχής αερισμός των τάξεων, η απολύμανση των θρανίων και των οργάνων, η αποφυγή του συνωστισμού στα διαλείμματα, τα συνεχή τεστ και η σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής. Ακόμα όμως και σ’ αυτήν την περίπτωση, ουδείς μπορεί να διασφαλίσει ότι δεν θα προκύψει κρούσμα.

Δεν υπάρχει απόλυτο αποτέλεσμα

Κλασικό παράδειγμα η Γαλλία. Θεωρητικά πάρθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα και κυρίως μειώθηκαν οι μαθητές ανά τάξη. Επίσης, σε περιοχές με μεγάλη έξαρση κρουσμάτων, όπως το Παρίσι, τα σχολεία δεν άνοιξαν ακόμα. Παρόλα αυτά, στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας οι γαλλικές αρχές αναγκάστηκαν να κλείσουν 22 σχολεία. Δεν είναι μεγάλος αριθμός για μία χώρα όπως η Γαλλία, δείχνει όμως ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει απόλυτα θετικό αποτέλεσμα

Η Ιταλία από την πλευρά της έκανε μία γενναία επένδυση σε έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνικές υποδομές έτσι ώστε τα σχολεία να ανοίξουν με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Προσλήφθηκαν 40.000 επιπλέον εκπαιδευτικοί και τα σχολεία προμηθεύτηκαν μονά θρανία για να διασφαλιστούν οι αποστάσεις. Η εξάπλωση όμως του ιού συνεχίζεται οπότε πολλές ιταλικές περιφέρειες πήραν την απόφαση να αναβάλλουν το πρώτο κουδούνι για τις 24 Σεπτεμβρίου.

Από την μία, όπως μεταδίδει η DW, επικράτησε μεγάλη ασάφεια σε σχέση με τη χρήση της προστατευτικής μάσκας: ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα δίνονται καθημερινά δωρεάν μάσκες σε καθηγητές, δασκάλους, διοικητικό προσωπικό και παιδιά, η επιτροπή ειδημόνων που συμβουλεύει την κυβέρνηση Κόντε ανέτρεψε εν μέρει, τις μέχρι τώρα οδηγίες και συστάσεις.

Οι επιστήμονες που παρακολουθούν την πορεία της επιδημίας θεωρούν πως, αν τα παιδιά τηρούν την απόσταση ενός μέτρου, η μάσκα δεν χρειάζεται. Ήρθε να προστεθεί και η δήλωση του υπουργού υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα, ο οποίος εξήγησε ότι «οι μαθητές, όταν κάθονται στα θρανία, δεν θα φορούν μάσκα». Ακόμα και οι πιο γενναίες επενδύσεις δεν μπορούν να αποδώσουν χωρίς σωστό συντονισμό.

Στην Κύπρο υπήρξε επίσης αναβολή της σχολικής πρεμιέρας για τις 14 Σεπτεμβρίου (αντί για τις 7 όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί). Ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου παραδέχθηκε ευθαρσώς ότι τα κυπριακά σχολεία δεν ήταν έτοιμα να ανοίξουν με τον ενδεδειγμένο τρόπο. Είναι όμως αμφίβολο αν μέσα σε επτά ημέρες προλάβουν να ετοιμαστούν όπως προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και όπως προτείνουν οι ειδικοί.

Ακόμη και η Γερμανία, που φημίζεται για την οργάνωσή της αλλά και την πειθαρχία των πολιτών της, δεν μπόρεσε να αποφύγει τους μπελάδες στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, στα μέσα του Αυγούστου. Στο πολυπλέθεστερο κρατίδιο της χώρας, αυτό της Βεστφαλίας-Ρηνανίας μετά την εμφάνιση κρουσμάτων μεταξύ εκπαιδευτικών αλλά και μαθητών πολλές σχολικές μονάδες έκλεισαν για να αποφευχθεί η διασπορά του ιού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα