Άνοιξαν οι κάλπες στη Σαουδική Αραβία, στις πρώτες εκλογές που συμμετέχουν και γυναίκες

default image

Οι δημοτικές εκλογές ξεκίνησαν στη Σαουδική Αραβία με μια... καινοτομία. Για πρώτη φορά σε αυτές μπορούν να ψηφίσουν και οι γυναίκες

Άνοιξαν σήμερα οι κάλπες στη Σαουδική Αραβία για τις δημοτικές εκλογές, την πρώτη ψηφοφορία στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν οι γυναίκες (ως ψηφοφόροι και υποψήφιες) σ’ αυτή την υπερσυντηρητική χώρα, στην οποία εξακολουθούν να υπόκεινται σε πολλούς περιορισμούς.

Οι ψηφοφόροι άρχισαν να εισέρχονται σ’ ένα εκλογικό τμήμα στο κέντρο του Ριάντ γύρω στις 08:00 (τοπική ώρα, 07:00 ώρα Ελλάδας), διαπίστωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Άνδρες και γυναίκες ψηφίζουν χωριστά στη Σαουδική Αραβία, η οποία ήταν η τελευταία χώρα στον κόσμο που αρνούνταν στις γυναίκες το δικαίωμα να ψηφίζουν και να είναι υποψήφιες σε εκλογές.

Οι ψηφοφόροι, άνδρες και γυναίκες, πρέπει σήμερα να επιλέξουν ανάμεσα σε 6.000 υποψηφίους και 900 υποψήφιες, οι οποίες πήραν για πρώτη φορά την άδεια να θέσουν υποψηφιότητα.

Όλοι διεκδικούν μια έδρα στα 284 δημοτικά συμβούλια, τα οποία είναι οι μόνες συνελεύσεις που αποτελούνται από αιρετούς αντιπροσώπους, οι οποίοι έχουν όμως περιορισμένες εξουσίες.

Στο σαουδαραβικό βασίλειο ισχύει μια αυστηρή εκδοχή του ισλάμ βάσει της οποίας οι γυναίκες δεν έχουν δικαίωμα να οδηγούν και πρέπει να έχουν την άδεια ενός άνδρα για να εργασθούν ή να ταξιδέψουν.

Πηγή: ΑΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα