Ανταλλαγή πυρών στα θαλάσσια σύνορα της Κορέας

Ανταλλαγή πυρών στα θαλάσσια σύνορα της Κορέας

Στα καταφύγια οι κάτοικοι δύο γειτονικών νησιών από την ανταλλαγή πυρών στο διαφιλονικούμενο θαλάσσιο σύνορο μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας

Η Βόρεια και η Νότια Κορέα αντάλλαξαν πυρά κοντά στο διαφιλονικούμενο θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο κρατών και η Σεουλ ζήτησε από τους κατοίκους δύο γειτονικών νησιών να σπεύσουν στα καταφύγια, ενώ οι τριβές πολλαπλασιάζονται στη χερσόνησο.

"Οβίδες που εβλήθησαν από τη Βόρεια Κορέα έπεσαν στη δική μας πλευρά (του συνόρου) και απαντήσαμε ανοίγοντας πυρ", δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου των νοτιοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων.

Τα πυρά και από τις δύο πλευρές δεν έμοιαζαν να στρέφονται εναντίον συγκεκριμένων στόχων. "Προς το παρόν τα δύο μέρη βάλλουν στη θάλασσα", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Οι κάτοικοι των νοτιοκορεατικών νησιών Μπαενγκνιόνγκ και Γεονπιόνγκ πήραν εντολή να πάνε στα καταφύγια, διευκρίνισε ένας τοπικός αξιωματούχος. "Καλούμε όλους τους κατοίκους να σπεύσουν χωρίς καθυστέρηση στα καταφύγια, ορισμένοι το έχουν ήδη κάνει", δήλωσε.

Η Βόρεια Κορέα είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα την πραγματοποίηση στρατιωτικών γυμνασίων με πραγματικά πυρά στην Κίτρινη Θάλασσα, κοντά στα θάλασσια σύνορα με τη Νότια Κορέα. Η Βόρεια Κορέα διεξάγει τακτικά ασκήσεις πυροβολικου, αλλά συνήθως δεν ειδοποιεί εκ των προτέρων τη γείτονα και εχθρό της.

Η Πιονγκγιάνγκ ζήτησε από τη Σεούλ να "ελέγξει" τα πλοία της πριν από τις ασκήσεις. Η Σεούλ απάντησε αμέσως προειδοποιώντας πως θα υπάρξουν αντίποινα για οποιαδήποτε παραβίαση προς τη νότια πλευρά των συνόρων.

Το θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο χωρών υπήρξε επανειλημμένα στο παρελθόν θέατρο φονικών συγκρούσεων. Η τελευταία είχε σημειωθεί το Νοέμβριο του 2010. Η Βόρεια Κορέα είχε βομβαρδίσει ένα νοτιοκορεατικό νησί κοντά στο σύνορο αυτό, προκαλώντας το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων και φέρνοντας τη χερσόνησο στο χείλος της σύρραξης.

Το σύνορο αυτό, το οποίο ονομάζεται "Βόρεια Γραμμή Οριοθέτησης", χαράχθηκε από τις δυνάμεις του ΟΗΕ και των ΗΠΑ το 1953, στο τέλος του πολέμου της Κορέας. Η Πιονγκγιάνγκ το αμφισβητεί και αρνείται να το αναγνωρίσει.

Η Β. Κορέα έριξε πάνω από 500 οβίδες, η Νότια απάντησε με 300

Η Βόρεια Κορέα έβαλε σήμερα περισσότερες από 500 οβίδες πυροβολικού στο πλαίσιο στρατιωτικών γυμνασίων με πραγματικά πυρά και περίπου 100 από αυτές έπεσαν στη θαλάσσια περιοχή νοτίως του διαφιλονικούμενου θαλάσσιου συνόρου μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Σεούλ.

Η Σεούλ απάντησε στα πυρά με περισσότερες από 300 οβίδες στοχεύοντας μία περιοχή βορείως του θαλασσίου αυτού συνόρου που αποκαλείται "Βόρεια Γραμμή Οριοθέτησης", ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Κιμ Μιν-σεόκ, ο οποίος αποκάλεσε την κίνηση της Πιονγκγιάνγκ "δοκιμή της αποφασιστικότητας της Σεούλ να υπερασπίζεται το θαλάσσιο σύνορο".

Η Βόρεια Κορέα είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα την πραγματοποίηση στρατιωτικών γυμνασίων με πραγματικά πυρά στην Κίτρινη Θάλασσα, κοντά στα θαλάσσια σύνορα με τη Νότια Κορέα. Ύστερα από την ανταλλαγή πυρών που σημειώθηκε κοντά στο διαφιλονικούμενο σύνορο, η Σεούλ ζήτησε από τους κατοίκους των δύο γειτονικών νησιών Μπαενγκνιόγκ και Γεονπιόνγκ να σπεύσουν στα καταφύγια.

Η Κίνα έκανε, διά στόματος του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι, έκκληση για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση στην κορεατική χερσόνησο μετά το σημερινό επεισόδιο.

Το θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο χωρών υπήρξε επανειλημμένα στο παρελθόν θέατρο φονικών συγκρούσεων. Η τελευταία είχε σημειωθεί το Νοέμβριο του 2010. Η Βόρεια Κορέα είχε βομβαρδίσει ένα νοτιοκορεατικό νησί κοντά στο σύνορο αυτό, προκαλώντας το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων και φέρνοντας τη χερσόνησο στο χείλος της σύρραξης.

Το σύνορο αυτό χαράχθηκε από τις δυνάμεις του ΟΗΕ και των ΗΠΑ το 1953, στο τέλος του πολέμου της Κορέας. Η Πιονγκγιάνγκ το αμφισβητεί και αρνείται να το αναγνωρίσει.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network