Άνθρωποι χωρίς φωνή: Πάνω από 400 μετανάστες σε απεργία πείνας στις Βρυξέλλες

Άνθρωποι χωρίς φωνή: Πάνω από 400 μετανάστες σε απεργία πείνας στις Βρυξέλλες
To προσφυγικό δράμα στο Βέλγιο AP

Μεγάλης κλίμακας απεργία πείνας πραγματοποιούν μετανάστες στο Βέλγιο, ζητώντας να τακτοποιηθούν τα χαρτιά τους.

Πάνω από 400 μετανάστες χωρίς μόνιμη άδεια παραμονής και αιτούντες άσυλο βρίσκονται σε απεργία πείνας από τις 23 Μαΐου στις Βρυξέλλες, ζητώντας νομική αναγνώριση από τη βελγική κυβέρνηση για πρόσβαση σε εργασία, υγειονομική περίθαλψη και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες.

Οι 400 μετανάστες κοιμούνται αυτό το διάστημα σε δύο πανεπιστήμια και μία εκκλησία, με αρκετούς από αυτούς να έχουν επιδείνωση στην υγεία τους. Ορισμένοι απεργοί πείνας έραψαν μάλιστα τα χείλη τους για να εκφράσουν την απόγνωσή τους, δεδομένου ότι το αίτημά τους δε βρίσκει ανταπόκριση από τη βελγική κυβέρνηση.

To προσφυγικό δράμα στο Βέλγιο AP

Η βελγική κυβέρνηση αρνείται μέχρι τώρα να διαπραγματευτεί με τους εκατοντάδες απεργούς πείνας και να βρεθεί έστω μια προσωρινή λύση. Εθελοντές τούς φέρνουν κάθε μέρα ζαχαρόνερο και τσάι.

To προσφυγικό δράμα στο Βέλγιο AP

Η πλειοψηφία των μεταναστών είναι από την Αφρική και ζουν στη χώρα τα τελευταία χρόνια, κάποιοι εξ αυτών κοντά μια δεκαετία. Όπως αναφέρουν στο Reuters, η πανδημία του COVID-19 τους οδήγησε στο να χάσουν τις δουλειές τους και να κινδυνεύουν με απέλαση.

Στη μεταναστευτική πολιτική του Βελγίου επικρατεί χάος, καθώς δεν είναι σαφή τα κριτήρια που απαιτούνται για τη χορήγηση άδειας παραμονής. Ανάλογα με το πόσο ενταγμένοι είναι οι μετανάστες στην τοπική κοινωνία, διευκολύνεται και η άδεια παραμονής, ωστόσο η γραφειοκρατία για την εξέταση των αιτημάτων είναι τεράστια.

Παράλληλα, η δαιδαλώδης γραφειοκρατία δημιουργεί αναχώματα στην εξέταση των αιτημάτων για άσυλο, πολλά εκ των οποίων μένουν να εκκρεμούν μέχρι να θεωρηθούν εκπρόθεσμα. Η συμμαχία Σοσιαλιστών – Πρασίνων ζητά αλλαγή του συστήματος αξιολόγησης με άμεσες αλλαγές έτσι ώστε να σταματήσει η μαζική απεργία πείνας που τις τελευταίες ημέρες δείχνει να εντατικοποιείται.

Υπολογίζεται πως αυτή τη στιγμή στο Βέλγιο ζουν περίπου 150.000 άνθρωποι το νομικό καθεστώς των οποίων είναι “θολό”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα