Άνθρωποι δολοφονούνται αλλά ΕΕ, Ρωσία και Ουκρανία ετοιμάζουν νέα συνάντηση. Συγχρόνως η Gazprom ζητά προπληρωμή ποσότητας

This file photo taken on December 29, 2006 shows a Belarus worker on duty at a gas compressor station of the Yamal-Europe pipeline near the town of Nesvizh, some 130 km southwest of Minsk. Belarussian President Alexander Lukashenko on June 22, 2010 ordered the shutdown of transit of Russian gas supplies to Europe after Russia cut supplies to Belarus by a third in a debt dispute.  AFP PHOTO / VIKTOR DRACHEV
This file photo taken on December 29, 2006 shows a Belarus worker on duty at a gas compressor station of the Yamal-Europe pipeline near the town of Nesvizh, some 130 km southwest of Minsk. Belarussian President Alexander Lukashenko on June 22, 2010 ordered the shutdown of transit of Russian gas supplies to Europe after Russia cut supplies to Belarus by a third in a debt dispute. AFP PHOTO / VIKTOR DRACHEV AFP

Ψάχνουν τρόπο να μεταφέρεται με ασφάλεια το ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας

Η ΕΕ, η Ρωσία και η Ουκρανία αναζητούν ημερομηνία και τόπο για την πραγματοποίηση μιας νέας συνάντησης που θα είναι αφιερωμένη στην ασφάλεια της μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, ανακοινώθηκε την Τρίτη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

"Μια τεχνική συνάντηση που διοργανώθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες επέτρεψε να αρθούν τα εμπόδια για την διοργάνωση μιας νέας τριμερούς συνάντησης σε πολιτικό επίπεδο και όλες οι πλευρές αναζητούν εφεξής μια ημερομηνία", δήλωσε η Ζαμπίνε Μπέργκερ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου της ΕΕ που είναι αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην ΕΕ, Βλαντίμιρ Σιζόφ, ανέφερε ότι υπάρχει μια "μεγάλη πιθανότητα" αυτή να διεξαχθεί την 16η Μαΐου στην Αθήνα, όπου ο Έτινγκερ θα μετάσχει σε μια σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ήταν σε θέση σήμερα να επιβεβαιώσει αυτήν την ημερομηνία. Ωστόσο πηγή προσκείμενη στην υπόθεση αυτή εμπιστεύτηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η 16η Μαΐου δεν είναι μια πιθανή ημερομηνία.

Οι συνομιλίες που είχαν διεξαχθεί στις 2 Μαΐου ανάμεσα στους υπουργούς Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ και της Ουκρανίας Γιούρι Προντάν και τον Έτινγκερ δεν είχαν επιτρέψει την επίτευξη μιας συμφωνίας.

Ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ θα θίξει το πρόβλημα αυτό σήμερα με τον Προντάν, ο οποίος έχει μεταβεί στις Βρυξέλλες μαζί με τον πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ.

Ο Έτινγκερ θέλει να έχει συνομιλίες και με τον Ρώσο υπουργό για την προετοιμασία της συνόδου. Μια συνάντηση με τον Νόβακ σχεδιάζεται για την 19η Μαΐου, αλλά ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί η ημερομηνία αυτή, διευκρίνισε η πηγή που πρόσκειται στην υπόθεση αυτή.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος της Gazprom Σεργκέι Κουπριάνοφ δήλωσε σήμερα ότι η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου ζητεί από την δημόσια ουκρανική εταιρεία Naftogaz να προπληρώσει το φυσικό αέριο που θα παραδώσει τον Ιούνιο στην Ουκρανία, το οποίο κοστολογείται σε 1,66 δισεκατομμύριο δολάρια.

"Παρουσιάστηκε το τιμολόγιο της προπληρωμής, το οποίο βασίζεται σε έναν όγκο παραδόσεων ύψους 114 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ημερησίως, όπως προβλέπεται στο συμβόλαιο", σημείωσε ο Κουπριάνοφ, προσθέτοντας ότι το Κίεβο έχει περιθώριο έως τις 2 Ιουνίου για να προχωρήσει στην προπληρωμή αυτή.

"Τα καθυστερούμενα ανέρχονται σήμερα σε 3,505 δισεκατομμύρια δολάρια και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι αυτά αποτελούν ένα σημαντικό και σχετικά αντικειμενικό επιχείρημα για να χρησιμοποιηθεί η ρήτρα της προπληρωμής στο συμβόλαιο", σχολίασε.

Χθες η Γκάζπρομ είχε προειδοποιήσει ότι θα διακόψει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ουκρανία ήδη από τις 3 Ιουνίου αν το Κίεβο δεν ρυθμίσει έως τότε εκ των προτέρων τις οφειλές του για τον μήνα αυτόν.

Το Κίεβο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την μακροοικονομική χρηματοδότηση ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ που χορηγήθηκε από την ΕΕ για να προχωρήσει σε αυτές τις αγορές φυσικού αερίου, επιβεβαίωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. "Πρόκειται για μια υποστήριξη στον ουκρανικό προϋπολογισμό, για να μπορεί να αντιμετωπίσει τις εξωτερικές του ανάγκες, και η αγορά φυσικού αερίου αποτελεί μέρος αυτών", εξήγησε ένας εκπρόσωπος.

Η διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου στην Ουκρανία θα έχει συνέπειες στην μεταφορά του φυσικού αερίου που αγοράζει η ΕΕ, αν τα ουκρανικά αποθέματα δεν είναι πλέον επαρκή.

Θα πρέπει "να καταλήξουμε σε μια συμφωνία πριν από το τέλος του Μαΐου ώστε ο Ιούνιος, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν για την αποθήκευση φυσικού αερίου", εξήγησε ο Έτινγκερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE: