Αντιμέτωπη με την χειρότερη ύφεση στην ιστορία της η Βρετανία

Αντιμέτωπη με την χειρότερη ύφεση στην ιστορία της η Βρετανία
Κορονοϊός στη Μ. Βρετανία AP

Την μεγαλύτερη καταγεγραμμένη πτώση κατέγραψε η βρετανική οικονομία μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, αποτέλεσμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού

Κατά 20,4% συρρικνώθηκε η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου το δεύτερο τρίμηνο του 2020, σε σχέση με το πρώτο, ως αποτέλεσμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Με τα καταστήματα κλειστά και την βιομηχανία και τις κατασκευές να σημειώνουν πτώση, το Ηνωμένο Βασίλειο οδηγήθηκε στην πρώτη τεχνική ύφεση-δύο συνεχόμενα τρίμηνα μείωσης του ΑΕΠ- από το 2009.

Όπως αναφέρει η στατιστική υπηρεσία της χώρας, η βρετανική οικονομία πλέον βρίσκεται αντιμέτωπη με την χειρότερη ύφεση “που έχει καταγραφεί ποτέ”, από την έναρξη δηλαδή των τριμηνιαίων στατιστικών μετρήσεων, το 1955.

Η συρρίκωνση αυτή στην βρετανική οικονομία είναι και η μεγαλύτερη που έχει υποστεί  ανεπτυγμένη χώρα εξαιτίας της πανδημίας.Σύμφωνα με την υπηρεσία, η μεγαλύτερη ύφεση στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες εξηγείται από την μεγαλύτερη χρονική διάρκεια ισχύος των μέτρων του lockdown.

«Εχω πει κατά το παρελθόν ότι μας περιμένουν δύσκολοι καιροί. Τα σημερινά νούμερα το επιβεβαιώνουν. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη χάσει την εργασία τους και, δυστυχώς, τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσουν και πολλοί άλλοι. Αλλά υπάρχουν δύσκολες επιλογές που πρέπει να γίνουν. Θα περάσουμε αυτήν την θύελλα», δηλώνει ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ.

«Οι επιδόσεις του Ηνωμένου Βασιλείου είναι χειρότερες από των εταίρων της σε υπερθετικό βαθμό», σύμφωνα με τους αναλυτές της Pantheon Macro.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα