Αντίποινα Ερντογάν στον Τραμπ: Η Τουρκία κάνει μποϊκοτάζ στα iPhone

Ο Ερντογάν
Ο Ερντογάν AP

Η Άγκυρα καλεί τους πολίτες της να μποϊκοτάρουν όλα τα αμερικανικά προϊόντα, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία θα μποϊκοτάρει τα ηλεκτρονικά προϊόντα από τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν επιβάλει κυρώσεις και έχουν αυξήσει τους δασμούς σε βάρος της Άγκυρας σε μία διαμάχη για τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον που έχει τεθεί υπό κράτηση από τις τουρκικές αρχές.

«Θα εφαρμόσουμε μποϊκοτάζ σε βάρος των αμερικανικών ηλεκτρονικών προϊόντων. Αν έχουν iPhones, υπάρχουν Samsung από την άλλη πλευρά», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα.

Ο Ερντογάν δήλωσε ακόμη ότι η Τουρκία λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την οικονομία, εν μέσω διολίσθησης της λίρας, η οποία επιτείνεται από τη διαμάχη με την Ουάσινγκτον, αλλά είναι σημαντικό να τηρηθεί μια σταθερή πολιτική στάση.

Η μετάβαση σε ξένο νόμισμα θα σήμαινε υποχώρηση στον εχθρό, δήλωσε ο Ερντογάν.

Οι Τουρκικές Αερογραμμές ανακοίνωσαν σήμερα ότι δόθηκε εντολή στις διαφημιστικές εταιρίες που έχουν αναλάβει την προβολή τους να μην δίνουν διαφήμιση σε αμερικανικές εταιρίες.

Σήμερα μέχρι στιγμής οι ισοτιμίες φαίνεται να είναι σε ύφεση με μικρή διόρθωση της λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Και στο χρηματιστήριο που ξεκίνησε με απώλειες σημειώνεται μικρή άνοδος μετά τα μέτρα που έλαβε η επιτροπή κεφαλαιαγοράς.

Ο Υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ερντογάν Μπεράτ Άλμπαϊρακ την Πέμπτη στις 4 το απόγευμα θα απευθυνθεί σε περίπου 1.000 ξένους επενδυτές μέσω τηλεδιάσκεψης για να τους ενημερώσει για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση και τις αποφάσεις της Άγκυρας για την αντιμετώπισή της.

Νωρίτερα, το πρακτορείο Bloomberg μετέδιδε ότι σε χθεσινή συνάντηση με τον Τούρκον πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον, που έγινε στο Λευκό Οίκο, το επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυσε στην τουρκική πλευρά, ότι αν δεν ελευθερωθεί άμεσα ο Αμερικανός πάστορας, δεν υπάρχει κανέναν λόγος συζήτησης ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Άρση των απαγορεύσεων ζητά ο πάστορας Μπράνσον

Ο Αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράνσον, που αποτέλεσε αφορμή για την κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, προσέφυγε και πάλι σε τουρκικό δικαστήριο ζητώντας να αρθούν η κατ' οίκον κράτηση και η ταξιδιωτική απαγόρευση που του έχουν επιβληθεί.

Στο έγγραφο της προσφυγής, όπως υποστηρίζει το Reuters, αναφέρεται πως το δικαστήριο πρέπει να σταματήσει οποιεσδήποτε μη νόμιμες πολιτικές παρεμβάσεις και να άρει τις προβλέψεις δικαστικού ελέγχου που έχουν επιβληθεί στον Άντριου Μπράνσον.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ερντογάν, Τουρκική λίρα, Τουρκία, ΗΠΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τραμπ σε Ερντογάν: Δεν έχουμε να πούμε τίποτα αν δεν ελευθερώσετε τον πάστορα

"Στα μαχαίρια" ΗΠΑ - Τουρκία: Το χρονικό της κρίσης μετά την επανεκλογή Ερντογάν

Φράτσερ: "Το ΔΝΤ είναι η τελευταία άγκυρα για την Άγκυρα"

Προκλητικός Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα προκαλεί την ένταση στο Αιγαίο

Παπαδημούλης: Η κρίση στην Τουρκία επιβάλλει σε μας προσοχή και σύνεση

SHARE: