Αούνγκ Σαν Σου Κι: Από ηρωίδα της Μιανμάρ, δυνάστης μιας ολόκληρης κοινότητας;

Αούνγκ Σαν Σου Κι: Από ηρωίδα της Μιανμάρ, δυνάστης μιας ολόκληρης κοινότητας;
Myanmar's State Counsellor Aung San Suu Kyi delivers a televised speech to the nation at the Myanmar International Convention Center in Naypyitaw, Myanmar, Tuesday, Sept. 19, 2017. Suu Kyi said Tuesday that most Rohingya villages weren't hit by violence. She invited foreign diplomats gathered in the capital for her speech to visit villages that were unaffected. (AP Photo/Aung Shine Oo) AP

Υπήρξε για χρόνια σύμβολο ελευθερίας και δημοκρατίας. Και τώρα με αφορμή μια κρίση στο εσωτερικό της Μιανμάρ δεν είναι λίγοι εκείνοι που ζητούν ακόμη και να την αφαιρεθεί το Νόμπελ Ειρήνης

Αντιμέτωπη με μία κρίση που θα μπορούσε να απειλήσει την υστεροφημία της στο εσωτερικό της χώρας της αλλά κυρίως σε διεθνές επίπεδο, βρίσκεται η “ιέρεια” της δημοκρατίας στην Μιανμάρ, Αούνκ Σαν Σου Κι.

Το τελευταίο διάστημα, η ηγέτης της Μιανμάρ δέχεται σφοδρή κριτική σχετικά με τη στάση της απέναντι στους Ροχίνγκια, την “μειονοτική” μουσουλμανική μειονότητα της χώρας της, η οποία αριθμεί περίπου 1 εκατ. ανθρώπους και βρίσκεται στο επίκεντρο μαζικών επιθέσεων από το στρατό. Οι καταγγελίες για την αντιμετώπιση των Ροχίνγκια έχουν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, καθώς περιλαμβάνουν πληροφορίες για βιασμούς, δολοφονίες, ακόμη και καταστροφές των χωριών της μουσουλμανικής κοινότητας. Καταγγελίες που έχουν αμαυρώσει τη διεθνή εικόνα της Αούνκ Σαν Σου Κι, φτάνοντας ακόμη και στο σημείο διατύπωσης επίσημου αιτήματος να της αφαιρεθεί το Νόμπελ Ειρήνης με το οποίο τιμήθηκε το 1991. Επικριτές της συλλέγουν μάλιστα υπογραφές για τον σκοπό αυτό, κατηγορώντας της ως συνένοχη σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Συνειδητοποιώντας ότι η εικόνα της μπορεί να πληγεί ανεπανόρθωτα, η Αούνκ Σαν Σου Κι καταδίκασε απερίφραστα όλες τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επεσήμανε ότι οποιοσδήποτε βρεθεί υπεύθυνος γι’ αυτές θα βρεθεί και αντιμέτωπος με το νόμο. Δήλωσε μάλιστα ότι δεν φοβάται τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας, καθώς και ότι τάσσεται υπέρ μιας διεθνούς λύσης για το πρόβλημα που έχει προκύψει.

Η κρίση με τους Ροχίνγκια κορυφώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς ύστερα από ένοπλες επιθέσεις μελών της μουσουλμανικής κοινότητας ακολούθησαν σκληρά αντίποινα του στρατού, γεγονός που προκάλεσε “κύμα φυγής” εκατοντάδων χιλιάδων Ροχίνγκια προς το Μπανγκλαντές. Ο στρατός της Μιανμάρ από την πλευρά του ακολούθησε ιδιαίτερα σκληρή στάση αποδίδοντας τις “επιχειρήσεις εθνοκάθαρσης” στο γεγονός ότι πρόκειται για μια μειονότητα που απαρτίζεται από ξένους και όχι γηγενείς πολίτες της Μιανμάρ, όπως υποστήριξε.

A young Rohingya Muslim boy, who crossed over from Myanmar into Bangladesh, waits alongwith others for his turn to collect food aid near Kutupalong refugee camp, Bangladesh, Tuesday, Sept. 19, 2017. With a mass exodus of Rohingya Muslims sparking accusations of ethnic cleansing from the United Nations and others, Myanmar leader Aung San Suu Kyi on Tuesday said her country does not fear international scrutiny and invited diplomats to see some areas for themselves. (AP Photo/Dar Yasin) AP

 

Η διεθνής αντίδραση ωστόσο ήταν άμεση και κατηγορηματική. Ο ΟΗΕ καταδίκασε την στάση των αρχών της Μιανμάρ, συντάσσοντας μάλιστα έκθεση για ειδεχθή εγκλήματα σε βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας, ενώ σε ανάλογη κίνηση προέβη και η Διεθνής Αμνηστία.

Στο επίκεντρο της διεθνούς κατακραυγής βρέθηκε προσωπικά η Αούνγκ Σαν Σου Κι, με τους επικριτές της να την κατηγορούν ότι έκανε τα “στραβά μάτια” στην όλη υπόθεση, κάτι που δεν συνάδει με το προφίλ της τις προηγούμενες δεκαετίες, αλλά ούτε και με τις αρχές που πρεσβεύει η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνησή της.

Διεθνείς αναλυτές τονίζουν ότι οι “τριγμοί” στην εικόνα της γυναίκας που υπήρξε δίκαια σύμβολο ελπίδας και ελευθερίας για το λαό της θα μπορούσαν πλέον να είναι ανεπανόρθωτοι.

Η Αούνγκ Σαν Σου γεννήθηκε το 1945 και είναι κόρη του στρατηγού και εθνικού ήρωα της πρώην Βιρμανίας και νυν Μιανμάρ, Αούνγκ Σαν. Σπούδασε Οικονομικά και Φιλοσοφία στο Λονδίνο και την Οξφόρδη και εξελέγη πρωθυπουργός της Βιρμανίας το 1990, ως επικεφαλής του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία, αλλά βρέθηκε αντιμέτωπη με το στρατιωτικό καθεστώς που αρνήθηκε να παραδόσει την εξουσία και έθεσε εκτός νόμου το κόμμα της. Ήταν η ίδια χρονιά που τιμήθηκε με το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης, για να ακολουθήσει ένα χρόνο αργότερα το Νόμπελ Ειρήνης. Βραβεία που δεν παρέλαβε η ίδια, αφού το καθεσώς την είχε συλλάβει και φυλακίσει, αλλά οι γιοι της, οι οποίοι διέθεσαν τα συνοδευτικά χρηματικά έπαθλα για τη χρηματοδότηση έργων στους τομείς της Υγείας και της Εκπαίδευσης.

A member of the Islamic Movement in Israel, a political movement for Arab Muslims inside Israel, displays a defaced poster of Myanmar's State Counsellor Aung San Suu Kyi during a demonstration to condemn Myanmar's treatment of the Muslim Rohingya minority, in front of the embassy of Myanmar, in Tel Aviv, Israel, Monday, Sept. 11, 2017. Protest leader Ibrahim Sarsour said the crowd came to condemn what he called "atrocities" committed by the Myanmar government. (AP Photo/Oded Balilty) AP

 

Το καθεστώς της χώρας της, της επέβαλε δύο φορές κατ΄οίκον περιορισμό. Μία το 1989, όπου της προσφέρθηκε ελευθερία αν εγκαταλείψει τη χώρα κάτι που η ίδια αρνήθηκε, αλλά και μία δεύτερη το 2000. Υστερα από ασφυκτικές διεθνείς πιέσεις αφέθηκε τελικά ελεύθερη το 2010 για να εκλεγεί βουλευτής το 2012 επιστρέφοντας στην ενεργό πολιτική. Το 2013 της απονεμήθηκε επιτέλους το βραβείο Ζαχάροφ, καθώς την πρώτη φορά ήταν αδύνατη η παρουσία της στο Στρασβούργο.

Η Αούνγκ Σαν Σου Κι υπήρξε τις τελευταίες δεκαετίες ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα δημοκρατίας και ελευθερίας με τεράστια διεθνή ακτινοβολία. Και σήμερα καλείται να δικαιολογήσει εκ νέου το status που απολαμβάνει, από μία εντελώς διαφορετική αφετηρία.

Φωτό: AP Photo/Aung Shine Oo, AP Photo/Dar Yasin, AP Photo/Oded Balilty

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα