Απαγόρευση τουρκικών εκδηλώσεων σε όλη την ΕΕ, ζητάει η Αυστρία

Austrian Chancellor Christian Kern address the media after a meeting with German Minister of Foreign Affairs Sigmar Gabriel at the federal chancellery in Vienna, Austria, Monday, Feb. 27, 2017. (AP Photo/Ronald Zak)
Austrian Chancellor Christian Kern address the media after a meeting with German Minister of Foreign Affairs Sigmar Gabriel at the federal chancellery in Vienna, Austria, Monday, Feb. 27, 2017. (AP Photo/Ronald Zak) AP

"Να δώσουμε νέα κατεύθυνση στις σχέσεις με την Τουρκία, απαλλαγμένοι από την ψευδαίσθηση ότι θα γίνει μέλος της ΕΕ", δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν κάλεσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται την Κυριακή να επιβληθεί σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευση των προεκλογικών εμφανίσεων πολιτικών από την Τουρκία, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο χώρες όπως η Γερμανία να βρεθούν αντιμέτωπες με πιέσεις από την Άγκυρα.

Η τουρκική κυβέρνηση διακήρυξε ότι θα αψηφήσει τις απαγορεύσεις των αρχών στη Γερμανία και στην Ολλανδία και θα συνεχίσει να οργανώνει συγκεντρώσεις και στις δύο χώρες για να καλέσουν τους Τούρκους που ζουν σε αυτές να ταχθούν υπέρ της ενίσχυσης των εξουσιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.

ADVERTISING

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέκρινε τους περιορισμούς που επέβαλαν οι γερμανικές και οι ολλανδικές αρχές, χαρακτηρίζοντας αντιδημοκρατική την πρακτική, και διεμήνυσε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να οργανώνει συγκεντρώσεις ενόψει της ψηφοφορίας.

Ο Κερν, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο φύλλο της εφημερίδας Welt am Sonntag, έκρινε ότι η προτεινόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος της Τουρκίας πλήττει το κράτος δικαίου στη χώρα αυτή, περιορίζει τον διαχωρισμό των εξουσιών και αντιβαίνει στις αξίες της ΕΕ.

Ταυτόχρονα, κάλεσε την ΕΕ να τερματίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα και να ακυρώσει ή να μειώσει τη βοήθεια ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που προορίζεται να δοθεί στην Τουρκία ως το 2020.

«Πρέπει να δώσουμε νέα κατεύθυνση στις σχέσεις με την Τουρκία, απαλλαγμένοι από την ψευδαίσθηση ότι θα γίνει κράτος μέλος της ΕΕ», υποστήριξε ο Κερν.

«Η Τουρκία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι δημοκρατικές αξίες καταπατώνται. Η ελευθεροτυπία έχει μετατραπεί σε άγνωστη λέξη», τόνισε ο Αυστριακός καγκελάριος.

Ακόμη, ο Κερν επέκρινε έντονα τη σύλληψη του Ντενίζ Γιουτζέλ, του ανταποκριτή της εφημερίδας στην Τουρκία, ο οποίος έχει διπλή (τουρκική και γερμανική) υπηκοότητα, καθώς και πολλών άλλων δημοσιογράφων, πανεπιστημιακών και δημοσίων λειτουργών. Ο Κερν κάλεσε να απελευθερωθεί αμέσως ο Γιουτζέλ.

Πάντως ο καγκελάριος της Αυστρίας επισήμανε ότι η Τουρκία παραμένει ένας σημαντικός εταίρος της ΕΕ σε ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια, τη μετανάστευση και την οικονομική συνεργασία, ενώ αναγνώρισε ότι η Άγκυρα τήρησε τις δεσμεύσεις της βάσει της συμφωνίας για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών που σύναψε με τις Βρυξέλλες.

(Φωτό: AP Images / Ronald Zak)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία
SHARE:

24Media Network