Απαισιόδοξοι οι Βρετανοί για τις δυνατότητες του Κάμερον στην Ε.Ε.

Απαισιόδοξοι οι Βρετανοί για τις δυνατότητες του Κάμερον στην Ε.Ε.

Απαισιόδοξοι είναι οι Βρετανοί για τις πιθανότητες του Κάμερον να επιτύχει τις μεταρρυθμίσεις της ΕΕ που επιδιώκει, έδειξε δημοσκόπηση

Οι Βρετανοί είναι απαισιόδοξοι όσον αφορά τη δυνατότητα του πρωθυπουργού τους Ντέιβιντ Κάμερον να επιτύχει τις μεταρρυθμίσεις της ΕΕ που θεωρεί κρίσιμης σημασίας για να παραμείνει η χώρα του στην ένωση, έδειξε δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η έρευνα του ινστιτούτου You Gov δημοσιεύεται δύο ημέρες μετά την αποτυχία του συντηρητικού ηγέτη να εμποδίσει το διορισμό του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μόνον 7% των ερωτηθέντων πιστεύουν πως η αντίθεση του Ντέιβιντ Κάμερον στο διορισμό του Γιούνκερ --ο οποίος αποδοκιμάζεται στη Βρετανία ως υπερβολικά φεντεραλιστής-- θα λειτουργήσει ευεργετικά σε μια αναδιαπραγμάτευση των σχέσεων ανάμεσα στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Περιπου 42% των Βρετανών εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει επαναπατρισμός αρμοδιοτήτων από την ΕΕ στη χώρα τους και 29% προβλέπουν πως "μόνο μερικές ήσσονος σημασίας αρμοδιότητες" θα επιστρέψουν στη Βρετανία, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη και την Παρασκευή σε δείγμα σχεδόν 2.000 προσώπων.

Ο ίδιος ο Ντέιβιντ Κάμερον παραδέχθηκε την Παρασκευή πως καθίσταται πλέον "πιο δύσκολο" γι' αυτόν να επιτύχει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να διεξαγάγει εκστρατεία υπέρ της παραμονής της χώρας του στην ΕΕ με προοπτική το δημοψήφισμα που έχει δεσμευθεί να οργανώσει το 2017, εφόσον επανεκλεγεί το 2015.

"Είναι υπερβολικά νωρίς για να πεί κανείς ότι είναι πιθανό να μην επιτύχουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις", διαβεβαίωσε σήμερα μιλώντας στο BBC ο υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.

"Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε πως η αποστολή καθίσταται δυκσολότερη, αλλά ας κοιτάξουμε τον απολογισμό των δύο τελευταίων ετών", πρόσθεσε και αναφέρθηκε στη μάχη του Ντέιβιντ Κάμερον για τη μείωση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και στο βέτο που άσκησε το 2011 στη συνθήκη που είχε στόχο την ενίσχυση των δημοσιονομικών κανόνων για τα κράτη μέλη.

"Όλος ο κόσμος στην Ευρώπη μπορεί πλέον να γνωρίζει πως, όταν ο πρωθυπουργός λέει πως δεν θα υποχωρήσει, δεν υποχωρεί, παραμένει πιστός στις θέσεις του", πρόσθεσε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τη σημερινή δημοσκόπηση του YouGov, σε περίπτωση δημοψηφίσματος 39% των Βρετανών θα ψήφιζαν υπέρ της παρανομής της χώρας τους στην ΕΕ, έναντι 37% που θα επέλεγαν την έξοδο, ενώ 18% παραμένουν αναποφάσιστοι.

SHARE:

24Media Network