Απάντηση Βερολίνου σε Άγκυρα: Η ένταση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός

Απάντηση Βερολίνου σε Άγκυρα: Η ένταση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός

Ήπια απαντά το Βερολίνο στις έντονες αντιδράσεις της Άγκυρας για την απαγόρευση προεκλογικών εκδηλώσεων στη Γερμανία

H γερμανική κυβέρνηση απαντά σε χαμηλούς τόνους στις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσαν στην Τουρκία οι ακυρώσεις προεκλογικών εκδηλώσεων με μέλη της τουρκικής κυβέρνησης στη Γερμανία.

O εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ δήλωσε χαρακτηριστικά στο σημερινό κυβερνητικό μπρίφινγκ ότι η ένταση δεν είναι προς το συμφέρον ούτε του Βερολίνου αλλά ούτε της Άγκυρας. Αναφερόμενος σε Τούρκους αξιωματούχους, όπως τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος άσκησε έντονη κριτική στη γερμανική κυβέρνηση για την απαγόρευση των εκδηλώσεων στην πόλη Γκάγκεναου και στην Κολωνία, ο κ. Σέφερ επισήμανε ότι «κανείς δεν θα πρέπει να ρίχνει λάδι στη φωτιά».

Αντικρούοντας τις τουρκικές κατηγορίες για ανάμειξη της γερμανικής κυβέρνησης στην απόφαση της ακύρωσης, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ τόνισε ότι η ακύρωση των εκδηλώσεων ήταν απόφαση των δύο δήμων. Το Βερολίνο «την έλαβε υπόψη, τη σέβεται, αλλά δεν την σχολιάζει», είπε η κ. Ντέμερ. Αναφερόμενη στο αίτημα που διατυπώνεται από πολλούς στη Γερμανία για απαγόρευση προεκλογικών εκδηλώσεων του AKP σε γερμανικό έδαφος, η κ. Ντέμερ σημείωσε πως όταν ζητάς την ελευθερία Τύπου και γνώμης για την Τουρκία τότε θα πρέπει και στη Γερμανία «να σεβόμαστε την ελευθερία Τύπου, γνώμης και του συνέρχεσθαι».

Ας σημειωθεί, πάντως, ότι στη Γερμανία 1,5 εκατ. Τούρκοι υπήκοοι έχουν το δικαίωμα ψήφου και θα έχουν τη δυνατότητα να το ασκήσουν στα τουρκικά προξενεία τον ερχόμενο Απρίλιο παίρνοντας μέρος στο δημοψήφισμα.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle, ΑΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ευθείες βολές της Άγκυρας κατά του Βερολίνου

SHARE:

24Media Network