Άμεση απελευθέρωση του Ναβάλνι ζητά η ΕΕ

Άμεση απελευθέρωση του Ναβάλνι ζητά η ΕΕ
Ο Αλεξέι Ναβάλνι στο δικαστήριο της Μόσχας ⓒ 2021 Moscow City Court/Associated Press

Τις σφοδρές αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει προκαλέσει η είδηση της φυλάκισης του Αλεξέι Ναβάλνι. Ζητά την άμεση απελευθέρωσή του.

Την άμεση απελευθέρωση του πολιτικού της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης και επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος καταδικάστηκε από το δικαστήριο της Μόσχας σε 3,5 έτη φυλάκιση, ζητάει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι αντιδράσεις, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου, είναι έντονες και όλοι κάνουν λόγο για μία “άδικη” απόφαση.

Ειδικότερα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ μέσω ανακοίνωσης, ανέφερε ότι «η καταδίκη του Aλεξέι Ναβάλνι έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς δεσμεύσεις της Ρωσίας για το κράτος δικαίου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Αντιβαίνει στην ετυμηγορία του Eυρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία έκρινε την υπόθεση αυθαίρετη και παράλογη. Ζητώ την άμεση απελευθέρωσή του».

Σαρλ Μισέλ: “Να απελευθερωθεί αμέσως”

Από την μεριά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε ότι η ΕΕ δεν αποδέχεται την καταδίκη του Ναβάλνι καλώντας για την άμεση απελευθέρωσή του. Πιο συγκεκριμένα, ο Σαρλ Μισέλ αναφέρει:

«Επαναλαμβάνω την έκκληση της ΕΕ να απελευθερωθεί αμέσως ο Αλεξέι Ναβάλνι.

Δεν αποδεχόμαστε την καταδίκη του – η δικαιοσύνη δεν πρέπει να πολιτικοποιηθεί.

Οι διαδηλωτές έχουν το δικαίωμα να διαδηλώσουν ειρηνικά και να εκφράσουν τις πολιτικές τους απόψεις».

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: Καταδικάζω την απόφαση

Την άμεση απελευθέρωση του Αλεξέι Ναβάλνι ζητεί και η Πρόεδρος της Κομισιόν καταδικάζοντας την απόφαση για φυλάκισή του. Συγκεκριμένα, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σημειώνει:

«Καταδικάζω την απόφαση φυλάκισης του Αλεξέι Ναβάλνι με τον πιο ισχυρό τρόπο.

Καλώ τη Ρωσία να συμμορφωθεί με τις διεθνείς της δεσμεύσεις και να τον απελευθερώσει αμέσως και άνευ όρων»

Μακρόν: “Απαράδεκτη η καταδίκη Ναβάλνι

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την καταδίκη του Αλεξέι Ναβάλνι και ζήτησε να αφεθεί αμέσως ελεύθερος.

«Η καταδίκη του Αλεξέι Ναβάλνι είναι απαράδεκτη. Μια πολιτική διαφωνία δεν συνιστά ποτέ έγκλημα. Ζητάμε την άμεση απελευθέρωσή του. Ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αυτό της δημοκρατικής ελευθερίας, δεν είναι διαπραγματεύσιμος», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Μακρόν.¨

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα