Απεργιακός πυρετός στην Ιταλία

Απεργιακός πυρετός στην Ιταλία

Τη δύναμή τους δείχνουν οι ιδιοκτήτες φορτηγών στην Ιταλία. Προβλήματα ανεφοδιασμού και... τραυματισμοί (Vid)

Οι κινητοποιήσεις των οδηγών φορτηγών συνεχίζονται στην Ιταλία, αν και από το βράδυ της Τρίτης τα μπλόκα στους διάφορους αυτοκινητόδρομους της χώρας έχουν μειωθεί.

Στο Παλέρμο της Σικελίας, από όπου ξεκίνησε η απεργία, το πρωί πραγματοποιήθηκε μαζική διαδήλωση.

Ο επικεφαλής των οδηγών φορτηγών του νησιού, Μαριάνο Φέρο, ενώ η πορεία κατευθυνόταν προς την έδρα της περιφέρειας, δήλωσε χαρακτηριστικά «είμαστε έτοιμοι για τα πάντα, ακόμη και να θυσιάσουμε την ζωή μας. Δεν σταματάμε, οι πολιτικοί πρέπει να κάνουν ότι επιβάλλεται ή να πάνε σπίτι τους» .

Σήμερα το μεσημέρι ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι προγραμματίζει να συναντηθεί με τον περιφερειάρχη της Σικελίας, Ραφαέλε Λομπάρντο για να εξετάσουν τις διεκδικήσεις των απεργών, που ζητούν μείωση της τιμής των καυσίμων και των διοδίων.

Έξω από το Τορίνο, ένας οδηγός φορτηγού που προσπαθούσε να παρακάμψει τα μπλόκα τραυμάτισε ελαφρά, με το όχημά του έναν 38κτάχρονο συνάδελφό του.

Την Τρίτη μια Γερμανίδα οδηγός φορτηγού που δεν συμμετείχε στην κινητοποίηση παρέσυρε και τραυμάτισε θανάσιμα έναν ιταλό απεργό. Οδηγήθηκε στην φυλακή και κατηγορείται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

Ο συνολικός αριθμός των μπλόκων στους αυτοκινητοδρόμους, από χθες βράδυ έχει μειωθεί αισθητά. Οι απεργοί που υποστηρίζουν την "σκληρή γραμμή" και δεν θέλουν να αφήσουν να περάσουν τα οχήματα όσων οδηγών δεν απεργούν είναι συγκεντρωμένοι κυρίως στην Σικελία, στην ευρύτερη περιοχή του Μπάρι και στην Καλαβρία.

Προβλήματα εφοδιασμού στην αγορά

Παρά ταύτα, σε αρκετά σούπερ μάρκετ αρχίζει να παρατηρείται έλλειψη στον εφοδιασμό προϊόντων και σημαντικός αριθμός πρατηρίων, κυρίως στη Νότια Ιταλία, έχει εξαντλήσει τα καύσιμα. Για δεύτερη ημέρα, οι 3.900 εργάτες της βιομηχανικής μονάδας της Fiat στο Κασσίνο ( μεταξύ Ρώμης και Νάπολης) δεν πρόκειται να εργασθούν, από την στιγμή που δεν τους παραδόθηκαν τα αναγκαία εξαρτήματα.

Οι τιμές λαχανικών και φρούτων παρουσιάζουν αύξηση κατά μέσο όρο 15%. Η αγροτική ομοσπονδία Coldiretti καταγγέλλει ότι οι ζημιές μπορούν να ανέλθουν μέχρι και σε πενήντα εκατομμύρια ευρώ την ημέρα κι αποφάσισε να μοιράσει δωρεάν γεωργικά προϊόντα σε οικογενειάρχες και συνταξιούχους στη Ρώμη.

Λόγω της παράλληλης απεργίας των αλιέων (διαμαρτύρονται και αυτοί κατά της αύξησης της τιμής των καυσίμων) στην κεντρική αγορά της Ρώμης, τα διαθέσιμα ψάρια έχουν μειωθεί κατά ποσοστό 90%.

Η Ιταλίδα υπουργός εσωτερικών, Άννα Μαρία Καντσελιέρι συνεχίζει να ζητεί από τους ιδιοκτήτες και οδηγούς φορτηγών να άρουν όλα τα μπλόκα, ενώ πηγές της ιταλικής κυβέρνησης αφήνουν να διαρρεύσει ότι ερευνάται και τυχόν παρείσφρηση της μαφίας στις κινητοποιήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Transport strikes pile up pressure on Italy's Monti

SHARE:

24Media Network