Ασάνζ: “Όσο απειλείται το WikiLeaks, απειλείται και η ελευθερία έκφρασης”

default image

Διάγγελμα Ασάνζ από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Τι δήλωσε για τη στάση των ΗΠΑ, την ελευθερία του τύπου και τον φυλακισμένο Μπράντλεϊ Μάννινγκ

“Βρίσκομαι εδώ γιατί δεν μπορώ να είμαι εκεί κάτω  μαζί σας” ανέφερε ο Τζούλιαν Ασανζ  βγαίνοντας στο μπαλκόνι της Πρεσβείας του Ισημερινού  στο πλήθος που τον επιθυμούσε και πρόσθεσε “Σας ευχαριστώ για την απόφασή σας, για τη γενναιοδωρία του πνεύματός σας.”

Αφού ευχαρίστησε τον Ραφαέλ Κορεά για το άσυλο που του χορήγησε η κυβέρνηση του Ισημερινού ευχαρίστησε τους πολίτες όλου του κόσμου που στέκονται δίπλα του.

“Όπως απειλείται ο WikiLeaks, έτσι απειλείται και η ελευθερία της έκφρασης και η υγεία όλων των κοινωνιών μας”.

“Ζήτησα από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να κάνει το σωστό. Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να συνεχίσουν αυτό το κυνήγι μαγισσών εναντίον του WikiLeaks”, πρόσθεσε.

Στη συνέχεια ζήτησε την κυβέρνηση των Η.Π.Α να αποφυλακίσουν μετά από δύο χρόνια τον Μπράντλεϊ Μάνινγκ ο οποίος είναι προφυλακισμένος περισσότερο από το προβλεπόμενο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 23χρονος Μάνινγκ  κρατείται από τον Ιούλιο του 2010 στην στρατιωτική φυλακή του Κουάντικο και αναμένεται να μεταφερθεί σε άλλη στρατιωτική φυλακή στο Κάνσας.

Ο Τζουλιάν Ασάνζ ζήτησε συγγνώμη από την οικογένειά του και δήλωσε ότι σύντομα θα είναι κοντά τους. Mίλησε περίπου 10 λεπτά προτού επιστρέψει στο εσωτερικό της πρεσβείας.

Μπαλτάσαρ Γκαρθόν : O  Τζούλιαν Ασάνζ  νιώθει  “Μάχιμος”                

Ο Τζούλιαν Ασάνζ νιώθει “μάχιμος”, δήλωσε ο δικηγόρος του μπροστά από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

  

  Ο ισπανός πρώην δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν δήλωσε ότι συναντήθηκε με τον Ασάνζ και τον βρήκε “μάχιμο”.

“Ευχαρίστησε τους πολίτες του Ισημερινού και κυρίως τον πρόεδρο Ραφαέλ Κορέα που του χορήγησαν άσυλο” και πρόσθεσε ο Γκραθόν λίγη ώρα πριν τις προγραμματισμένες δηλώσεις του ίδιου του Ασάνζ “ζήτησε από τον δικηγόρο του να κινηθεί δικαστικά ώστε να προστατεύσει τα δικαιώματα του WikiLeaks, τα δικά του και αυτά όλων όσοι ερευνώνται”.

Προετοιμασία στην πρεσβεία για να μην συλληφθεί

Ένας εργαζόμενος στην πρεσβεία του Ισημερινού αφαίρεσε μια πόρτα που οδηγεί σε ένα μικρό μπαλκόνι στη γωνία της πρεσβείας, γεγονός που ίσως σημαίνει ότι ο Ασάνζ θα μιλήσει από εκεί για να αποφύγει να συλληφθεί.

Στο μεταξύ, ένα ελικόπτερο της βρετανικής αστυνομίας κάνει κύκλους πάνω από την πρεσβεία, ενώ περίπου 40 αστυνομικοί έχουν παραταχθεί έξω από το κτίριο και κυρίως στον τοίχο κάτω από το μπαλκόνι απ’ όπου ο ιδρυτής του WikiLeaks αναμένεται να μιλήσει.

“Προετοιμάζομαι για τη δημόσια ομιλία μου”  έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο Ασάνζ, χωρίς να διευκρινίσει την ακριβή ώρα. Ενδεχομένως η ομιλία θα γίνει στις 16:00 ή τις 17:00 (ώρα Ελλάδος)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα