Συρία: Ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των Κούρδων μαχητών από την “ασφαλή ζώνη”

Συρία: Ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των Κούρδων μαχητών από την “ασφαλή ζώνη”
Μέλος του αμερικανικού στρατού στην "ασφαλή ζώνη" AP

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε κατόπιν ενημέρωσης από την αμερικανική κυβέρνηση ότι η αποχώρηση των κούρδων μαχητών από την "ασφαλή ζώνη" στη βορειοανατολική Συρία ολοκληρώθηκε. Δεν συντρέχει λόγος για ανάληψη περαιτέρω στρατιωτικής δράσης πέραν της τρέχουσας περιοχής επιχειρήσεων, αναφέρει η Άγκυρα.

Η στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία θα συνεχιστεί «με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα» αν οι Κούρδοι δεν υποχωρήσουν από τη «ζώνη ασφαλείας», είχε προεδοποιήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε εκφράσει τη θέση της κυβέρνησής του ότι οι «τρομοκράτες» του YPG/PKK δεν έχουν θέση στο μέλλον της Συρίας. Η Τουρκία είχε απαιτείσει όλες οι κουρδικές δυνάμεις του YPG να αποχωρήσουν από την «ασφαλή ζώνη» που θέλει να δημιουργήσει κατά μήκος των συνόρων της με τη Συρία.

Μέχρι χθες ο Ερντογάν είχε ανακοινώσει ότι «700 με 800» Κούρδοι μαχητές είχαν απομακρυνθεί, ενώ πρόσθεσε ότι 1.200 με 1.300 ακόμη θα πρέπει να φύγουν από την περιοχή.

Η εκεχειρία έληξε χθες στις 22.00.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενημέρωσε αυτήν της Τουρκίας ότι η αποχώρηση των Κούρδων μαχητών από την «ασφαλή ζώνη» που η Άγκυρα απαιτεί να εγκαθιδρυθεί στη βορειοανατολική Συρία ολοκληρώθηκε, ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας σε δελτίο Τύπου που δημοσiοποίησε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Κατά την ανακοίνωση, δεν συντρέχει πλέον λόγος για την ανάληψη περαιτέρω στρατιωτικής δράσης, πέραν της τρέχουσας περιοχής επιχειρήσεων, σε αυτό το στάδιο.

Με τη συμφωνία εκεχειρίας που κλείστηκε με τη μεσολάβηση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς, η Τουρκία δεσμεύθηκε να εφαρμόσει κατάπαυση του πυρός για 5 ημέρες στη βόρεια Συρία, η ισχύς της οποίας έληξε χθες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα