Αποκαλύψεις Der Standard για Σύνοδο Κορυφής: Αλλαγή πλεύσης με κλείσιμο βαλκανικού δρόμου

(L to R) Greece's Prime Minister Alexis Tsipras, German Chancellor Angela Merkel and Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu talk to French President Francois Hollande during an EU-Turkey summit in Brussels, Belgium November 29, 2015. Turkey will help the European Union handle the flow of migrants that has called into question the future of Europe's passport-free travel in exchange for cash and restarting stalled talks on EU accession, draft conclusions of an EU-Turkey summit said. REUTERS/Eric Vidal
(L to R) Greece's Prime Minister Alexis Tsipras, German Chancellor Angela Merkel and Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu talk to French President Francois Hollande during an EU-Turkey summit in Brussels, Belgium November 29, 2015. Turkey will help the European Union handle the flow of migrants that has called into question the future of Europe's passport-free travel in exchange for cash and restarting stalled talks on EU accession, draft conclusions of an EU-Turkey summit said. REUTERS/Eric Vidal REUTERS

Προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου της Δευτέρας, επικαλείται η εφημερίδα Der Standard. Η Ε.Ε. θα θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα την οριστική διακοπή των ανεξέλεγκτων ροών προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα προς τη Βόρεια Ευρώπη, επικυρώνοντας ουσιαστικά την πολιτική των σχεδόν κλειστών συνόρων στα Βαλκάνια

Η Σύνοδος της Ε.Ε. με την Τουρκία για το προσφυγικό φέρεται, σύμφωνα με διαρροές, να πρόκειται να κινηθεί σε αλλαγή πλεύσης με (τυπικό) κλείσιμο του λεγόμενου Βαλκανικού Διαδρόμου και παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα για περίθαλψη 50.000 προσφύγων. Παράλληλα, Άγκυρα και Ε.Ε. φέρονται να βρίσκονται στο στάδιο της "οριστικοποίησης των τελευταίων λεπτομερειών" για συμφωνία ταχείας επαναπροώθησης οικονομικών μεταναστών από την Ελλάδα, που - σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό Τύπο - πρόκειται να υπογραφεί μεταξύ Τσίπρα και Νταβούτογλου την Τρίτη στη Σμύρνη.

Καθώς κορυφώνονται οι προετοιμασίες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Ε.Ε. - Τουρκίας, οι διαρροές στον ευρωπαϊκό Τύπο αρχίζουν να σχηματίζουν εικόνα για το τελικό κάδρο - σε συνδυασμό με την πίεση στην Αθήνα για 50.000 προσωρινά καταλύματα προσφύγων, την οποία άσκησε και το Βερολίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται την Κυριακή η αυστριακή εφημερίδα Standard, η Σύνοδος πρόκειται να προχωρήσει σε αλλαγή πλεύσης και να ανακηρύξει σε "ύψιστη προτεραιότητα" τον τερματισμό της "ανεξέλεγκτης διέλευσης" μέχρι τη Γερμανία: "Η ανεξέλεγκτη ροή προσφύγων πάνω στον διάδρομο των δυτικών Βαλκανίων τελειώνει, ο διάδρομος κλείνει" αναφέρει χαρακτηριστικά το προπαρασκευαστικό έγγραφο, γνώση του οποίου επικαλείται η εφημερίδα.

Στο κάδρο των αποφάσεων είναι επίσης η "επιστροφή στην Σένγκεν μέχρι το τέλος του χρόνου", με κατάργηση των ελέγχων στα ενδοευρωπαϊκά σύνορα.

Η εφημερίδα υποστηρίζει πως τα τελικά σημεία παραμένουν υπό διαμόρφωση, ωστόσο ο πυρήνας των αποφάσεων δεν πρόκειται να αλλάξει. Οι αποφάσεις συναρτώνται άμεσα με την στάση της τουρκικής πλευράς, αναφέρεται, η οποία αναμένεται να κινηθεί στη γραμμή που έχει διαφανεί τις προηγούμενες ημέρες.

Σύμφωνα με ξεχωριστές πληροφορίες που επικαλείται από την πλευρά της η γερμανική κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS), η τουρκική πλευρά έχει επίσης συμφωνήσει σε ταχύτερη επαναπροώθηση οικονομικών μεταναστών - οι οποίοι, κατά κανόνα, δεν έχουν πιθανότητες για χορήγηση ασύλου - από την Ελλάδα.

Η διαδικασία επαναπροώθησης θα γίνεται απευθείας από το hotspot στα νησιά, όπου και η Τουρκία θα έχει (πρώτα στη Λέσβο, αναφέρεται) αξιωματούχους της για επιτάχυνση των διαδικασιών.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις διαρροές στην αυστριακή εφημερίδα, προβλέπεται η άμεση κινητοποίηση των ενισχύσεων της Frontex για τις οποίες έχουν δεσμευτεί τα κράτη μέλη για ανάπτυξη στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, αλλά και στην στελέχωση των hotspot.

Αναφέρεται επίσης η δημιουργία θέσεων από την Ελλάδα για 50.000 αιτούντες άσυλο με παροχή κάθε είδους βοήθειας» προς την Αθήνα από την ΕΕ.

Τις αποφάσεις συμπληρώνει η επανεπιβεβαίωση για το πρόγραμμα μεταγκατάστασης 160.000 προσφύγων στις χώρες της ΕΕ -ωστόσο, με ελαστικό χρονοδιάγραμμα, δεδομένων των αντιρρήσεων χωρών της κεντρικής Ευρώπης. "Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι να μειωθεί το βάρος στην Ελλάδα", αναφέρει η αυστριακή εφημερίδα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες, Μεταναστευτικό
SHARE:

24Media Network