Αποκατάσταση της κυβέρνησής του ζητά ο Πουτζντεμόν

Ousted Catalan leader Carles Puigdemont addresses Catalan mayors who travelled to Brussels to take part in an event in support of the ousted Catalan government in Brussels, Belgium on Tuesday, Nov. 7, 2017. Puigdemont is fighting extradition to Spain, where other members of the ousted Cabinet have been sent to jail while awaiting the results of a probe for allegedly weaving a strategy to secede from Spain. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)
Ousted Catalan leader Carles Puigdemont addresses Catalan mayors who travelled to Brussels to take part in an event in support of the ousted Catalan government in Brussels, Belgium on Tuesday, Nov. 7, 2017. Puigdemont is fighting extradition to Spain, where other members of the ousted Cabinet have been sent to jail while awaiting the results of a probe for allegedly weaving a strategy to secede from Spain. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert) AP

Πρωτοχρονιάτικο μαγνητοσκοπημένο μήνυμα με αίτημα για πολιτική διαπραγμάτευση με τη Μαδρίτη

Ο αυτονομιστής ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν, στις ευχές του προς τον καταλανικό λαό για το 2018, ζήτησε να ξεκινήσει μια πολιτική διαπραγμάτευση και να αποκατασταθεί η κυβέρνησή του που καθαιρέθηκε από τη Μαδρίτη μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, στις 27 Οκτωβρίου.

"Ως πρόεδρος, απαιτώ από την ισπανική κυβέρνηση και από εκείνους που την στηρίζουν (...) να αποκαταστήσουν όλους εκείνους που καθαιρέθηκαν χωρίς την έγκριση των Καταλανών" ανέφερε το Σάββατο ο Πουτζντεμόν στο ηχογραφημένο μήνυμά του για το νέο έτος.

Στο επτάλεπτο μήνυμα, εκτιμά ότι οι Καταλανοί είναι "ένας λαός δημοκρατικά ώριμος, που κέρδισε το δικαίωμα να ιδρύσει μια Δημοκρατία ελεύθερων ανδρών και γυναικών". Δεν διευκρινίζει όμως αν θα ενθαρρύνει μια νέα προσπάθεια απόσχισης.

Ο Πουτζντεμόν, που εμφανίζεται ως "νόμιμος" ηγέτης της Καταλονίας, έφυγε στο Βέλγιο λίγο πριν του ασκηθεί ποινική δίωξη από τις ισπανικές δικαστικές αρχές με αφορμή τη μονομερή απόπειρα απόσχισης της 27ης Οκτωβρίου Αν επιστρέψει στην Ισπανία θα προφυλακιστεί.

"Οι κάλπες μίλησαν (...) Τι περιμένει ο κύριος Ραχόι (σ.σ. ο πρωθυπουργός της Ισπανίας) για να αποδεχτεί το αποτέλεσμα;" διερωτάται στο μήνυμά του.

Στις περιφερειακές εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου τα τρία αυτονομιστικά κόμματα συγκέντρωσαν όλα μαζί ποσοστό 47,5%. Έχουν έτσι την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο και είναι σε θέση να σχηματίσουν κυβέρνηση. Ο Πουτζντεμόν, ως επικεφαλής του κόμματος "Μαζί για την Καταλονία" που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους έχει το δικαίωμα να παραμείνει πρόεδρος της Καταλονίας, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του. Αν παραμείνει στο Βέλγιο θα μπορούσε να ορκιστεί εξ αποστάσεως, αλλά αυτό συνεπάγεται μια τροποποίηση του κανονισμού του τοπικού κοινοβουλίου.

"Ο κύριος Πουτζντεμόν πιστεύει ότι μπορεί να είναι πρόεδρος μέσω του Ίντερνετ και του Whatsapp", σχολίασε ειρωνικά σήμερα η Ινές Αριμάδας, η επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου κόμματος Ciudadanos στην Καταλονία, ενώ χθες ο Ραχόι χαρακτήρισε "παράλογη" μια τέτοια εξέλιξη.

Ο Πουτζντεμόν πάντως, χωρίς να κάνει κάποια αναφορά στο κυβερνητικό πρόγραμμά του, κατήγγειλε την καταστολή του αποσχιστικού κινήματος και είπε ότι ελπίζει να έρθει "η εποχή του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης" την οποία ο ίδιος ζητά "εδώ και χρόνια".

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Καταλονία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Η Μαδρίτη αποσύρει τις αστυνομικές ενισχύσεις από την Καταλονία

Ραχόι: Παράλογο να θέλει να κυβερνάει απ' το Βέλγιο ο Πουτζντεμόν

SHARE:

24Media Network