Απορρίπτει τις κατηγορίες για ρατσισμό ο αστυνομικός που σκότωσε τον Φιλάντο Καστίλε

ST. PAUL, MN - JULY 07: A sign reading, "Justice for Philando," and police tape are draped over the entrance of the Governor's Mansion following the police shooting death of a black man on July 7, 2016 in St. Paul, Minnesota. Philando Castile was shot and killed last night, July 6, 2016, by a police officer in Falcon Heights, MN. (Photo by Stephen Maturen/Getty Images)
ST. PAUL, MN - JULY 07: A sign reading, "Justice for Philando," and police tape are draped over the entrance of the Governor's Mansion following the police shooting death of a black man on July 7, 2016 in St. Paul, Minnesota. Philando Castile was shot and killed last night, July 6, 2016, by a police officer in Falcon Heights, MN. (Photo by Stephen Maturen/Getty Images) GETTY IMAGES

Ο αστυνομικός που πυροβόλησε πέντε φορές τον Αφροαμερικανό Φιλάντο Καστίλε, υποστηρίζει πως άνοιξε πυρ επειδή ο δεύτερος έφερε όπλο και όχι εξαιτίας του χρώματός του

Ο αστυνομικός που σκότωσε τον Αφροαμερικανό Φιλάντο Καστίλε κατά τη διάρκεια τροχαίου ελέγχου στη Μινεσότα άνοιξε πυρ επειδή ο τελευταίος είχε όπλο κι όχι εξαιτίας του χρώματος του δέρματός του, δήλωσε χθες ο δικηγόρος του αστυνομικού.

Ο Τζερόνιμο Γιάνεζ, ένας αστυνομικός της πόλης Σεντ Άντονι, κοντά στη Μινεάπολις, "αντέδρασε στην παρουσία ενός πιστολιού" όταν πυροβόλησε τον Φιλάντο Καστίλε, δήλωσε ο δικηγόρος Τόμας Κέλι στους New York Times.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το γεγονός ότι ο αστυνομικός άνοιξε πυρ δεν είχε καμία σχέση με ρατσιστικά κίνητρα, "είχε απολύτως σχέση με την παρουσία αυτού του όπλου".

Την Τετάρτη ο Φιλάντο Καστίλε, ένας 32χρονος Αφροαμερικανός, σκοτώθηκε από τα πυρά του αστυνομικού, ενώ βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό του, μπροστά στα μάτια της συντρόφου του και της κόρης της στο Φάλκον Χάιτς, κοντά στο Σεντ Πολ της Μινεσότα κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου για έναν σπασμένο προβολέα.

Είχε "άλλους λόγους από την παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας για να σταματήσει το αυτοκίνητο", σημείωσε επίσης ο Κέλι, χωρίς να διευκρινίσει τους λόγους.

Ο Φιλάντο Καστίλε "δεν ακολουθούσε τις οδηγίες του αστυνομικού", πρόσθεσε μόνον ο δικηγόρος του αστυνομικού, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Στο βίντεο, που τράβηξε με το κινητό της τηλέφωνο και προέβαλε απευθείας στο Ίντερνετ η σύντροφος του Καστίλε, βλέπει κανείς τον 32χρονο αυτόν υπάλληλο κυλικείου σχολείου να κάθεται στη θέση του οδηγού με τη μπλούζα του γεμάτη αίματα, ενώ τελεί υπό την απειλή του όπλου ενός αστυνομικού.

Η σύντροφός του λέει ότι ο αστυνομικός πυροβόλησε τον Καστίλε την ώρα που αυτός έψαχνε για την ταυτότητά του.

Σύμφωνα με την ίδια, ο Καστίλε είχε ενημερώσει τον αστυνομικό ότι είχε στην κατοχή του ένα όπλο, για το οποίο είχε άδεια.

Αυτός ήταν ο δεύτερος Αφροαμερικανός που σκοτώθηκε από την αστυνομία σε μια εβδομάδα, μετά τον θάνατο την Τρίτη του Άλτον Στέρλινγκ, ενός πλανόδιου πωλητή, ο οποίος έπεσε νεκρός από τα πυρά ενός αστυνομικού που προσπαθούσε να τον θέσει υπό έλεγχο στη Λουιζιάνα.

Ο θάνατος των δύο Αφροαμερικανών αναζωπύρωσε το ζήτημα του ρατσισμού στις ΗΠΑ.

"Το ίδιο θα συνέβαινε αν οι επιβάτες, ο οδηγός και οι επιβάτες, ήταν λευκοί; Δεν το πιστεύω", δήλωσε την Πέμπτη ο κυβερνήτης της Μινεσότα Μαρκ Ντέιτον.

Μετά τον θάνατο των δύο Αφροαμερικανών πολλές διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας διοργανώθηκαν σε όλη τη χώρα.

Στη μία από αυτές, αυτήν στο Ντάλας, ένας Αφροαμερικανός, που ήθελε να εκδικηθεί για τον θάνατο Αφροαμερικανών από τα πυρά των δυνάμεων της τάξης, σκότωσε 5 αστυνομικούς και τραυμάτισε 7.

Ο δράστης, που αναγνωρίστηκε ως ο 25χρονος Μάικα Τζόνσον, σκοτώθηκε στη συνέχεια από τις ειδικές δυνάμεις ενώ βρισκόταν οχυρωμένος σε ένα γκαράζ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ντάλας: Ανάληψη ευθύνης και νέες απειλές

Ντάλας: Υλικά κατασκευής βόμβας βρέθηκαν στο σπίτι του ενόπλου

Ντάλας: Ο δράστης είχε φανερώσει την οργή του ενάντια στους λευκούς στο facebook

SHARE: