Απορρίπτουν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις Σύροι ισλαμιστές αντάρτες

Απορρίπτουν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις Σύροι ισλαμιστές αντάρτες

Ισχυρή συμμαχία ισλαμιστών ανταρτών ναρκοθέτησε τις επικείμενες ειρηνευτικές συνομιλίες στη Συρία από τη στιγμή που τις απέρριψε

Μια ισχυρή συμμαχία σύρων ισλαμιστών ανταρτών απέρριψε την Κυριακή τις επικείμενες ειρηνευτικές συνομιλίες, πράγμα που σημαίνει πως ακόμη κι αν στις συνομιλίες βρεθεί κάποια διέξοδος από τον εμφύλιο πόλεμο που διαρκεί ήδη τρία χρόνια, θα είναι δυσκολότερο να εφαρμοσθεί επί του πεδίου.

Η εξόριστη πολιτική αντιπολίτευση της Συρίας, ο Εθνικός Συνασπισμός, συμφώνησε χθες, Σάββατο, να συμμετάσχει στις συνομιλίες που αρχίζουν την Τετάρτη στη Γενεύη και στη διάρκεια των οποίων θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση ανάμεσα στην κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και τους αντιπάλους της.

Ωστόσο το Ισλαμικό Μέτωπο, μια συμμαχία αρκετών ισλαμιστικών δυνάμεων που αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο μέρος των ανταρτών επί του πεδίου, ανακοίνωσε σήμερα ότι απορρίπτει τις συνομιλίες.

Το μέλλον της Συρίας "θα καθορισθεί εδώ στο πεδίο του ηρωισμού και θα υπογραφεί με αίμα στις πρώτες γραμμές, όχι σε κούφιες διασκέψεις με τη συμμετοχή αυτών που δεν αντιπροσωπεύουν ούτε τους εαυτούς τους", δήλωσε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ο Αμπού Όμαρ, ένα κορυφαίο μέλος του Ισλαμικού Μετώπου.

Την ίδια ώρα, δεκάδες Παλαιστίνιοι πρόσφυγες, κυρίως άνθρωποι που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες, απομακρύνθηκαν από τον καταυλισμό του Γιάρμουκ, στα νότια της Δαμασκού, ο οποίος πολιορκείται από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος.

"Ξεκίνησε η εκκένωση για ορισμένους ανθρώπους που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση", είπε ένας αξιωματούχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, ο Ανουάρ Άμπντελ Χάντι, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Σύμφωνα με την πηγή αυτή 50 ασθενείς έχουν ήδη εγκαταλείψει τον καταυλισμό και μέχρι το τέλος της ημέρας θα έχουν φύγει άλλοι τόσοι.

Σύροι αντάρτες έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος του Γιάρμουκ εδώ και περίπου έναν χρόνο. Επί πολλούς μήνες ο στρατός πολιορκεί τον καταυλισμό και τους περίπου 20.000 Παλαιστίνιους που διαμένουν εκεί. Εξαιτίας του αποκλεισμού και της έλλειψης τροφίμων και φαρμάκων που έχει προκαλέσει αυτή η κατάσταση, περισσότεροι από 50 άνθρωποι έχουν πεθάνει στον καταυλισμό.

Ο Άμπντελ Χάντι είπε ότι αναμένεται να απομακρυνθούν από την περιοχή συνολικά 600 άνθρωποι -- παιδιά, έγκυες γυναίκες και πάσχοντες από χρόνιες ασθένειες. Σήμερα αναμένεται επίσης να φτάσει στο Γιάρμουκ μια νέα αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει 400 δέματα με τρόφιμα για τους κατοίκους.

Ένα πρώτο φορτίο με τρόφιμα έφτασε στο Γιάρμουκ το Σάββατο, για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2013, κατόπιν συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ των εκπροσώπων των Παλαιστινίων και των ανταρτικών οργανώσεων που ελέγχουν τον καταυλισμό.

Την Παρασκευή η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι είχε προειδοποιήσει ότι τα εμπόδια που εγείρουν οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις στη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες του Γιάρμουκ ενδέχεται να συνιστά έγκλημα πολέμου.

Με βάση επίσημα στοιχεία οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες που ζουν στη Συρία ανέρχονται συνολικά στις 500.000. Οι μισοί από αυτούς έχουν εκτοπιστεί μετά την έναρξη του εμφυλίου, τον Μάρτιο του 2011.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network