Αποστολή στη Σενεγάλη: Fatou Sarr, μια ακτιβίστρια ετών 70

Αποστολή στη Σενεγάλη: Fatou Sarr, μια ακτιβίστρια ετών 70
Η Fatu Sarr Karim Ndoye / ActionAid

Η Fatou Sarr από τη Σενεγάλη μίλησε στο NEWS 24/7 για τον σπουδαίο ακτιβιστικό της αγώνα, με στόχο μια καλύτερη ζωή για τα μέλη της κοινότητάς της.

Η Fatou Sarr από το νησί Dionewar της Σενεγάλης είναι μια δυναμική ακτιβίστρια, που παλεύει καθημερινά κατά της κλιματικής αλλαγής, ενώ παράλληλα πραγματοποιεί δράσεις για την ενδυνάμωση των γυναικών της περιοχής της.

Η ίδια είναι πρόεδρος της Ένωσης γυναικών του Dionewar, υπεύθυνη της οργάνωσης εμπορίου των τροφίμων της θάλασσας σε εθνικό επίπεδο, αλλά πάνω από όλα είναι μια γυναίκα που ακόμη και στην ηλικία των 70 δεν σταματά να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της, για να υποστηρίξει το νησί της, το οποίο μαστίζεται από φτώχεια, εν μέσω της αλλαγής του κλίματος.

Υπενθυμίζουμε ότι το NEWS 24/7 βρέθηκε στη Σενεγάλη, στο πλαίσιο της αποστολής της Actionaid στη χώρα, με θέμα την κλιματική αλλαγή και την κλιματική μετανάστευση.

Η διάβρωση του εδάφους, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η μόλυνση του αέρα και η άνοδος της θερμοκρασίας δημιουργούν ανασφάλεια στους περίπου 14.000 κατοίκους του Dionewar, με την κυβέρνηση της Σενεγάλης να αδιαφορεί πλήρως για τα προβλήματά τους.

Στιγμιότυπο από το νησί Dionewar της Σενεγάλης Karim Ndoye / ActionAid

Η Fatou Sarr μίλησε στο NEWS 24/7 για την ενδυνάμωση των γυναικών στο Dionewar, αλλά και για τον ακτιβιστικό αγώνα που πραγματοποιεί, με στόχο μια καλύτερη ζωή για τα μέλη της κοινότητάς της.

“Καθημερινά μαζεύουμε τα θαλασσινά από την ψαριά, τα επεξεργαζόμαστε, τα συσκευάζουμε και τα ετοιμάζουμε, για να μπορέσουμε να τα προωθήσουμε στην αγορά. Το ίδιο κάνουμε και με τα λαχανικά που υπάρχουν στην περιοχή. Είναι σημαντικό οι γυναίκες εδώ να μπορούν να απασχολούνται, να είναι ανεξάρτητες και να έχουν ένα εισόδημα για να ζουν αξιοπρεπώς”, είπε αρχικά η Fatou Sarr.

Η Fatu Sarr Karim Ndoye / ActionAid

Ενώ σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή, η ίδια τόνισε:

“Η κλιματική αλλαγή στην περιοχή μας γίνεται αντιληπτή με έναν πολύ απλό και κατανοητό τρόπο. Πριν χρόνια υπήρχαν άφθονα λαχανικά, υπήρχαν καρποί, η γη βλάστιζε περισσότερο και τα ψάρια ήταν άφθονα. Τα τελευταία χρόνια, όμως, αυτό έχει αλλάξει ραγδαία. Η ζωή έχει γίνει πολύ δύσκολη για τους κατοίκους του Dionewar, οι οποίοι πασχίζουν να επιβιώσουν”.

“Τα προηγούμενα χρόνια μπορούσες να περπατήσεις λίγα μέτρα στη θάλασσα και να μαζέψεις όστρακα και ψάρια. Ήταν εύκολο να βρεις κάτι για να μαγειρέψεις και να τραφείς. Σήμερα, όμως, βιώνοντας τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος, είναι επιτακτική ανάγκη να δούμε το πρόβλημα και να δράσουμε άμεσα, διαφορετικά τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα”, συνέχισε η ίδια.

Σύμφωνα με την Fatou Sarr, η κλιματική αλλαγή στη Σενεγάλη έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και τα Μαγκρόβια δάση, τα οποία τείνουν να μειώνονται με το πέρασμα των χρόνων ολοένα και περισσότερο στο Dionewar.

Μαγκρόβια δάση ονομάζονται τα είδη δασών των υποτροπικών και τροπικών θαλάσσιων ακτών, τα οποία βρίσκονται στη μεταβατική περιοχή μεταξύ της ξηράς και της θάλασσας.

Μαγκρόβια shutterstock

Τα συγκεκριμένα δάση συναντώνται μόνο σε περιοχές στις οποίες παρατηρείται το φαινόμενο της παλίρροιας. Ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά των Μαγκρόβιων δασών είναι οι ακραίες διακυμάνσεις στις φυσικές και χημικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτά, όπως για παράδειγμα το επίπεδο του φωτισμού και η θερμοκρασία, η αλατότητα και τα επίπεδα του οξυγόνου των υδάτων.

Τα Μαγκρόβια δάση είναι ευαίσθητα οικοσυστήματα που χαρακτηρίζονται από πολύ πλούσια βιοποικιλότητα. Η ιδιαίτερη φύση τους τα κάνει ιδιαίτερα ευάλωτα στις καιρικές διακυμάνσεις και στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Στη συνέχεια, η Fatou Sarr αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός φράγματος στο Dionewar, ώστε το νησί να προστατευτεί από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, τονίζοντας πως κάθε κοινότητα πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες, μιας και οι αρχές αδιαφορούν για τα προβλήματά τους.

“Πρόσφατα, γκρεμίσαμε το παλιό τζαμί του νησιού. Αποφασίσαμε από κοινού να χρησιμοποιήσουμε τα μπάζα του για να δημιουργήσουμε ένα φράγμα, ώστε να προστατευτούμε από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Κανείς δεν θα έκανε κάτι για αυτό. Ακόμη και όταν φτάσαμε στο γραφείο του προέδρου της χώρας, τίποτα δεν άλλαξε, κανείς δεν έκανε κάτι για μας και για τη σωτηρία του νησιού μας. Μόνοι μας στην κοινότητα δράσαμε, χωρίς καμία υποστήριξη από την κυβέρνηση της Σενεγάλης. Έπρεπε να πάρουμε τον έλεγχο στα χέρια μας και να κάνουμε το παν, ώστε να σώσουμε το νησί μας”, κατέληξε η Fatou Sarr.

*Το παρόν άρθρο αναφέρεται στο τριετές Πρόγραμμα Faces of Migration, με στόχο να ενισχυθεί η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση για τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης, τη μετανάστευση και την μεταξύ τους σχέση.

Μείνετε συντονισμένοι στο NEWS 24/7, για περισσότερα ρεπορτάζ και συνεντεύξεις από την αποστολή της ActionAid στη Σενεγάλη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα