Το NEWS 24/7 στη Σενεγάλη: Οι πρώτες εικόνες από έναν άλλο κόσμο

Το NEWS 24/7 στη Σενεγάλη: Οι πρώτες εικόνες από έναν άλλο κόσμο
Ψαράδες στο Ντακάρ Πάνος Κωδωνάς

Η αποστολή της ActionAid Hellas στη Σενεγάλη για την κλιματική μετανάστευση μόλις ξεκίνησε και το NEWS 24/7 είναι εκεί!

Η ώρα είναι περίπου 6:00 το πρωί. Έξι Έλληνες φτάνουν στη Σενεγάλη, με στόχο να εξερευνήσουν ένα διαφορετικό κόσμο, στο πλαίσιο της σπουδαίας αποστολής της Actionaid Hellas στη Σενεγάλη για την κλιματική αλλαγή και την κλιματική μετανάστευση.

Μεταξύ αυτών και εγώ, στο παρθενικό μου ταξίδι σε Αφρικανικό έδαφος, για λογαριασμό του NEWS 24/7. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα απ’ την αρχή…

Στόχος της αποστολής της ActionAid Hellas είναι να ερευνηθεί εκ των έσω πώς ο φτωχός αυτός λαός της δυτικής Αφρικής προσπαθεί να επιβιώσει εν μέσω της κλιματικής κρίσης, η οποία -επηρεάζει ήδη και- πρόκειται να επηρεάσει ακόμη περισσότερο τη χώρα μέσα στα επόμενα χρόνια, δημιουργώντας έντονο κύμα μεταναστών λόγω κλίματος.

Τι συμβαίνει στη Σενεγάλη

Η Σενεγάλη βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην αλιεία και την αγροτική παραγωγή. Οι φυσικές καταστροφές, η κλιματική αλλαγή και οι διεθνείς τιμές τροφίμων επηρεάζουν άμεσα τη δυνατότητα εξασφάλισης τροφής των κατοίκων, ενώ μεγάλες διαστάσεις έχει αποκτήσει και το φαινόμενο της αρπαγής γης από πολυεθνικές εταιρείες.

Το 70% του πληθυσμού της Σενεγάλης ζει στην παράκτια περιοχή. Επειδή το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού βρίσκεται στην ακτή, η κλιματική αλλαγή θα εκτοπίσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Η κλιματική αλλαγή στη Σενεγάλη τα επόμενα 20-30 χρόνια πρόκειται να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις σε πολλές πτυχές της ζωής. Θα προκαλέσει αύξηση των μέσων θερμοκρασιών μεταξύ 1,5 και 4 ° C έως τα μέσα του αιώνα, ενώ προβλέπεται μείωση των βροχοπτώσεων.

Η Σενεγάλη είναι μια από τις πιο ευάλωτες χώρες στις συνέπειες της αλλαγής του κλίματος. Η ακραία ξηρασία επηρεάζει τη γεωργία, προκαλώντας επισιτιστική ανασφάλεια, καθώς πάνω από το 70% του πληθυσμού ασχολείται με τον γεωργικό τομέα.

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και η επακόλουθη διάβρωση των ακτών αναμένεται να προκαλέσουν ζημιά στις παράκτιες υποδομές και να εκτοπίσουν ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Η κλιματική αλλαγή έχει επίσης τη δυνατότητα να αυξήσει την υποβάθμιση της γης που πιθανότατα θα αυξήσει την ερημοποίηση στην ανατολική Σενεγάλη, οδηγώντας σε επέκταση της Σαχάρας.

Οι πρώτες εικόνες από το Ντακάρ

Οι πρώτες εντυπώσεις του ταξιδιού μας ξεκινούν από το αεροδρόμιο Blaise Diagne του Ντακάρ, το οποίο άνοιξε τις πύλες του για το κοινό μόλις το 2017. Ώρα 6:00 κι ο ήλιος ανατέλλει! Το ταξίδι τώρα αρχίζει!

Στιγμιότυπο έξω από το αεροδρόμιο Blaise Diagne στο Ντακάρ Πάνος Κωδωνάς


Στο αεροδρόμιο, ένα βανάκι μας παραλαμβάνει, ώστε να μας οδηγήσει στο κατάλυμά μας. Οι πρώτες αναγνωριστικές εικόνες περιλαμβάνουν σπίτια κοντά στο αεροδρόμιο, τα χαρακτηριστικά ταξί της περιοχής, αλλά και βιαστικούς οδηγούς που ξεκινούν για τις δουλειές τους σχεδόν αχάραγα.

Πάνος Κωδωνάς

Πάνος Κωδωνάς

Πάνος Κωδωνάς

Πάνος Κωδωνάς

Λίγο μετά, και αφού αφήσαμε τις αποσκευές μας στο κατάλυμα, επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο, αναζητώντας τα κατάλληλα σημεία για τα γυρίσματα της αποστολής.

Εικόνες πρωτόγνωρες, σε ένα σκηνικό εντελώς διαφορετικό από όσα έχουμε συνηθίσει. Αρκετή υγρασία και θερμοκρασίες άνω των 33 βαθμών Κελσίου κάνουν την ατμόσφαιρα αρκετά αποπνικτική.

Αγορά φρούτων στο Ντακάρ Πάνος Κωδωνάς

Στιγμιότυπο από ζωοπάζαρο Πάνος Κωδωνάς

Mosque of the Divinity Πάνος Κωδωνάς


Στη συνέχεια, η ομάδα βρέθηκε κοντά στις ακτές του Ντακάρ. Εκεί όπου οι ψαράδες παλεύουν για την επιβίωση, καθώς χρόνο με το χρόνο ο τομέας της αλιείας πλήττεται ολοένα και περισσότερο, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Ψαράδες στο Ντακάρ Πάνος Κωδωνάς


Στιγμιότυπο από τις ακτές του Ντακάρ Πάνος Κωδωνάς


Στιγμιότυπο από τις ακτές του Ντακάρ Πάνος Κωδωνάς


Λίγες ώρες αργότερα, και μετά από κάποιες ώρες ξεκούρασης, η ομάδα της ActionAid Hellas βρέθηκε στα γραφεία της ActionΑid Senegal.

Εκεί συναντηθήκαμε με μέλη της οργάνωσης, τα οποία μας υποδέχτηκαν με ένα ζεστό χαμόγελο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας, συζητήθηκαν σημαντικά ζητήματα γύρω από την κλιματική μετανάστευση και την κλιματική δικαιοσύνη. (Stay tuned for more τις επόμενες ημέρες!)

Στιγμιότυπο από τα γραφεία της ActionAid Senegal Γιώργος Καρύδης

Η δράση της Actionaid στη Σενεγάλη

Η ActionAid ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στη Σενεγάλη το 2001, με το ελληνικό γραφείο να στηρίζει τις δράσεις της ActionAid Σενεγάλης από το 2011.

H ActionAid εκπαιδεύει τους αγρότες σε αποδοτικές γεωργικές μεθόδους, παρέχοντάς τους σπόρους και λιπάσματα και κινητοποιεί τους κατοίκους ενάντια στις πρακτικές της αρπαγής γης, που μηχανεύονται οι πολυεθνικές εταιρείες.

Ακόμη, συμβάλλει στη βελτίωση των σχολικών υποδομών, παρέχει δωρεάν γεύματα στους μαθητές και πείθει τους γονείς για την αξία της εκπαίδευσης.

Την ίδια ώρα, η ActionAid εκπαιδεύει ομάδες γυναικών σε μεθόδους καλλιέργειας και άσκησης πίεσης στις αρχές για την κατοχύρωση του δικαιώματός τους στην απόκτηση γης, ενώ δημιουργεί και επιτροπές που ασχολούνται με τη βία κατά των γυναικών, αλλά και τη νομική και ψυχολογική υποστήριξή τους.

Μείνετε συντονισμένοι στο NEWS 24/7, καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν αναλυτικά ρεπορτάζ και συνεντεύξεις από την αποστολή της ActionAid Hellas στη Σενεγάλη.

*Το παρόν άρθρο αναφέρεται στο τριετές Πρόγραμμα Faces of Migration, με στόχο να ενισχυθεί η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση για τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης, τη μετανάστευση και την μεταξύ τους σχέση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα