Αποχώρησε ο Μοκτάντα Σαντρ από την ιρακινή βουλή

default image

Η πολιτική πτέρυγα του κινήματος που εκπροσωπεί ο σιίτης ιερωμένος Μοκτάντα Σαντρ ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη συμμετοχή του στην ιρακινή βουλή

Η πολιτική πτέρυγα του κινήματος που εκπροσωπεί ο ριζοσπάστης σιίτης ιερωμένος Μοκτάντα Σαντρ ανακοίνωσε  ότι αναστέλλει τη συμμετοχή του στην ιρακινή βουλή. Με 30 βουλευτές, το κίνημα του Σαντρ ελέγχει το ένα τέταρτο των εδρών της κυβερνώσας Σιιτικής Συμμαχίας του πρωθουργού Νούρι αλ Μάλικι. 

Οι “σαντριστές” αποχώρησαν από την κυβέρνηση του Μάλικι τον περασμένο Απρίλιο μετά την άρνηση του πρωθυπουργού να καθορίσει χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ. Οπως δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός τους Νάσαρ αλ Ρουμπάιε, η αναστολή της συμμετοχής του κινήματος στην ιρακινή βουλή αποφασίστηκε μέχρις ότου η κυβέρνηση αρχίσει την ανοικοδόμηση όλων των σιιτικών και σουνιτικών τζαμιών. 

Το κίνημα του Σαντρ είχε αναστείλει και πέρυσι τη συμμετοχή του στη βουλή επί αρκετές εβδομάδες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνάντηση που πραγματοποίησε ο Μάλικι με τον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους στο Αμάν της Ιορδανίας. Την ίδια ώρα στην Τεχεράνη ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ καταδίκασε την επίθεση και εξαπέλυσε νέα φραστική επίθεση κατά των “κατακτητών”, όπως χαρακτηρίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εσείς, υποστηρίζοντας παρόμοιες ενέργειες, κάνετε την κατάσταση πιο δύσκολη για τους εαυτούς σας και δεν κάνετε κάτι, με αποτέλεσμα κανένας στην περιοχή μας να μη σας δώσει την παραμικρότερη βοήθεια για να αποχωρήσετε“, φέρεται να δήλωσε ο Αχμαντινεζάντ σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση του Ιράν. Το σιιτικό Ιράν έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ πυροδοτεί τη βία και έχει καλέσει τα αμερικανικά στρατεύματα να εγκαταλείψουν τη χώρα.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα