Αρχίζουν άμεσα οι γεωτρήσεις από το Yavuz, ανησυχία και από το Ισραήλ

Αρχίζουν άμεσα οι γεωτρήσεις από το Yavuz, ανησυχία και από το Ισραήλ
Το Γιαβούζ εισβάλλει στην κυπριακή ΑΟΖ AP

Οι Τούρκοι κλιμακώνουν την ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ και δηλώνουν ότι το αργότερο μέχρι την Τρίτη το Yavuz θα τρυπήσει το οικόπεδο 7. Αντιδρά και το Ισραήλ.

Το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Yavuz θα αρχίσει τη Δευτέρα ή την Τρίτη, γεωτρήσεις για πετρέλαιο και αέριο νοτιοδυτικά της Κύπρου, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

Η Άγκυρα ανακοίνωσε την Πέμπτη πως έστειλε το πλοίο στην περιοχή όπου οι κυπριακές αρχές έχουν ήδη χορηγήσει δικαιώματα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε ιταλικές και γαλλικές εταιρείες.

Κύπρος καταγγέλλει την Τουρκία για «σοβαρή κλιμάκωση» των παραβιάσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Από την πλευρά του το Ισραήλ παρακολουθεί στενά και με ανησυχία τις προθέσεις της Τουρκίας να διεξάγει γεωτρήσεις στη νότια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, ανέφερε ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο, Σάμι Ρεβέλ, σε σημερινή ανάρτησή του στο Twitter.

Πρόσθεσε πως οι φίλοι πρέπει να παραμένουν πολύ κοντά ο ένας στον άλλο. Παράλληλα, χθες ερωτηθείσα για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, η Αμερικανίδα πρέσβειρα αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

«Όπως ανέφερε ο Πομπέο, οι όποιες δραστηριότητες στα διεθνή ύδατα, διέπονται από κανόνες. Έχουμε κάνει σαφές στην Τουρκία ότι τέτοιες ενέργειες δεν γίνονται αποδεκτές. Εμείς θα συνεχίσουμε μέσω της διπλωματικής οδού να διασφαλίσουμε αυτούς τους κανόνες», είπε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα