Αργεντινή: Επιμένει στο δολάριο ο Μιλέι

Διαβάζεται σε 2'
Ο Χαβιέρ Μιλέι
Ο Χαβιέρ Μιλέι AP Photo/Natacha Pisarenko

O νεοεκλεγείς πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι επιμένει στο γεγονός ότι η Αργεντινή πρέπει να υιοθετήσει το δολάριο.

Στην Αργεντινή, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Χαβιέρ Μιλέι, θεωρεί ότι η δολαριοποίηση της οικονομίας είναι ο ιδανικός τρόπος για να καταπολεμήσει τον θηριώδη πληθωρισμό που εξανεμίζει τα εισοδήματα των πολιτών και έχει οδηγήσει το 40% του πληθυσμού στη φτώχεια. «Το πέσο λιώνει όπως ένα παγάκι στη Σαχάρα» συνήθιζε να λέει για το εθνικό νόμισμα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ΕΡΤ, και άλλα κράτη πρόσφατα ή λίγο παλαιότερα χρησιμοποίησαν τη λύση της υιοθέτησης του δολαρίου στην εθνική τους οικονομία ως τελευταία επιλογή για να καταπολεμήσουν τον υπερπληθωρισμό και την απώλεια εμπιστοσύνης στο νόμισμά τους και στο δρόμο αυτό σκοπεύει να πορευτεί ο Μιλέι εγκαταλείποντας το πέσο, με τον πληθωρισμό στη χώρα του να κινείται στα επίπεδα του 150%.

Διάφοροι οικονομολόγοι ισχυρίζονται ότι η δολαριοποίηση ήδη συμβαίνει στη χώρα, αφού όλο και περισσότεροι Αργεντινοί συναλλάσσονται και αποταμιεύουν σε δολάρια.

Όμως δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών στέκεται επιφυλακτικά απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και υπάρχει λόγος γι’ αυτό. Όταν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η χώρα είχε και πάλι συνδέσει το πέσο με το δολάριο σε μια ισοτιμία 1 προς 1 λόγω υπερπληθωρισμού, μπορεί τα πρώτα χρόνια να καταπολεμήθηκε ο πληθωρισμός και να επιταχύνθηκε η ανάπτυξη, όμως λίγο αργότερα για μια σειρά από λόγους ακολούθησε μια βαθιά ύφεση που οδήγησε σε capital controls και στο περίφημο corralito δέκα χρόνια αργότερα, που προκάλεσε τεράστια κοινωνική αναταραχή και τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα